Άρθρα
16/02/2010
Καταναλωτές και Ασφάλεια Τροφίμων
Του Δρ. Λουκά Αριστοδήμου*

(Ομιλία σε Ημερίδα Γενικού Χημείου, Ξενοδοχείο Κλεοπάτρα, 25/02/2010)

Θα ‘θελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση σας και να δηλώσω ότι η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, έχει μια καλή σχέση με το Γενικό Χημείο.

Ο ρόλος του οργανισμού σας για την ασφάλεια των τροφίμων είναι καθοριστικός. Εμείς θέλουμε από σας να συνεχίσετε να λειτουργείτε με επαγγελματισμό, αντικειμενικότητα διαφάνεια, ζήλο και ταχύτητα. Γνώμονας σας να είναι η αρχή της πρόληψης και έγνοια σας η υγεία των καταναλωτών.

Το τι περισσότερο θέλουμε εμείς αφορά στο σωστό νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο που η πολιτεία έχει υποχρέωση να διαμορφώσει για να μπορείτε εσείς και οι υγειονομικές υπηρεσίες να λειτουργείται ανεξάρτητα και αποτελεσματικά, χωρίς παρεμβάσεις συμφερόντων.

Είμαστε χώρα ευρωπαϊκή κα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτή διασφαλίζει τη δυνατότητα ανίχνευσης των τροφίμων σε όλη την πορεία τους από το αγρόκτημα στο τραπέζι, ξεπερνώντας ακόμα και τα σύνορα της.

Οι κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών συμπληρώνονται από μέτρα σε τομείς στους οποίους απαιτείται ιδιαίτερη προστασία για τον καταναλωτή, όπως η χρήση φυτοφαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής, χρωστικών ουσιών, αντιβιοτικών, ορμονών κλπ.

Για την έγκαιρη επίλυση προβλημάτων που προκαλούν τα ανασφαλή τρόφιμα, εφαρμόζεται ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε, να προστατεύονται προληπτικά οι καταναλωτές από τροφικές δηλητηριάσεις και άλλες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Οι ευρωπαϊκές αποφάσεις σχετικά με τα τρόφιμα έχουν έγκυρες επιστημονικές βάσεις. Με βάση τη Λευκή Βίβλο του 2000, ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΑΑΤ), που είναι ανεξάρτητος οργανισμός για να παρέχει συμβουλές για την εκπόνηση της σχετικής νομοθεσίας, αλλά και για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων.

Η ΕΑΑΤ λαμβάνει αποφάσεις εφαρμόζοντας την αρχή της προφύλαξης. Με άλλα λόγια, ενεργεί αμέσως μόλις οι επιστήμονες δηλώσουν ότι υπάρχει εν δυνάμει κίνδυνος, χωρίς να περιμένει την επιστημονική επιβεβαίωση.

Ο θεσμός της Ανεξάρτητης Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων έχει υιοθετηθεί και λειτουργεί επίσης σε όλες τις χώρες μέλη πλην της Κύπρου.

Το 2006 σε συνάντηση που είχαμε με τον τότε υπουργό υγείας, τον ενημερώσαμε για το έλλειμμα αυτό και αφού το επιβεβαίωσε έβαλε άμεσα θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο το 2007 αποφάσισε τη δημιουργία νομοθεσίας που έγινε και εστάλη για σχολιασμό το 2008.

Εμείς δώσαμε τις απόψεις μας αμέσως. Γνωρίζουμε, από συνάντηση που είχαμε με τον νυν υπουργό πως θέλει να προωθήσει την ίδρυση της ΑΑΑΤ, είμαστε όμως σε θέση να γνωρίζουμε πως κάποιοι από το Υπουργείο Γεωργίας αντιτίθενται. Αυτό μας λυπεί, γιατί είναι μέρος μιας νοοτροπίας που θέλει να θέτει υπηρεσιακά ή/και άλλα συμφέροντα πάνω από το υπέρτατο συμφέρον της προστασίας της υγείας των καταναλωτών.

Εξετάζοντας το νομοσχέδιο που προτάθηκε με τη Λευκή Βίβλο και την λειτουργία της ΕΑΑΤ, έχουμε την άποψη πως αυτό δεν ικανοποιεί, ιδιαίτερα ως προς την ανεξαρτησία, τη διαφάνεια και την άμεση ενημέρωση των καταναλωτών.

Στο θέμα της επιστημονικής διαχείρισης των κινδύνων, ιδιαίτερα σε σχέση με τα γεωργικής και κτηνοτροφικής προέλευσης τρόφιμα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές κλπ, έχουμε την άποψη πως δεν δημιουργούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις και οι αναγκαίοι μηχανισμοί για ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση τους.

Ενώ βασική αρχή της ΑΑΑΤ είναι η επίτευξη του ψηλότερου δυνατού βαθμού υγείας των καταναλωτών ώστε να αποκατασταθεί και να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη και η αυτοπεποίθηση των καταναλωτών, αυτό δεν το έχουμε διαγνώσει μέσα από το σχετικό νομοσχέδιο.

Τελειώνοντας θα ‘θελα να τονίσω ξανά πως η δημιουργία της ΑΑΑΤ δεν είναι απλή προσδοκία αλλά και απαίτηση μας που πρέπει σύντομα να υλοποιηθεί, γιατί οι Κύπριοι καταναλωτές δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.


*Πρόεδρος Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by