Άρθρα
13/10/2008
Η ποιότητα στη ζωή και η ενασχόληση με τα κοινά
Του Δρα Λουκά Αριστοδήμου*


Όπως κάθε τι άλλο, μέσα από την πολυπλοκότητα της ζωής και την ανάγκη κάλυψης των όλο και μεγαλύτερων αναγκών, έτσι και η ενασχόληση με τα κοινά διαφοροποιείται και παίρνει όλο και πιο σύνθετη μορφή με βασικό γνώρισμα την συνεχή ποιοτική αναβάθμιση.

Χωρίς υπερβολή η ποιότητα, που γίνεται όλο και πιο επιβεβλημένη είναι εκείνο το στοιχείο που θα ξεχωρίσει τους καλούς και τους επιτυχημένους από τους κακούς και τους αποτυχημένους.

Κάποτε είχα την τύχη, σε μια από τις πολλές επισκέψεις μου σε βιομηχανίες του εξωτερικού, να γνωρίσω έναν ηλικιωμένο βιομήχανο που κατά τη ξενάγηση στους διάφορους χώρους της παραγωγής επαναλάμβανε συνεχώς τη λέξη «ποιότητα».

Στο τέλος της περιήγησης τον πλησίασα και το ρώτησα ποιο είναι το νόημα της ποιότητας γι’ αυτόν. Τη φιλοσοφημένη απάντηση που μου έδωσε, όχι μόνο δεν τη ξέχασα, αλλά την έκαμα βίωμα και πράξη μου. Να η απάντησή του:

«Η ποιότητα αποτελεί το πιο περιεχτικό και το πιο σημαντικό νόημα της ζωής. Ποιότητα σημαίνει αγάπη, ειλικρίνεια, αρμονία, αμοιβαίο όφελος, αγάπη, σ’ ότι κάνεις, με όποιον το κάνεις, όπου το κάνεις, όποτε το κάνεις, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς». Στην παρατήρηση μου ότι επανέλαβε τη λέξη αγάπη, απάντησε: «Όταν ανοίγεις μια παρένθεση πρέπει και να την κλείνεις. Αυτό είναι η ολοκλήρωση της ποιότητας».

Ποιότητα λοιπόν στη ζωή, ποιότητα σε όλα άρα και στην ενασχόληση με τα κοινά και στην υπηρεσία των συνανθρώπων μας, σ’ όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για μια καλύτερη ζωή.

Λέγεται πως η συνήθεια είναι η δεύτερη φύση του ανθρώπου και είναι αυτή πιο δυνατή από την ίδια την πραγματική φύση του. Αν συνηθίσεις να κάνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι, δύσκολα το αλλάζεις. Θα ήταν επικίνδυνα μοιραίο αν συνηθίσει κάποιος, π.χ. να λέει ψέματα. Θα ανακαλύψει ίσως μια μέρα, πως ζει κυριολεκτικά μέσα στο ψέμα και πως λέει ψέματα ακόμα και στον ίδιο του τον εαυτό.

Αν όμως συνηθίσει να είναι ηθικός, τίμιος, με αξίες, να λέει την αλήθεια, να σέβεται να εκτιμά, να ελέγχεται από τη συνείδησή του, έτσι θα είναι σ’ όλη του τη ζωή, παντού και πάντοτε.    

Οι σκέψεις μας μετατρέπονται σε λέξεις, οι λέξεις μας σε πράξεις, αυτές σε συνήθειες και οι συνήθειες μας με τη σειρά τους διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας. Από δε το χαρακτήρα μας εξαρτάται απόλυτα η μοίρα μας και η ζωή μας όλη και, πιστέψτε το: Ποιότητα στο  χαρακτήρα ίσον σίγουρη επιτυχία.

Αγάπη! Τι είναι η αγάπη; Η αγάπη είναι ένα παράξενο, ασυνήθιστο παιχνίδι διαφορετικό από τα άλλα, όπου πάντα ο ένας παίχτης κερδίζει και ο άλλος χάνει. Στο παιχνίδι της αγάπης υπάρχουν πάντα δύο ή περισσότεροι κερδισμένοι.

Αγάπη είναι, είπε κάποιος, ό,τι κάνει δύο ανθρώπους να κάθονται στη μέση στο παγκάκι. Από την πράξη αυτή μένει χώρος (κέρδος) στα άκρα και για τους δύο, ακόμα και για άλλους. Ένα κερί δε χάνει κάτι όταν ανάβει ένα άλλο. Αντίθετα κερδίζει και το ίδιο από το φως του άλλου.

Αγάπη σημαίνει προσφορά. Ο ρωμαίος φιλόσοφος Κικέρων έγραψε πριν 2000 χρόνια: «Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη ενός ανθρώπου είναι η αυταπάτη πως μπορεί να επωφεληθεί από την εκμετάλλευση ή τη σύνθλιψη του άλλου». Ο δε αμερικανός επίσκοπος πολέμιος των φυλετικών διακρίσεων Μάρτιν Λούθερ Κινκ είπε πως, «η πιο επίμονη και επείγουσα ερώτηση μιας ζωής είναι: Τι κάνεις για τους άλλους»;

Αγάπη σημαίνει αλληλεγγύη, ανταλλαγή και αμοιβαίο όφελος. Αν έχεις 1€ και έχω και εγώ 1€, αν τα ανταλλάξουμε δεν πετύχαμε τίποτε, γιατί πάλι έχουμε από 1€. Αν όμως έχουμε από μία ιδέα και τις ανταλλάξουμε, εσύ έχεις δυο ιδέες και το ίδιο και εγώ έχω κερδίσει μια παραπάνω.

Ένας καλός άνθρωπος παραπονιόταν στην προσευχή του και έλεγε: Μα Θεέ μου δε βλέπεις τον πόνο, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τις αρρώστιες, τα δυστυχήματα που σκοτώνουν και αφήνουν ανάπηρους και δυστυχισμένους; Γιατί δε στέλλεις βοήθεια;» Στις πολλές φορές μια μέρα ο Θεός του απάντησε: «Μα ήδη εγώ έκανα το καθήκον μου, έστειλα εσένα». 

Αγάπη, αρμονία, ειλικρίνεια και αμοιβαίο όφελος σημαίνει να νοιάζομαι, να προσφέρω καλά σωστά και με πάθος, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς. Επίσης να προσπαθώ να βελτιώνομαι συνεχώς και καθημερινά. Ας μη μας διαφεύγει το γεγονός πως ο πιο μεγάλος μας αγώνας, αγώνας που διαρκεί μια ζωή, είναι ο αγώνας της αυτόβελτίωσης μας.

Διερωτηθήκατε γιατί μερικοί τραγουδιστές είναι πιο επιτυχημένοι από άλλους, ακόμα και με λιγότερο ταλέντο; Ακριβώς λόγω του μεγάλου πάθους και της αγάπης τους προς αυτό που κάνουν. Ένας μεγάλος βιολιστής απάντησε ως εξής σ’ ένα θαυμαστή του που του είπε ότι θα και τη ζωή του για να μπορεί να παίξει τόσο ωραία όπως αυτός: «Μα εγώ την έδωσα ήδη».   

Ας μάθουμε να ακούμε και να προσπαθούμε με ειλικρίνεια, να κατανοούμε και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ανάγκες των άλλων, τότε θα κάνουμε το καλύτερο. Θα έχουμε επιτυχίες, κέρδος και ικανοποιήσεις, η δε συνείδησή μας θα μας επιβραβεύει καθημερινά.

Οι ιδιότητες της ηθικής, της αγάπης, της εκτίμησης καθώς και το πνεύμα της προσφοράς και της εξυπηρέτησης είναι μερικές από τις εκ των ουκ άνευ προϋποθέσεις για την επιτυχία.

Η προσφορά στα κοινά πρέπει να διέπεται  από ακεραιότητα, ηθική και αγάπη, από εκτίμηση, ειλικρίνεια, αγωνιστικότητα και πνεύμα ανιδιοτέλειας. Από την άλλη, ας μη ξεχνούμε τους εαυτούς μας και τις δικές μας ανάγκες που σίγουρα δεν είναι μόνο και ούτε πρώτα οικονομικές.

Τι κάνει τους άλλους να μας εκτιμούν; Η καλοσύνη, η αγάπη, η εκτίμηση που δείχνουμε στα ενδιαφέροντα τους, στα συναισθήματα τους, στις ανάγκες τους και η αμοιβαιότητα στην αντίκριση του δικού τους και του δικού μας οφέλους.

Οι άνθρωποι που είναι επιτυχημένοι και έχουν τις πιο πολλές ικανοποιήσεις στη ζωή τους, είναι αυτοί που ότι κάνουν το κάνουν καλά, με ζήλο και πάθος και ταυτόχρονα απολαμβάνουν να βοηθούν τους άλλους. Η επιτυχία είναι όπως το ποδήλατο. Δεν πέφτεις αν δε σταματήσεις να πεταλίζεις. Η επιτυχία του αύριο είναι να κάνεις καλά και ευσυνείδητα αυτό που κάνεις σήμερα.

Ένα 10χρονο κορίτσι μπήκε σ’ ένα μποστάνι με καρπούζια και έδειξε στον κηπουρό ένα μεγάλο καρπούζι ζητώντας του να της το πωλήσει. Όταν της είπε πως κοστίζει 3€ αυτή είπε πως είχε μόνο 50 σεντ. Τότε ο κηπουρός της έδειξε ένα πολύ μικρότερο και τη ρώτησε αν το ήθελε. «Το θέλω» του απάντησε, «αλλά άστο πάνω στην καρπουζιά. Θα ’ρθω σε ένα μήνα να το πάρω».

Μέσα από τη ζωή μου και την καριέρα μου, δημιούργησα μια δική μου φιλοσοφία σε σχέση με το κέρδος: Όπως η σκιά μας απομακρύνεται όσο την κυνηγούμε, άλλο τόσο απομακρύνεται και το κέρδος όταν αγχωνόμαστε κυνηγώντας το. Το κέρδος έρχεται από μόνο του, φτάνει να κάνεις όλα όσα είπαμε πιο πάνω σωστά, και έγκαιρα. Συν να κάνεις τις σωστές ανθρώπινες σχέσεις, τη σωστή οργάνωση, τους σωστούς προγραμματισμούς και τη συνεχή και σωστή διαχείριση τους.

Η φιλία, οι ανθρώπινες σχέσεις και το κέρδος είναι όπως ένας τραπεζικός λογαριασμός. Δεν μπορείς να συνεχίζεις να εκταμιεύεις χωρίς να καταθέτεις. Έτσι και με την προσφορά στα κοινά. Εκταμιεύεις από την προσφορά που καταθέτεις για χρόνια, χωρίς ποτέ να είχες επιδιώξει όφελος είτε να είχες σκεφτεί ότι μια μέρα θα έπαιρνες κέρδος.

Αν θέλεις να ασχοληθείς με τα κοινά, να μερικές βασικές ποιοτικές αρχές για να ακολουθήσεις:
- Δεν το κάνεις γιατί είναι εύκολο
- Ούτε επειδή είναι χωρίς κόστος
- Ή επειδή το θέλει ο συνάνθρωπος σου
- Ούτε γιατί προσβλέπεις απαραίτητα και άμεσα στο δικό σου κέρδος
- Το κάνεις γιατί είναι σημαντικό και απαραίτητο πρώτα για σένα
- Και το κάνεις σωστά και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, σημερινές και μελλοντικές
- Κάντο με τρόπο που να το απολαμβάνεις και να το χαίρεσαι.

Έλα, σε περιμένουμε, είσαι πολύτιμος, σε θέλουμε, σε χρειαζόμαστε. Καλή δουλειά!
___________________________________________
*Ο Δρ. Λούκας Αριστοδήμου είναι πρόεδρος της Π.Ε.Κ.Ποι.Ζω


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by