Άρθρα
26/09/2012
Genetically Modified Organism (GMO) - Θα έπρεπε να ήταν OMG (Oh My God!)
Της Χριστίνα Βωνιάτη Tomblin


Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί

Ζούμε πλέον σε μία εποχή που η τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία σε όλους τους τομείς αλλά από την άλλη η οικονομική κρίση και η ανεργία δε συνάδουν ακριβώς με κοινωνική ευμάρεια.

Από τη μία να προσπαθούμε ως λογικές οντότητες να αντεπεξέλθουμε από τα ‘πυρά’ και τον καθημερινό πόλεμο που μας βομβαρδίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι πολιτικοί μας, και από την άλλη να διερωτόμαστε εάν τα καταφέρουμε να επιβιώσουμε την οικονομική κρίση, αν θα αντεπεξέλθουμε από την τεχνολογία που κυριαρχεί στη ζωή μας και στο τέλος θα αποβεί εις βάρος μας αντί για το καλό μας…

Πρόσφατα σήμαινε συναγερμός για τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα στη Γαλλία.

Η δημοσιοποίηση της μελέτης των Γάλλων ερευνητών που αμφισβητεί σοβαρά ότι το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΝΚ 603 είναι μακροπρόθεσμα αβλαβές, οδήγησε στην παραπομπή της υπόθεσης στην υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας και την ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας των τροφίμων (EFSA)» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό, σε ομιλία του στην Ντιζόν.

Την απαγόρευση των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων σε όλη την Ευρώπη ετοιμάζεται να ζητήσει η γαλλική κυβέρνηση, εάν επαληθευτεί μια νέα έρευνα Γάλλων επιστημόνων που συμπεραίνει ότι τα τρόφιμα αυτά, ενδέχεται να προκαλούν καρκίνο.

Τι είναι τα Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (αγγλικά: GM foods και GMO foods); Ονομάζονται τα τρόφιμα που παράγονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Οι τελευταίοι έχουν υποστεί συγκεκριμένες αλλαγές που εισήλθαν στο γενετικό τους υλικό μέσω μεθόδων της γενετικής μηχανικής. Αυτές είναι κατά πολύ πιο ακριβείς από τη μεταλλαξιογένεση όπου ένας οργανισμός εκτίθεται σε ραδιενέργεια ή χημικά ώστε να δημιουργηθεί μία μη συγκεκριμένη αλλά μόνιμη αλλαγή. Άλλες τεχνικές μέσω των οποίων οι άνθρωποι τροποποιούν οργανισμούς που παράγουν τρόφιμα είναι η εκλεκτική αναπαραγωγή, οι γενετικές βελτιώσεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία, καθώς και η σωματοκλωνική παραλλαγή.

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα εισήλθαν στην αγορά για πρώτη φορά το 1996. Ζωικά προϊόντα έχουν επίσης αναπτυχθεί αν και κανένα από αυτά δεν κυκλοφορεί προς το παρόν στην αγορά. Ή τουλάχιστον έτσι μας λένε…

Δεν είμαι καθόλου εναντίον της τεχνολογίας, απεναντίας πιστεύω ότι είναι συναρπαστική αλλά συνάμα επικίνδυνη εάν δεν τη χρησιμοποιούμε σωστά. Θα αναφέρω ένα κλασικό παράδειγμα ενός μαχαιριού, το οποίο από μόνο του είναι ηθικά ουδέτερο, αλλά μ’αυτό μπορείς να κόψεις το ψωμί, αλλά μπορείς και να σκοτώσεις τον άνθρωπο.

Είμαι υπέρ στο να προσπαθείς να κάνεις κάτι καλό μέσω της τεχνολογίας, αλλά από την άλλη ποιά είναι τα όρια που θέτουμε ως ανθρωπότητα για να μη μας στραφεί σαν μπούμερανγκ;

Με την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών έχει παρατηρηθεί η εμφάνιση συχνών αλλεργικών κρίσεων. Η πρόσληψη αντιβιοτικών ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, προκαλεί την αύξηση της ανθεκτικότητάς του σε αυτές. Αυτό έχει ως συνέπεια την αναποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών στον οργανισμό, όταν αυτό είναι αναγκαίο π.χ. στην ανάρρωση κάποιας ασθένειας.

Ασυνήθιστα υψηλή θνησιμότητα και καθυστέρηση ανάπτυξης βρέθηκε να παρουσιάζουν απόγονοι θηλυκών ποντικών-πειραματόζωων τρεφόμενα με γενετικά τροποποιημένη σόγια.

Παρόλο που υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των μεταλλαγμένων τροφίμων, τα συστήματα ελέγχου είναι ανεπαρκή.

Στο περιβάλλον έρευνες δείχνουν ότι, η γύρη από ένα μεταλλαγμένο καλαμπόκι σκότωνε ένα είδος πεταλούδας κατά χιλιάδες. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θα έχουν αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά των εντομοκτόνων, όπως τα κουνούπια απέκτησαν ανθεκτικότητα σε ισχυρά εντομοκτόνα, παρομοίως και τώρα το περιβάλλον θα δημιουργήσει νέα είδη εντόμων προκειμένου να είναι ανθεκτικά στα νέα τρόφιμα με τις νέες ιδιότητες.

Η φύση εκδικείται και θα εκδικηθεί όποιον στραφεί εναντίον της… γι’ αυτό για να δαμάσεις τη φύση πρέπει να την υπακούσεις πρώτα. Με το να προσπαθούμε να κάνουμε ριζικές αλλαγές και παρεμβάσεις στο DNA των ζωντανών οργανισμών, διαταράσσεται η ισορροπία του περιβάλλοντος και συνεπώς επηρεάζονται οι τροφικές αλυσίδες.

Το ανθρώπινο είδος είναι αυτοκαταστροφικό και ελπίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς θα συνειδητοποιήσουμε πριν να είναι αργά, ότι το γρήγορο κέρδος και η μαζική παραγωγή κατά χιλιάδες ανά δευτερόλεπτο, ή τα αγγουράκια που πρέπει να είναι συγκεκριμένου μεγέθους και σχήματος είναι δευτερεύουσας σημασίας. Πρωταρχική σημασία έχει η ποιοτική ζωή του ανθρώπου με εξασφαλισμένο ένα καλύτερο μέλλον. Προσοχή λοιπόν για να μην καταλήξουμε σύντομα να λέμε OMG και την τελευταία μας προσευχή… 


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by