Άρθρα
30/03/2011
Απαιτήσεις
Της Ελένης Ναάμαν


Στο εστιατόριο ο αλλοδαπός σερβιτόρος με τα λίγα αγγλικά που δεν γνωρίζει και καθόλου ελληνικά, φέρνει λάθος παραγγελία λόγω βέβαια της κακής συνεννόησης. Εμείς ντρεπόμαστε ή λυπόμαστε να το αναφέρουμε είτε στον ίδιο είτε στον υπεύθυνο και σιωπούμε τρώγοντας ότι μας έχει σερβίρει.

Στην υπεραγορά αγοράζουμε ένα σφραγισμένο μπουκάλι με αγαπημένα ξυδάτα και φτάνοντας σπίτι ανακαλύπτουμε πως το μπουκάλι θυμίζει οτιδήποτε άλλο εκτός από ξυδάτα. Εμείς λόγω της αμέλειας μας δικαιολογούμε εν τέλει την υπεραγορά. Που να ξέρουν και αυτοί, το μπουκάλι ήταν έτσι και αλλιώς σφραγισμένο...

Επισκεπτόμαστε ένα κατάστημα υποδημάτων και η υπάλληλος, κατά λάθος ή μη, χρεώνει το προϊόν που αγοράσαμε €5 περισσότερο από την αξία του. Εμείς εκ των υστέρων πάλι προσέχουμε το λάθος, διότι δεν έχουμε τα κότσια να ελέγξουμε την απόδειξη μπροστά στον κόσμο μπας και νομίσουν ότι δεν είμαστε εχούμενοι και, ας μετρούμε τα σεντ. Εκεί από το ζεστό μας καναπέ μ' ένα ζεστό καφέ ποιος έχει πλέον όρεξη να βγει στα σκοτεινά για €5...; Εξάλλου έχει ξεκινήσει και η αγαπημένη μας σειρά που αν και γνωρίζουμε ότι είναι φτωχή από όλες τις απόψεις, όπου οι παραγωγοί δεν μας σέβονται ως τηλεθεατές, εν τούτοις εμείς πάλι σαν μαζόχες επιλέγουμε να δούμε τη σειρά και να μην επιστρέψουμε στο κατάστημα για τη διόρθωση του … λάθους(;). Μας αρκεί να αναφέρουμε το … άτυχο(;) συμβάν στους γύρω μας και χαιρόμαστε που έχουμε κάτι να πούμε μιας και τα θέματα συζήτησης μας πλέον περιορίζονται στη καθημερινή ρουτίνα.

Ένα άλλο βράδυ πάμε να παρακολουθήσουμε ένα επαγγελματικό θέατρο που έχουμε ακούσει τα καλύτερα σχόλια. Δυστυχώς κατά την διάρκεια της παράστασης διαπιστώνουμε πως το έργο δεν ανταποκρίνεται σ' επαγγελματικά κριτήρια, οι ηθοποιοί δεν ενσαρκώνουν τον ρόλο τους, δεν μας πείθουν και εμείς περιμένουμε πως και πως την ώρα να τελειώσει. Παρ' όλ’ αυτά παραμένουμε ως στο τέλος και συν τοις άλλοις τρέχουμε να συγχαρούμε τους ηθοποιούς λες και ξεχάσαμε τι είδαμε τα προηγούμενα λεπτά.

Στην επιστροφή εντοπίζουμε ένα εξώδικο πάνω στο αυτοκίνητο μας. Σίγουρα κάποιο λάθος θα έγινε, σκεπτόμαστε εφόσον δεν υπάρχει ούτε μονή ούτε διπλή γραμμή και ούτε εμποδίζαμε την είσοδο ή το χώρο στάθμευσης κάποιου. Το εξώδικο λέει «παρεμπόδιση της κυκλοφορίας» Μας φαίνεται ξεκάθαρα πως ο αστυνομικός θα έψαχνε λόγο να μας γράψει και σκόνταψε σε παρακλάδι του νόμου που δικαιολογεί τις πράξεις του χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται να τις αποδεικνύει. Δεν υπήρχε ούτε δεξιά ούτε αριστερά αυτοκίνητο για να εμποδίσει την κυκλοφορία. Αποφασίζουμε προς στιγμής να μην πληρώσουμε και να κινηθούμε νομικά ενάντια στην άδικη αντιμετώπιση της αστυνομίας. Δυστυχώς πάλι μας φεύγουν οι στιγμές χωρίς ν'αναποκριθούμε στις δικές μας απαιτήσεις και μάλιστα προδίδουμε τη συνείδηση μας πληρώνωντας το εξώδικο με το πρόσχημα ν' αποφύγουμε τις φασαρίες.

Ζούμε πλέον σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από μετριότητα, χάθηκε η μαγεία στις παραστάσεις, χάθηκε το σέρβις στα εστιατόρια, χάθηκε ο επαγγελματισμός διότι δεν επιδιώκουμε όλα αυτά και, από ότι αποδεικνύουν οι πράξεις μας, δεν μας ενδιαφέρει και τόσο. Μας φτάνουν τα βασικά, να γεμίσουμε το στομάχι μας με ότι βρούμε μπροστά μας, να γεμίσουμε το χρόνο μας με ότιδηποτε, φτάνει να μην είμαστε μόνοι και να βλέπουν οι άλλοι πως είμαστε πολυάσχολοι και προσφιλείς.

Υπάρχουν αμέτρητα παρόμοια παραδείγματα που αποδεικνύουν της επιφανειακή/πρόχειρη στάση μας. Δεν απαιτούμε πλέον απλά ευχόμαστε οι άλλοι να λειτουργήσουν με σεβασμό απέναντι μας.

Δεν λειτουργούμε υπεύθυνα και με συνέπεια και έτσι δίνουμε δικαιώματα σ'όλους τους επιχειρηματίες και σε όλα τα σύνολα να μας γελοιοποιούν διότι αναμένουν πλέον την μη αντίδραση μας. Έχουν ακόμη προβλέψει το μικρό ποσοστό αντιδράσεων και έχουν μετρήσει τα πράγματα φτάνοντας στο συμπέρασμα πως συμφέρει να λειτουργούν ερασιτεχνικά και πρόχειρα εφόσον έτσι και αλλοιώς δεν μειώνονται τα έσοδα τους. Οι καταναλωτές υπάρχουν ακόμη αν και δυσαρεστημένοι.

Για ν'αναθεωρήσουν όσοι έχουν κάποια εξουσία, επιρροή πάνω μας η σχέση με μας τα στατιστικά τους στοιχεία, χρειάζεται να προσανατολιστούμε όλοι, να λειτουργούμε με γνώμονα την αλήθεια και το δίκιο με ότι συνέπειες και κόστος κι αν έχει αυτό.

Αν θέλουμε, οι υπεύθυνοι φορείς να μας πάρουν στα σοβαρά, πρέπει επιτέλους να πάρουμε τους εαυτούς μας στα σοβαρά. Οι τιμές σήμερα στη Κύπρο, σε πολλά βασικά προϊόντα έχουν φτάσει στα ύψη, η παιδεία βρίσκεται σε παρακμή, αποφοιτούν οι μαθητές από το Λύκειο με πολύ περιορισμένες γνώσεις, τα μέσα ενημέρωσης βιάζουν την γλώσσα και δημιουργείται μια υποκουλτούρα που αλλοτροιώνει τον πολιτισμό και μας απομακρύνει σταδιακά και αθόρυβα απ'τα ήθη και έθιμα μας από την παράδοση και τον πολιτισμό μας. Ας μη μένουμε μόνο θεατές σ' αυτή τη κατηφόρα, ας αποφασίσουμε να γίνουμε ενεργοί πολίτες με απαιτήσεις.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by