Άρθρα
24/11/2011
Η άμεση δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση
Του Δρα Λουκά Αριστοδήμου*


Η παρουσία μου στις δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Στροβόλου, σαν φιλοξενούμενος στο ψηφοδέλτιο του κινήματος των Οικολόγων και φυσιολογική είναι και επιβεβλημένη από την πίστη μου ότι ο Στρόβολος πρέπει να πάει μπροστά και να γίνει μια πόλη πιο ανθρώπινη για τους δημότες του.

Φυσιολογική, γιατί εμείς ξεκινούμε από τον άνθρωπο και το περιβάλλον του, την φύση, μέσα στην οποία ζει, εργάζεται και δημιουργεί. Εμείς υποστηρίζουμε την εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας που θα αποδώσει στον κάθε δημότη τα πλήρη δικαιώματα του. Θα του δώσει την ευκαιρία και την ικανοποίηση να γνωρίζει και να αποφασίζει άμεσα για τα δικά του θέματα και προβλήματα και αντίστοιχα να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του ανήκουν σαν υπεύθυνο και ενεργό στοιχείο της γειτονιάς, της συνοικίας, του δήμου και της κοινωνίας.

Αναγκαία, γιατί αναλύοντας και εξετάζοντας την κατάσταση που έχει σχέση με το ποιοι και με ποιο τρόπο ασκούν εξουσία στον δήμο μας και σε όλα τα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, φτάσαμε αβίαστα στο συμπέρασμα πως τα κόμματα, όπως σήμερα λειτουργούν, μ’ όλο το σεβασμό προς το θεσμό και χωρίς άρνηση της αναγκαιότητας ύπαρξης τους, άλλα με λιγότερο και άλλα με περισσότερο συγκεντρωτισμό και αυταρχισμό, υφαρπάζουν την εξουσία από το δημότη, τη συγκεντρώνουν κοντά τους (σε μια "ελίτ" μερικών ατόμων) και τη νέμονται όπως βολεύει τα συμφέροντα τους. Στην ουσία την "πωλούν" ξανά πίσω στο δημότη επιλεκτικά, αναξιοκρατικά και με διάκριση, υπό μορφή ρουσφετιού, όπου και όποτε εξυπηρετούνται όποια συμφέροντα τους.

Τα κόμματα βάζουν τίτλους: Βουλή, Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, Δημοτικά Συμβούλια κλπ, υποκλέβουν τη ψήφο του πολίτη και του λένε: "κάτσε απέξω και εμείς αποφασίζουμε για σένα και κάνουμε ότι θέλουμε". Με αυτό τον τρόπο έχουν μετατρέψει τον πολίτη/δημότη σένα άβουλο/αδρανές στοιχείο της κοινωνίας και τον έχουν απομονώσει από τα κοινά και από τα επίπεδα που λαμβάνονται οι αποφάσεις σε θέματα που τον αφορούν άμεσα ή έμμεσα, για να τον χρησιμοποιούν επιστρέφοντας του επιλεκτικά μέρος (ίχνος) των καρπών από τη νομή της εξουσίας, αποφασίζοντας για όλα και επιβάλλοντας τις αποφάσεις τους ετσιθελικά από πάνω προς τα κάτω.

Η δική μας παρουσία λοιπόν στις δημοτικές εκλογές για το Στρόβολο, διαφοροποιείται κάθετα από αυτή των άλλων κομμάτων, ευρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή και είναι απόλυτα αναγκαία, γιατί ακριβώς στοχεύει στο να επαναφέρει στον δημότη αυτό που του ανήκει, το δικαίωμα να συμμετέχει άμεσα, ενεργά και δυναμικά στη λήψη των αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα, να ασκεί δηλαδή πραγματικά εξουσία.

Εμείς επανατοποθετούμε το νόημα της δημοκρατίας στις σωστές του διαστάσεις που είναι η άμεση δημοκρατία. Αυτό σημαίνει, δημοκρατία από το δημότη, με το δημότη, για το δημότη. Η δική μας ιδεολογία θέλει τον δημότη κυρίαρχο και εξουσιαστή, θέλει τον κάθε ένα, να μπορεί να εκφράζεται. Στοχεύουμε στη δημοκρατία της βάσης, στην οριζοντιοποίηση της δομής εξουσίας και στην εναλλαξιμότητα των ατόμων.

Η γειτονιά και η συνοικία είναι το κύτταρο του Δήμου και της κοινωνίας του. Ιδιαίτερα λοιπόν στο επίπεδο της γειτονιάς και της συνοικίας οι αποφάσεις μπορούν και πρέπει να λαμβάνονται άμεσα από τους δημότες. Τρόποι για να επιτευχθεί αυτό υπάρχουν και έχουν δοκιμασθεί με επιτυχία σε άλλες χώρες. Τέτοιοι τρόποι είναι η δημόσια διαβούλευση, η θεσμική λειτουργία Ενοριακών Επιτροπών, Συνοικιακών Συμβουλίων, η έκφραση της θέλησης των δημοτών μέσω υπογραφών, και των δημοψηφισμάτων. Ας μη διαφεύγει δε της προσοχής μας πως η χρήση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και της διαδικτυακής επικοινωνίας, μπορεί σήμερα να διευκολύνει την αμεσότητα έκφρασης του δημότη πάνω σε συνεχή βάση και σε χρόνο μηδέν.

Βασικό και απαραίτητο στοιχείο της εφαρμογής των πιο πάνω είναι σίγουρα η συμμετοχή του κυρίαρχου δημότη εκφρασμένη ελεύθερα, αβίαστα άμεσα και με μοναδικό γνώμονα αυτό που ο ίδιος βιώνει και κρίνει σωστό και δίκαιο στη κάθε περίπτωση, έξω από προδιαγραμμένα από άλλους (ξένους των πραγμάτων) πλαίσια, συμφέροντα και διαπλοκές. Βασική αρχή είναι: καμιά πρόταση ή απόφαση δεν περνά, χωρίς τον από πριν έλεγχο της ωφελιμότητας της για τη γειτονιά τη συνοικία και το δήμο.

Τα κόμματα έχουν καθήκον και υποχρέωση να σεβαστούν, επιτέλους, αυτή τη μορφή άμεσης δημοκρατίας ξεκινώντας από τα διάφορα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν, μακροπρόθεσμα, ήδη τα πρώτα σημάδια φαίνονται, να ζημιώσουν τόσο τα ίδια, και κυρίως η νοοτροπία και η κουλτούρα της ενεργούς συμμετοχής του δημότη/πολίτη στα κοινά.

Είναι προς το γενικό συμφέρον του τόπου, όλοι να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε ουσιαστικά και στην πράξη την τοπική αυτοδιοίκηση σ’ όλα της τα επίπεδα και εμείς αυτό στοχεύουμε με την υποψηφιότητα μας.


* Ο Δρ. Λούκας Αριστοδήμου είναι φιλοξενούμενος υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος των οικολόγων για το Δήμο Στροβόλου


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by