Άρθρα
14/06/2010
Εγκληματική η ανοχή του κράτους
Συνέντευξη του Δρ. Λουκά Αριστοδήμου στην εφημερίδα «Αλήθεια»*


-Είναι επαρκώς ενημερωμένος ο κύπριος καταναλωτής για τα δικαιώματα του; Αν όχι τι φταίει;

-Πρόσφατες έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δείξει πως ο κύπριος καταναλωτής ούτε αρκούντος ενημερωμένος είναι για τα δικαιώματα του, αλλά ούτε και ουσιαστικά τον απασχολεί η διεκδίκηση τους.
Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό το έχει το κράτος. Μέρος της ευθύνης έχει επίσης το καταναλωτικό κίνημα αλλά και ο ίδιος.
Το κράτος δυστυχώς δεν παρέχει, μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα σχεδόν καμιά ευκαιρία να αποκτηθεί η κατάλληλη γνώση, αλλά ακόμη περισσότερο να δημιουργηθεί η σωστή καταναλωτική κουλτούρα.
Το καταναλωτικό κίνημα δυστυχώς, για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων η εσωστρέφεια, η άγνοια, η έλλειψη οργάνωσης και στρατηγικής, η ατολμία, η ανεπαρκής στήριξη από το κράτος και η παρέμβαση των διαφόρων συμφερόντων, προσωπικά, υπηρεσιακά, επιχειρηματικά ακόμα και πολιτικά, δεν κατάφερε να πείσει και να γίνει μαζικό.
Τέλος ο κύπριος πολίτης-καταναλωτής, όπως και με άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος δεν δείχνει το απαιτούμενο ενδιαφέρον δεν είναι μαχητικός, δεν τολμά και δεν παίρνει την τύχη στα χέρια του.

-Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει;

-Τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κύπριος καταναλωτής είναι η ανεπάρκεια προστασίας. Η απουσία αποτελεσματικών θεσμών τον αφήνει εκτεθειμένο και έρμαιο στην εκμετάλλευση, την παραπλάνηση και τη μιζέρια της απογοήτευσης.
Είναι, λέγεται, ο «αιμοδότης» της αγοράς. Δυστυχώς όμως, σε γενικό επίπεδο, μόνο για το «αίμα» του ενδιαφέρονται στην αγορά. Πολλοί από τους παίκτες της αγοράς δεν δείχνουν σεβασμό προς τον καταναλωτή. Δεν τον θεωρούν εταίρο τους, δεν του αναγνωρίζουν αμοιβαιότητα στο όφελος και στην αντίληψη τους τον έχουν σαν αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας. Ακόμα και σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης δεν δείχνουν ούτε έλεος ούτε κατανόηση.
Δεν είναι καθόλου υπερβολή να λεχθεί ότι ο κύπριος καταναλωτής ουδέποτε δικαιώνεται και κυρίως ουδέποτε αποζημιώνεται.

-Ζούμε σε μια εποχή όπου καθημερινά ακούμε και βλέπουμε περιπτώσεις καταπάτησης των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Πώς μπορούν να αντιδράσουν για να υπάρξει αποτέλεσμα;

-Σωστά διαπιστώνετε και εσείς ότι πράγματι ζούμε σε μια εποχή όπου καθημερινά ζούμε περιπτώσεις κατάφορης και ίσως άγριας καταπάτησης των δικαίων, των δικαιωμάτων και των καλώς νοουμένων συμφερόντων των καταναλωτών.
Δυστυχώς όμως οι δυνατότητες αντίδρασης του είναι πολύ περιορισμένες και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Θυμάμαι τη ρήση πρώην υπουργού που αποκαλούσε τον καταναλωτή «βασιλιά». Εμείς παραφράσαμε τη ρήση λέγοντας τον «βασιλιά γυμνό, ξυπόλυτο και με αγκάθινο στεφάνι» το οποίο οι ασύδοτοι επιτήδειοι, με την εγκληματική ανοχή του κράτους και την ατιμωρησία, έχουν τη δυνατότητα να σφίγγουν κατά το δοκούν.
Δυστυχώς ούτε στις οργανώσεις των καταναλωτών δίνεται η δυνατότητα, λόγω της οικονομικής ανεπάρκειας και της έλλειψης αποτελεσματικών θεσμικών λειτουργιών να τον προστατεύσουν.

-Για παράδειγμα ποιες άμεσες κινήσεις, ενέργειες, θεωρείτε ότι μπορούν να γίνουν;

-Δυστυχώς η έλλειψη θεσμικής υποδομής, σε αντίθεση με τις πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άμεσες κινήσεις και ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν, όπως δεν έγιναν για τόσα πολλά χρόνια τώρα.
Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, από της ίδρυσης μας το 2003, χαράξαμε σαν κύρια στρατηγική μας, ακόμα και μέσα από το ιδρυτικό μας έγγραφο, ότι μόνο με την ίδρυση ανεξάρτητων θεσμών, όπως του Επιτρόπου Καταναλωτών, της Ανεξάρτητης Αρχής Ασφάλειας τροφίμων κ.ά., θα ήταν δυνατό να προστατευθεί ο κύπριος καταναλωτής αποτελεσματικά.
Δυστυχώς όμως και πάλι τα διάφορα συμφέροντα επιβάλλουν «βέτο».

-Ένα σημαντικότατο θέμα που επηρεάζει τους καταναλωτές είναι το θέμα των ρύπων. Ένα θέμα για το οποίο οι καταναλωτές ουδεμία ευθύνη έχουν, είχαν τις διαβεβαιώσεις των κυβερνόντων ότι δεν θα το επωμιστούν και όμως και αυτό τελικά στις πλάτες τους πάει. Τι θα μπορούσε να γίνει; Γιατί δεν προωθείτε, ως οργάνωση, δυναμική αντίδραση;

-Σωστά ταξινομείτε το πρόστιμο των ρύπων ως ένα από τα σημαντικότερα της εποχής που στρέφεται ενάντια στην τσέπη του καταναλωτή, τη στιγμή μάλιστα, που όλοι παραδέχονται ότι αυτός καμία ευθύνη φέρει. Ασφαλώς και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και η προ των θυρών αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η επικείμενη αύξηση της τιμής του νερού και, ο Θεός ξέρει τι άλλο το σπάταλο και άδικο κράτος θα επιβάλει.
Μιλήσαμε πιο πάνω για την εκμετάλλευση στην αγορά. Θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι και το κράτος μετατρέπει τον καταναλωτή σε αντικείμενο εκμετάλλευσης;
Ρωτάτε γιατί δεν προωθούμε σαν οργάνωση δυναμική αντίδραση. Την σχεδιάσαμε, αλλά μας την εξουδετέρωσαν η ΠΑΕΚ και η απόλυτα ένοχος ΑΗΚ. Ενσωμάτωσαν, σκόπιμα, εμείς λέμε ίσως και παράνομα, το ποσοστό του προστίμου των ρύπων στο κόστος της ΑΗΚ και έτσι κάποιος δεν μπορεί να ζητήσει εξαίρεση, πληρώνοντας το τιμολόγιο χωρίς τους ρύπους.
Στις 23 Ιουνίου έχουμε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΡΑΕΚ και θα δούμε τι θα κάνουμε μετά.

-Γιατί δεν παρατηρούμε γενικά δυναμική αντίδραση των οργανώσεων καταναλωτών στην εκμετάλλευση τους και στην ακρίβια; Με εξαίρεση μόνο το γάλα και το ψωμί;

-Έχετε δίκιο να λέτε πως, με εξαίρεση το περσινό μποϊκοτάζ που η οργάνωση μας έκανε, γενικά δεν αναλαμβάνονται δυναμικές αντιδράσεις από το καταναλωτικό κίνημα. Οι λόγοι είναι τόσο αντικειμενικοί όσο και υποκειμενικοί. Κυρίως είναι η απόλυτη οικονομική αδυναμία, εμείς λέμε που σκόπιμα μας επιβάλλουν με μια πενιχρή χορηγία που ούτε για την εργοδότηση ενός/μιας διοικητικού/ής λειτουργού δεν αρκεί.
Είναι βέβαια και αυτό που, από την αρχή, ονομάσαμε έλλειψη κουλτούρας καταναλωτικής, που αυξάνει το ρίσκο αν θα πετύχει ή όχι μια δράση. Εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν θα τα βάλουμε κάτω. Έχουμε τα σχέδια μας και αναμένουμε το πλήρωμα του χρόνου για την ανάληψη της επόμενης δυναμική μας ενέργειας.
Τη φορά αυτή θα ζητήσουμε και άλλες συνεργασίες και ελπίζουμε να τις έχουμε, για καλύτερο αποτέλεσμα και για το όφελος όλων.

-Το κράτος μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς, φέρει καθόλου ευθύνη για την κατάσταση της ακρίβιας και της εκμετάλλευσης και τι θα μπορούσε να κάνει;

-Το κράτος φέρει, γενικά και πάντοτε, ευθύνη για ότι καλό και για ότι κακό συμβαίνει στη χώρα. Σίγουρα φέρει ευθύνες και μάλιστα πολλαπλές και διαχρονικές και για την ακρίβια και για την αισχροκέρδεια και για τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και ασφαλώς και για την επακόλουθη επιδείνωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Το κράτος μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα. Εμείς θέλουμε ένα κράτος που επί τέλους να τολμήσει. Που, δεδομένης και της «ευκαιρίας» της οικονομικής κρίσης αντισταθεί και μια φορά στα άνομα συμφέροντα των ολίγων, να υπηρετήσει γνήσια το δημόσιο συμφέρον με γνώμονα την ευημερία των πολιτών.
Τέλος ζητούμε από το κράτος να αφήσει στην πάντα τα συμφέροντα των σπάταλων κρατικών και ημικρατικών οργανισμών, υπηρεσιών και τμημάτων και να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση γνήσια ανεξάρτητων θεσμών κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών για να προσφέρει έτσι πραγματική και αποτελεσματική προστασία στους κύπριους καταναλωτές.


*Πρόεδρος Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by