Άρθρα
08/03/2013
Νους Υγιής Εν Σώματι Υγιεί
Της Χριστίνα Βωνιάτη Tomblin*


Για να είναι ο νους υγιής, πρέπει και το σώμα να είναι καλή φυσική κατάσταση. Πόσες και πόσες φορές ακούσαμε αυτή τη φράση…
Βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν το σύνολο της κατάστασης της υγείας ενός ατόμου. Η αδυναμία του ανθρώπου να ξεχωρίσει το σωστό ή την άρνηση του να δεχτεί το σωστό για το καλό της κοινωνίας, για να βάζει το προσωπικό συμφέρον πάνω απ’ όλα, συντελεί στο να γίνεται όχι μόνο αυτοκαταστροφικός, αλλά και να καταστρέφει παράλληλα τους γύρω του και συνάμα το περιβάλλον.

Τελευταία ξεσπούν διάφορα διατροφικά σκάνδαλα όπως το σκάνδαλο με τα ευρήματα κρέας αλόγου που βρέθηκαν σε πακέτα αλυσίδας κατεψυγμένων φαγητών όπως επίσης στα κεφτεδάκια της γνωστής ΙΚΕΑ που υποτίθεται αποτελούνται από κιμά βοδινού και χοιρινού κρέατος, με τα επίσης ανθυγιεινά μπιφτέκια και άλλα τρόφιμα της McDonalds άλλων αλυσίδων ταχυφαγίας.

Το πιο σοβαρό θέμα δεν είναι μόνο η παραπληροφόρηση και η παραπλάνηση των καταναλωτών ότι το συγκεκριμένο κρέας δεν είναι χοιρινό, βοδινό ή κοτόπουλο αλλά υπό ποιές συνθήκες έγινε η σφαγή των ζώων και υπό με ποιο νόμιμο και ελεγμένο ή μη ελεγχόμενο και άρα παράνομο τρόπο χωρίς επίβλεψη και πιστοποίηση προχώρησαν στη διανομή του κρέατος αυτού.

Βέβαια δε φταίει μόνο η εταιρία που παρέδωσε το κρέας αλόγου στις μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών αλλά πώς οι εταιρίες αυτές μπορούσαν να προχωρήσουν στην εξαγωγή και διανομή του τελικού προϊόντος που προορίζεται για κατανάλωση χωρίς να γίνουν οι κατάλληλοι έλεγχοι;

Μιλούμε για Ευρώπη, Ευρωπαϊκά πρότυπα, HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point), τα οποία υποτίθεται περνούν από αυστηρούς ελέγχους όλες τις διαδικασίες σε όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας. Και βέβαια στο τέλος την πληρώνει ο καταναλωτής, ο απλός πολίτης.

Είναι σοβαρότατο το θέμα και εμείς επιρρίπτουμε ευθύνες, για τη διακίνηση και χρήση υποβαθμισμένης ποιότητας προϊόντων κρέατος, σε όλους τους παράγοντες και αρμόδιους. Το σκάνδαλο αυτό είναι περίπλοκο, πολύπλευρο και με μεγάλες διαστάσεις.

Οι συνέπειες αυτού του μεμονωμένου σκανδάλου είναι πολλές. Η ανευθυνότητα μερικών έκανε να υποφέρουν χιλιάδες καταναλωτές. Μπορεί να γνωρίζουμε βραχυπρόθεσμα μερικές από τις συνέπειες αυτού του εγκλήματος, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Υπάρχει μεγάλη περίπτωση η κατάσταση να είναι πολύ χειρότερη από ό,τι υπολογίζουμε, όπως έχει συμβεί σε τόσες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν και σε τρόφιμα και σε άλλα προϊόντα.

Δε χρειάζεται να επεκταθώ σ’ αυτό γιατί όλοι τα γνωρίζουμε. Το θέμα είναι ότι έστω και αν δε μας νοιάζει για τον εαυτό μας , αυτόματα σημαίνει ότι δε μας νοιάζει και για τον πλησίον μας, το συγγενή μας, το φίλο μας, μα κυρίως για τα παιδιά μας που είναι μέλλον της κοινωνίας.

Δυστυχώς όσο «πολιτισμένοι» και «εξευρωπαϊσμένοι» και λέμε πως είμαστε, τα φαινόμενα απατούν. Η σκληρή, εγωιστική και κακή πλευρά της κακής ανθρώπινης πλευράς μας, θα θέσει σε κίνδυνο την καταστροφή και τον αφανισμό μας. Ας ελπίσουμε ότι η θετική νόηση μας, αυτή που μας κάνει ανώτερα όντα από τα υπόλοιπα πάνω στη γη, θα επικρατήσει και θα μας αφυπνίσει να καταλάβουμε επιτέλους ότι μόνο με το καλό , την αγάπη, τις αξίες και τα ιδανικά μας και όχι με το χρηματικό συμφέρον, θα επιτύχουμε την ομαλή βιολογική και πνευματική εξέλιξη του είδους μας…

*Χριστίνα Βωνιάτη-Tomblin (μέλος του ΔΣ της ΠΕΚΠΟΙΖΩ) 


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by