Άρθρα
11/03/2013
Νέα Κυβέρνηση, Ιδιωτικοποιήσεις και το όφελος στους Καταναλωτές
Του Δρα Λουκά Αριστοδήμου*


Ο νεοφιλελευθερισμός, πάνω στον οποίο βασίζεται σήμερα η παγκόσμια οικονομία, έχει σαν βασικό δόγμα τις ιδιωτικοποιήσεις και άρα την ελάχιστη κρατική παρέμβαση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία και είναι αποδειγμένο διεθνώς οι ιδιωτικοποιήσεις ωφελούν τους ιδιώτες επενδυτές. Τι γίνεται όμως με τους καταναλωτές; Πάλιν αποδειγμένο είναι, ότι όφελος για τους καταναλωτές δημιουργείται μόνο όταν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και αν υπάρχουν ικανοί θεσμοί προς τούτο και για την προστασία των καταναλωτών από την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια. Στην Κύπρο όμως που ούτε ο ανταγωνισμός λειτουργεί ούτε θεσμοί αποτελεσματικοί λειτουργούν, προς τι οι ιδιωτικοποιήσεις; Για να τις πληρώσει και αυτές και τις επιπτώσεις τους πάλιν ο φορολογούμενος πολίτης-καταναλωτής;

Στην χώρα μας, το πρόβλημα στον κρατικό και ημικρατικό τομέα δεν είναι καθεαυτό το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, αλλά ο κακός τρόπος της διοίκησης και της λειτουργίας τους που διαχρονικά δημιουργήθηκε από τις πολύεπίπεδες στρεβλώσεις που, με τη σειρά τους έχουν τις αιτίες τους στην κομματοκρατία, στον «αρρωστημένο» και ζημιογόνο συνδικαλισμό και στις συνέπειες τους που είναι η αναξιοκρατία, η διαφθορά, η κακοδιαχείριση και η ατιμωρησία.

Τις συνέπειες από την μη αποδοτική λειτουργία του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα τις πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες-καταναλωτές. Στις περιόδους των παχιών αγελάδων όλα τα κακά κρύβονταν κάτω από το τραπέζι των πολυδάπανων συμποσίων των κομματικών στελεχών και των ακριβοπληρωμένων στελεχών. Τώρα όμως που οι αγελάδες, άλλες πέθαναν και άλλες ψυχομαχούν, η μόνη δυνατή επιλογή είναι όλο αυτό το φαγοπότι να τερματιστεί πάραυτα. Πρέπει άμεσα και χωρίς άλλο χάσιμο χρόνου και ο δημόσιος και ο ημηδημόσιος τομέας να συμμαζευτούν και να εξυγιανθούν.

Είναι άκρως απαραίτητες άμεσες παρεμβάσεις, διοικητικές και νομοθετικές, ώστε να επέλθει ορθολογισμός στη λειτουργία τους, απεξάρτηση οπό την κομματοκρατία και τον καταστρεπτικό συνδικαλισμό. Αυτά και όσα άλλα απαιτούνται, είναι προφανές, άτι δεν μπορεί να τα επιτύχει το ανίκανο και διεφθαρμένο πολιτικό και κρατικό σύστημα, πού στηρίζεται στην προώθηση, πάνω απ’ όλα, των κομματικών και των οικονομικών συμφερόντων και στη διαπλοκή και, το οποίο δημιούργησε και συντήρησε τις στρεβλώσεις και οδήγησε την οικονομία και τη χώρα στην καταστροφή και την κοινωνία στην οπισθοδρόμηση στη φτώχεια, την εξαθλίωση και στη μιζέρια.

Εύλογα και δικαιολογημένα λοιπόν ως πολίτες και καταναλωτές προσδοκούμε από την νέα κυβέρνηση, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και, απαγκιστρωμένη από την κομματοκρατία, να προβεί τάχιστα στις απαιτούμενες αλλαγές και τομές, που θα καταλύσουν τους αμαρτωλούς δεσμούς της διαπλοκής και να εξυγιάνουν και να κάνουν αποτελεσματική την λειτουργία του κράτους και των θεσμών του προς όφελος της οικονομίας και της δυσπραγούσας και υπερφορολογούμενης κοινωνίας.

Εδικά σαν Οργάνωση καταναλωτών αναμένουμε και προσδοκούμε πως ο νέος υπουργός ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού θα κάνει τη διαφορά και θα σταθεί κοντά στους καταναλωτές και θα υιοθετήσει μεθόδους και συστήματα δίκαια, αξιοκρατικά, διαφανή και αποτελεσματικά για την καταπολέμηση της αδικίας και της μάστιγας της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Εμείς, μαζί με τις ευχές μας για πλήρη επιτυχία στο έργο τους προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας, προσφέρουμε ολόψυχα τη συνεργασία και την προσφορά μας. Παράλληλα, όπως είναι και το καθήκον μας απέναντι στους πολίτες-καταναλωτές, θα παρακολουθούμε από κοντά και θα κρίνουμε δίκαια και από τα αποτελέσματα αυτό το έργο και ανάλογα θα κρίνουμε και θα σταθμίζουμε τις δράσεις και ενέργειες μας.


*Πρόεδρος Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by