Η κάππαρη, το ρόδο της Μεσογείου

30/06/2019

Η κάππαρη, το ρόδο της Μεσογείου είναι γένος, αγγειοσπέρμων, δικότυλων φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Καππάρεων, σε ποικιλία 200 ειδών. Τα περισσότερα είδη φέρουν αγκάθια και φυτρώνουν σε βραχώδεις και άνυδρες περιοχές.

Η κάππαρη πολλαπλασιάζεται με σπόρο η με μόσχευμα. Παρότι η κάππαρη φυτρώνει εκεί που δεν την περιμένεις, οι δύο τρόποι πολλαπλασιασμού στην πράξη έχουν πολλές δυσκολίες. Οι σπόροι της κάππαρης έχουν μια εξωτερική φλούδα που είναι πολύ δύσκολο να διαπεραστεί από το νερό για να βλαστήσει το έμβρυο. Ακόμη κι όταν βλαστήσει ο σπόρος και βγει το φυτό, στα τέσσερα φυτά είναι δυνατό να επιζήσει μόνο το ένα.

Η κάππαρη είναι ίσως το πιο ξερικό φυτό της Μεσογείου. Δεν πέφτει σε θερινή νάρκη, όπως κάποια άλλα που ξεραίνονται εντελώς, αλλά διατηρεί τους χυμούς στους ιστούς της. Συνήθως φυτρώνει σε σχισμές βράχων, χωρίς να απαιτεί ούτε μια σταγόνα νερό για την ανάπτυξή της.

Η κάππαρη θεωρείται πολλαπλά θεραπευτικό βότανο, και χρησιμοποιείται σε φάρμακα και καλλυντικά. Από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, υπάρχουν αναφορές στις θεραπευτικές της ιδιότητες, λόγου χάρη, για την καταπολέμηση των οιδημάτων, για τη θεραπεία της σπλήνας, του συκωτιού, για τη φθορά των εντερικών σκουληκιών, για τη θεραπεία των αιμορροΐδων και ακόμα για την ενδυνάμωση  του σπέρματος. Επίσης ο φλοιός της  ρίζας χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως τα πιασίματα, οι αρθρίτιδες, οι ρευματισμοί και οι πονόδοντοι.

Η κάππαρη θεωρείται ένα ήπιο διουρητικό βότανο, που συμβάλλει στην αποβολή των περίσσιων υγρών τα οποία κατακρατά ο οργανισμός μας (π.χ. πριν την έμμηνο ρύση). Ακόμη περισσότερο, όμως, η κάππαρη πιστεύεται ότι ανακουφίζει από τον πόνο, ενδεχόμενα λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης της. Επιπλέον, θεωρείται ότι έχει αντιοξειδωτική δράση, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και τονώνει την αναπνευστική λειτουργία. Παράλληλα, θεωρείται ένα ενεργειακό βότανο που βοηθά στο ενεργειακό ξεμπλοκάρισμα του σώματος. Τέλος είναι ένα τρόφιμο, που  μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από όσους έχουν υγιές πεπτικό σύστημα, ενώ μπορεί ακόμα να συμβάλει και στην επούλωση των πληγών του έλκους.

Το "δάκρυ" της κάππαρης, αυτό το νερό που στάζει ο καρπός αφού μείνει στο χοντρό αλάτι, είναι το μήνυμα της φύσης: για να φύγει η πικράδα της, χρειάζεται φροντίδα, αγάπη, υπομονή.