Άρθρα
03/12/2012
10 Δεκεμβρίου – Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Της Χριστίνα Βωνιάτη Tomblin*


Τι εστί άνθρωπος… Ο άνθρωπος είναι το τελειότερο και ανώτερο δημιούργημα λόγω της Νόησης, της Λογικής που έχει και σύμφωνα με τον Αριστοτέλη: «Η ειδοποιός διαφορά του ανθρώπου από τα ζώα γίνεται αντιληπτή μόνο με την κατάκτηση της ηθικής αρετής˙ αυτή δικαιώνει στην ουσία της την έννοια του ανθρώπου και τον οδηγεί στην άρτια εκτέλεση του φυσικού του προορισμού.»

Τι σημαίνει όταν λέμε ‘Ανθρώπινα Δικαιώματα’;

Ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον, λόγω της ανάγκης του να λειτουργεί μέσα σε μια ομάδα ανθρώπων και να ακολουθεί κάποιους φυσικούς νόμους έστω και άγραφους, καθιερώθηκαν ως φυσικό δίκαιο και μετέπειτα τα φυσικά δικαιώματα μετατράπηκαν σε ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υιοθετήθηκε από την απόφαση 217 A (III) της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Τα πρώτα 5 από τα 30 άρθρα που αφορούν ανεξαιρέτως τον κάθε άνθρωπο πάνω στη γη είναι:

ΑΡΘΡΟ 1---Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.

ΑΡΘΡΟ 2---Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και όλες τις ελευθερίες που προκηρύσσει η παρούσα Διακήρυξη, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση. Δεν θα μπορεί ακόμα να γίνεται καμία διάκριση εξαιτίας του πολιτικού, νομικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας από την οποία προέρχεται κανείς, είτε πρόκειται για χώρα ή εδαφική περιοχή ανεξάρτητη, υπό κηδεμονία ή υπεξουσία, ή που βρίσκεται υπό οποιονδήποτε άλλον περιορισμό κυριαρχίας.

ΑΡΘΡΟ 3---Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια.

ΑΡΘΡΟ 4---Κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό καθεστώς δουλείας, ολικής ή μερικής. Η δουλεία και το δουλεμπόριο υπό οποιαδήποτε μορφή απαγορεύονται.

ΑΡΘΡΟ 5---Κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ούτε σε ποινή ή μεταχείριση σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική.

Αν διαβάσουμε και τα τριάντα άρθρα, είμαι σίγουρη πως θα συμφωνήσουμε όλοι και για τα τριάντα. Αν και υπάρχουν συνταγματικά όλα αυτά τα δικαιώματα, εντούτοις φαίνεται ότι η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτά.

Εφόσον όλοι δικαιούνται στέγη και τροφή, γιατί πεθαίνουν 16,000 παιδιά κάθε μέρα;

Εφόσον υπάρχει η ελευθερία του λόγου γιατί φυλακίζονται χιλιάδες καθημερινά;

Εφόσον δικαιούνται εκπαίδευση, γιατί πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενήλικοι, δεν μπορούν να διαβάσουν;

Εφόσον έχει εξαλειφθεί πραγματικά η δουλεία, γιατί 27 εκατομμύρια άτομα ζουν στην σκλαβιά; (πενταπλάσιος ο αριθμός από ότι το 1800)

Οι άνθρωποι δεν είναι εμπόρευμα για να τους πουλάς, ούτε να τους εξαγοράζεις, ούτε να τους χρησιμοποιείς με κάθε μέσο και τρόπο που μπορεί να διαθέτεις.

Ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει και αν θέλει το καλό και την ευημερία της κοινωνίας που ζει, θα πλάσει πράγματα θαυμαστά και ζηλευτά αν όμως θελήσει το αντίθετο θα πλάσει πράγματα ποταπά και τρισάθλια. Με αυτό τον τρόπο της αυτοθελήσεως του, μπορεί να κάνει τα πάντα αλλά και τίποτα. Πάντα θα μάχεται του εαυτού του, το καλό και το κακό θα πολεμά μέσα του.

Υπάρχουν χιλιάδες μορφές παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπονομεύει την ανθρώπινη ασφάλεια, καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απώτερος σκοπός των διεθνών οργανωμένων εγκλημάτων είναι τα τεράστια κέρδη.

Οι βασικότερες αιτίες αυτών των παραβιάσεων είναι η φτώχεια, η οικονομική εξαθλίωση, η ελλιπής λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών του κράτους και ο πόλεμος κάθε είδους.

Όταν συμβαίνουν αυτά, πολλοί εκμεταλλεύονται αυτές τις καταστάσεις και ειδικότερα τώρα ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει υποστεί πλήγμα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας. Οι Financial Times έχουν γράψει άρθρο με τίτλο: ‘Η Eυρω-κρίση βλάπτει τα ανθρώπινα δικαιώματα.’ Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή κρίσιμων δικαστικών μεταρρυθμίσεων υπονομεύουν τα δικαιώματα των πολιτών στα δικαστικά συστήματα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το πόρισμα εκστρατείας υπερασπιστών των νομικών δικαιωμάτων.

Αν και υπάρχουν όλα αυτά τα δικαιώματα και καταπατούνται, το θέμα είναι ποιός από λόγια να τα κάνει πράξεις; Σπουδαίες φυσιογνωμίες που πολέμησαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο Martin Luther King με το γνωστό ‘I have a dream’ (έχω ένα όνειρο) και πάλεψε ενάντια σ το ρατσισμό, ο Nelson Mandela, ο Mahatma Gandhi, η Μητέρα Τερέζα και γυναίκες που πάλεψαν για ισότητα μεταξύ των δύο φύλων καθώς και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι, γνωστοί και ανώνυμοι που πολεμούν καθημερινά με το δικό τους τρόπο για να επέλθει η δικαιοσύνη. Η κατάληξη τους φυσικά δεν είναι πάντα η επιβράβευση…

Αλλά περισσότερη βαρύτητα δεν έχουν μόνο οι πρόεδροι του κάθε κράτους, οι πολιτικοί, ή οι ακτιβιστές…

Εναπόκειται στον καθένα μας, το βάρος πέφτει στον εαυτό μας, ανάλογα με τις καθημερινές πράξεις και επιλογές μας… Αυτές έχουν αντίκτυπο στο συνάνθρωπο μας και ο κόσμος γύρω μας μοιάζει με ένα τεράστιο καθρέπτη που αντανακλά τις σκέψεις και τις θέσεις μας με καθαρότητα και ακρίβεια. Γι’ αυτό και η κάθε μας σκέψη, η κάθε μας πράξη έχει συνέπειες… για να κάνουμε ένα κόσμο καλύτερο, πιο αρμονικό και πιο ειρηνικό, και να μη ραγίσει και να σπάσει ο καθρέφτης, πρέπει να σκεφτείς το καλό του συνόλου και όχι το προσωπικό συμφέρον. Είναι μια ευθύνη που μοιραζόμαστε όλοι και μονάχα όταν το καταλάβουμε αυτό θα καταφέρουμε να ζήσουμε όλοι μαζί ευτυχισμένοι σε ένα όμορφο κόσμο… το μέλλον είναι στα χέρια μας τώρα…

‘Η φύση του ανθρώπου τον παρακινεί να σκέπτεται λογικά και να ενεργεί παράλογα.’
Anatole France, 1844-1924, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1921

Χριστίνα Βωνιάτη-Tomblin
Εκπαιδευτικός – Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού
Μέλος του ΔΣ της ΠΕΚΠΟΙΖΩ 


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by