Άρθρα
28/03/2011
Επί τέλους Ραφοποίηση των Γενετικά Μεταλλαγμένων Τροφίμων

Η ελλιπής δυνατότητα του καταναλωτή να ενημερώνεται για τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα (ΓΤΤ), περιόριζε την εφαρμογή του δικαιώματος της επιλογής του αν θέλει να τα αγοράσει ή όχι, αφού αυτά ήσαν, στα ράφια των καταστημάτων, ανάμιχτα με τα άλλα.

Αυτό το πολύ σοβαρό θέμα που άπτεται της προστασίας της υγείας των καταναλωτών και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και όσων υποφέρουν από συγκεκριμένες ευαισθησίες όπως οι αλλεργίες, βαίνει προς ρύθμιση, αφού η Βουλή προχώρησε στη ψήφιση σχετικού νόμου, στη συζήτηση του οποίου συμμετείχε θετικά και η ΠΕΚΠΟΙΖΩ.

Σύμφωνα με τον νόμο, «για σκοπούς αποτελεσματικότερης ενημέρωσης των καταναλωτών όσον αφορά την έκθεση για πώληση των ΓΤΤ ή των τροφίμων που περιέχουν ΓΤ συστατικά, στα καταστήματα πώλησης τροφίμων … σε κάθε κατάστημα, τα διατιθέμενα προς πώληση ΓΤΤ ή τα διατιθέμενα προς πώληση τρόφιμα που περιέχουν ΓΤ συστατικά τοποθετούνται σε ειδικά διαρρυθμισμένα και ξεχωριστά ράφια από τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Η έναρξη εφαρμογής της νομοθεσίας θα γίνει σε τρείς μήνες, αφού το χρονικό αυτό όριο θεωρήθηκε αναγκαίο για τη σχετική προσαρμογή των καταστημάτων τροφίμων.

Τα επηρεαζόμενα είδη τροφίμων είναι πολλά, είτε γιατί τα ίδια από μόνα τους προέρχονται από μετάλλαξη, είτε έχουν στη σύσταση τους παράγωγα άλλων Γενετικά Τροποποιημένων Προϊόντων (ΓΤΠ).

Ως τέτοια μπορεί, μεταξύ πολλών άλλων να αναφερθούν το καλαμπόκι, η σόγια, κάποια είδη ψαριών, όπως ο σολομός καθώς και πολλές σάλτσες, μπισκότα, σοκολάτες, παγωτά, παιδικές τροφές, κρέατα αν τα ζώα έχουν τραφεί με ΓΤ ζωοτροφές κ.ά.

Είναι βέβαια σωστό να πούμε πως το πρόβλημα δεν λύνεται απόλυτα, αφού πολλά τρόφιμα που στη σύνθεση τους περιέχουν συστατικά από ΓΤΠ σε ποσότητες κάτω του 0,9% δεν σημαίνονται σχετικά. Επίσης πρέπει να πούμε ότι στη σήμανση πολλών τροφίμων, σκόπιμα δεν γίνεται αναφορά στην προέλευση τους από γενετική τροποποίηση.

Τέλος πρέπει να πούμε πως οι καταναλωτές έχουν υποχρέωση να ενημερώνονται σχετικά και πως η οργάνωση μας είναι πάντοτε στη διάθεση τους για ενημέρωση τους και για να τους δώσει σχετικές πληροφορίες και συμβουλές σε κάθε περίπτωση.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by