Άρθρα
24/03/2011
Δώστε στον Κύπριο Καταναλωτή τον «Φύλακα Άγγελο» του

Για τον θεσμό του Επιτρόπου Καταναλωτών έχουμε μιλήσει και έχουμε γράψει τόσες φορές που δεν νομίζουμε ότι υπάρχει καταναλωτής που δεν άκουσε ή δεν διάβασε γι’ αυτόν.

Χάριν της ιστορίας αναφέρουμε ότι εμείς πρώτοι ζητήσαμε τη δημιουργία και στην Κύπρο του θεσμού αυτού το 1997. Ο κ. Λευτέρης Χριστοφόρου, που ήταν τότε στην πρώτη θητεία του ως βουλευτής έδειξε ενδιαφέρον και αφού ενημερώθηκε από μας, ενέγραψε σχετικό θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Αξιών.

Έτσι ξεκίνησε η συζήτηση του θέματος που επαναλήφθηκε πολλές φορές και πέρασε από πολλές συμπληγάδες μέχρι την κατάθεση, στην λήγουσα σε λίγες βδομάδες παρούσα περίοδο της Βουλής, από τον κ. Ομήρου σχετικής προς τούτο Πρότασης Νόμου, η οποία συζητήθηκε πολλές φορές στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Η τελευταία συζήτηση έγινε στις 22 Μαρτίου 2011. Η ΠΕΚΠΟΙΖΩ αντιπροσωπεύθηκε σε όλες τις συνεδρίες που έγιαναν και πάντοτε κατάθεσε ενημερωτικό και υποστηρικτικό υλικό για την ενημέρωση των βουλευτών και την υποστήριξη της ψήφισης σε νόμο της Πρότασης και τη δημιουργία του Επιτρόπου Καταναλωτών και στη Κύπρο.

Κατά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής φάνηκε να υπάρχει ευνοϊκή συγκυρία για την υπερψήφιση σε νόμο της πρότασης, αφού όλες οι Οργανώσεις και Οργανισμοί καθώς και οι βουλευτές των περισσοτέρων κομμάτων δεν εκφράστηκαν αρνητικά.

Αρνητική ήταν, όπως πάντα, για προφανείς λόγους, η τοποθέτηση κάποιων κρατικών υπηρεσιών με προεξάρχουσα την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Εμείς κάναμε και κάνουμε ξανά έκκληση σε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν θετικά και να υπερψηφίσουν τη δημιουργία του θεσμού του Επιτρόπου Καταναλωτών για να αποκτήσουν και οι Κύπριοι Καταναλωτές τον «Φύλακα Άγγελο» τους, όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούν οι Σκανδιναβοί.

Η Κύπρος, με τις ιδιάζουσες συνθήκες αγοράς που έχει, οι οποίες δεν ευνοούν τη σωστή και υγιή λειτουργία του ανταγωνισμού, έχει, κατά αντικειμενικό τρόπο, απόλυτη ανάγκη του θεσμού αυτού.

Η δημιουργία του ανεξάρτητου αυτού θεσμού θα μπορέσει επίσης να αντιμετωπίσει την αναποτελεσματικότητα των κρατικών υπηρεσιών που, είτε γιατί πολλές φορές θέτουν οικονομικά συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα του καταναλωτή είτε γιατί λόγω της πολυδιάσπασης και της γραφειοκρατίας αδυνατούν να συντονιστούν και να του δώσουν την πραγματική και αποτελεσματική προστασία που τόσο πολύ έχει ανάγκη.

Τέλος, πέρα από την αντικειμενική αναγκαιότητα, η Βουλή και τα κόμματα, ψηφίζοντας τον νόμο θα έδιναν, ιδιαίτερα μέσα σ’ αυτή τη φοβερή οικονομική κρίση, στον Κύπριο Καταναλωτή, ένα πολύ μεγάλο ανακουφιστικό αντιστάθμισμα στην αφαίμαξη της τσέπης του από την ακρίβεια και τους φόρους και παράλληλα θα δημιουργούσαν στην αγορά ένα όπλο για αποτελεσματική καταπολέμηση της αισχροκέρδειας.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by