Άρθρα
28/02/2012
Η οικονομική Κρίση και η Επανίδρυση του Κράτους
Του Δρα Λουκά Αριστοδήμου*


Αναρίθμητες οι συζητήσεις για τα αίτια που προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση και για το ποιοι και πόσο έφταιξαν περισσότερο ή λιγότερο και για το ποιοί επωφελήθηκαν και κερδοσκόπησαν σε βάρος πολιτών και κρατών ολόκληρων.

Παράλληλα, κυρίως σε χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο, όπως η Ελλάδα που βρίσκεται στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής πτώχευσης και καταστροφής, πολλά έχουν συζητηθεί και δημοσιευτεί σε σχέση με το ασύδοτο και σπάταλο κράτος.

Ένα διεφθαρμένο κράτος με διεφθαρμένους θεσμούς και ανίκανους πολιτικούς που σχεδίασαν και εδραίωσαν διαχρονικά μέσα από την μετριοκρατία και την ημιμάθεια τους ένα πολιτικοοικονομικό σύστημα που ανάπτυξε με τους πολίτες διαπελατειακή σχέση «βοσκού-πρόβατου-μάντρας», άλλως «ηγέτης-πολίτης-κόμμα».

Παραλληλισμοί με την Κύπρο και το κυπριακό πολιτικοοικονομικό κατεστημένο ούκ ολίγοι. Η δε οικονομικοκοινωνική κατάπτωση και οι κίνδυνοι να ακολουθήσουμε την Ελλάδα δεν διαφέρουν παρά μόνο σε λεπτομέρειες και σε ρυθμούς πορείας.

Εμείς οι πολίτες-καταναλωτές που υποφέρουμε τις μεγαλύτερες πραγματικές συνέπειες της καταστροφικής κρίσης, θεωρούμε ότι έχουν πλέον εξαντληθεί οι σοφιστείες ειδικών και παρά ειδικών και κρίνουμε ότι πλέον αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι η κριτική ανάλυση και διαμόρφωση του τι πρέπει να γίνει για την αλλαγή.

Κατά την άποψη μας το κυπριακό (γιατί αυτό μας ενδιαφέρει άμεσα) «κράτος», όπως το γνωρίσαμε μέχρι τώρα μπορεί να παρομοιαστεί με ένα δέντρο (όπως μια συκομουριά ή μια ελιά) που αφού το φροντίσαμε με τα ταλέντα, τις ικανότητες μας, και τους κόπους, το μεγαλώσαμε το φροντίσαμε, έκανε κλαδιά, άνθη και μας έδωσε και καρπούς.

Δυστυχώς όμως το πολιτικοοικονομικό σύστημα (όπως το περιγράψαμε πιο πάνω) το έκανε να γεράσει να αποκτήσει ένα τεράστιο κορμό και ρίζες που θέλουν χυμό περισσότερο για τον εαυτό τους, έχει αναπτύξει παράσιτα π.χ. μια σειρά μονοπώλια που παρασιτούν υπό την προστασία και τη συντροφιά του πολιτικοοικονομικού συστήματος.

Αυτό λοιπόν που απομένει να γίνει γι’ αυτό το δέντρο είναι αυτό που κάμνει και ο σοφός και πεπειραμένος γεωργός. Το δέντρο πρέπει να καθαριστεί από τα παράσιτα και να κοπεί για να βγάλει νέους κλάδους και να ξανακάνει καρπούς. Ή αν αυτό δεν είναι αποδοτικό, να φυτευτεί άλλο δέντρο καλύτερης μάλιστα ποικιλίας και πιο αποδοτικό.

Αυτός ο παραλληλισμός οδηγεί στην εξ’ υπαρχής επανίδρυσης του κράτους και των θεσμών του. Την αφαίρεση ή μετατροπή των παρασιτικών οργανισμών. Την αναδόμηση του πολιτικοοικονομικού συστήματος με απεμπόληση της διαπελατειακής σχέσης «βοσκού-πρόβατου-μάντρας», την απεμπόληση της μετριοκρατίας και της αναξιοκρατίας και την επαναφορά των πολύτιμων αξιών μας της ηθικής της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας.

Στην κορυφή αυτών των αξιών πρέπει να επανατοποθετηθεί ο πολίτης-εργαζόμενος-καταναλωτής, οι πραγματικές του ανάγκες και η ποιότητα ζωής του, που σημαίνει πρόοδο και ευημερία. Μόνο με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής παράγεται πρόοδος πραγματική και μόνο έτσι αξίζει πλέον η συντήρηση του ίδιου του κράτους.


*Ο Δρ. Λουκάς Αριστοδήμου είναι πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by