Άρθρα
05/10/2009
Η κοινωνία θέλει το δικηγόρο τίμιο, αλλά και ηθικό και δίκαιο
Του Δρ. Λουκά Αριστοδήμου*


Αγαπητή σύνταξη,

Έχουμε διαβάσει με προσοχή και ενδιαφέρον αρκετά από τα άρθρα της πρώτης έκδοσης του περιοδικού σας Legal&More. Περισσότερο σταθήκαμε στη συνέντευξη του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου (ΔΣ) κ. Δώρου Ιωαννίδη με τίτλο «Ο δικηγόρος πρέπει να είναι τίμιος» και του πρώην δικαστή κ. Σώτου Δημητρίου με τίτλο «Κέντρα Διαιτησίας, μια εξώδικη λύση για επίλυση οικονομικών διαφορών».

Σωστά, κατά τη δική μας άποψη, ο κ. Ιωαννίδης αναγνωρίζει ότι ένα, ίσως το πιο σοβαρό πρόβλημα της απονομής «δίκαιης» δικαιοσύνης στην Κύπρο, είναι οι καθυστερήσεις στην απονομή της και δίνει μερικές από τις αιτίες που αυτό συμβαίνει.

Ο κ. Ιωαννίδης όμως έχει παραλείψει να καταλογίσει και την αναλογούσα ευθύνη στους χειρισμούς των δικηγόρων και, θα προσθέταμε εμείς, και των νομικών που πολιτεύονται π.χ. στη νομοθετική εξουσία που θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να επηρεάσουν θετικά και να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της κατάστασης.

Από την άλλη, συμφωνούμε απόλυτα με τη θέση που εκφράζει ο κ. Ιωαννίδης για συνεχή επιμόρφωση των δικηγόρων (εμείς θα λέγαμε και των δικαστών – γι’ αυτό η οργάνωση μας συμμετέχει σ’ ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για εκπαίδευση των δικαστών) που θα γίνει σε διάφορες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Επίσης συμφωνούμε πως το επάγγελμα του δικηγόρου, όπως, εξ’ άλλου και όλα τα επαγγέλματα, απαιτεί τιμιότητα αλλά θα προσθέταμε και ηθική και απόλυτη ηθική. Φαίνεται όμως, όπως και ο ίδιος έμμεσα υποβάλλει, ότι οι δικηγόροι στην Κύπρο, «δυσκολεύονται» να περάσουν στην κοινωνία αυτό το μήνυμα, η δε κοινωνία γενικά, δεν τους εμπιστεύεται στο βαθμό που θα έπρεπε.

Πολύ σωστά ο κ. Ιωαννίδης αναφέρεται στους δικηγόρους βουλευτές και για το ότι, εξ’ αντικειμένου μερικές φορές μπορεί να δημιουργηθεί διαπλοκή και ασυμβίβαστο, αφού, όπως και ο ίδιος λέγει καλούνται να αποφασίσουν και/ή να νομοθετήσουν σε θέματα που μπορεί να επηρεάζουν πελάτες τους.

Σωστά επισημαίνει ο κ. Ιωαννίδης (και έχουμε προσωπική εμπειρία) ότι «δεν μπορεί ο βουλευτής-δικηγόρος να είναι αμερόληπτος». Επικροτούμε δε και τη θέση που δηλώνει ότι έχει ο ΔΣ ότι δηλαδή «υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ δικηγορίας και βουλευτικής ιδιότητας». Ο ίδιος λέγει ότι «το θέμα πρέπει να ρυθμίσει η πολιτεία». Εμείς νομίζουμε ότι ο πρώτος που, αν θελήσει, μπορεί να έχει αποφασιστικό ρόλο είναι ο ίδιος ο ΔΣ, ίσως με τον απλούστερο τρόπο – μέσα από τον κώδικα δεοντολογίας του.

Στο θέμα της επίσπευσης της απονομής της δικαιοσύνης, ο κ. Ιωαννίδης κάνει κάποιες εισηγήσεις σωστές, όπως η χρήση της τεχνολογίας της πληροφορικής, της επικοινωνίας, του διαδικτύου κλπ. Αποφεύγει όμως, ο κ. Ιωαννίδης να κάνει αναφορά σε σύγχρονους, απλούς και αποτελεσματικούς θεσμούς και μεθόδους που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες όπως π.χ. της διαιτησίας και της εξώδικης επίλυσης διαφορών.

Επειδή εμείς γνωρίζουμε ότι η θέση του ΔΣ, όπως ο ίδιος ο κ. Ιωαννίδης την έχει εκφράσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για τη δημιουργία τέτοιου θεσμού, είναι, ή ήταν(;) αρνητική στο θέμα αυτό, η μη αναφορά του στη συνέντευξη του δεν μας ξένισε.

Πρέπει να πούμε μάλιστα ότι, προς μεγάλη μας απογοήτευση αλλά και απαράδεχτη ταλαιπωρία και συνεχιζόμενη αδικία και ζημιά σε βάρος των καταναλωτών, αυτό το νομοσχέδιο πάει κι’ έρχεται για πολλά χρόνια χωρίς να ψηφιστεί. Ίσως, στην αναφορά του για το ασυμβίβαστο ο κ. Ιωαννίδης θα μπορούσε να το αναφέρει αυτό σαν ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα.

Πολύ σύντομα όμως το νομοσχέδιο αυτό για τη δημιουργία του θεσμού της εξώδικης διευθέτησης απαιτήσεων των καταναλωτών μέσω διαιτησίας, βρεθεί και πάλι για συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών και ελπίζουμε τη φορά αυτή ότι, τόσο ο κ. Ιωαννίδης από πλευράς του ΔΣ, όσο και οι δικηγόροι βουλευτές θα πουν το ΝΑΙ!

Αναμένουμε να είναι «δίκαιοι» απέναντι στους καταναλωτές λαμβάνοντας υπόψη τη δεινή θέση τους να μην μπορούν να δικαιώνονται και να αποζημιώνονται, όπως εξ’ άλλου επιβάλλει το επίσημα αναγνωρισμένο δικαίωμα τους.

Στο θέμα αυτό, θεωρούμε ότι σημαντική και εμπεριστατωμένη είναι η τοποθέτηση του πρώην δικαστή κ. Σώτου Δημητρίου στο δικό του άρθρο το ίδιο τεύχος. Ο κ. Δημητρίου μάλιστα, ανάγει τη διαιτησία και την εξώδικη διαδικασία, ως κοινωνικό μάλιστα φαινόμενο, στην «εμβρυϊκή ηλικία των Κοινωνιών». Τόσο καθυστερημένη είναι η δική μας η κοινωνία;

Ο κ. Δημητρίου με όραμα στρατηγικό μάλιστα, με το οποίο εμείς συμφωνούμε, έχει την άποψη ότι η δημιουργία και ανάπτυξη ενός «Κέντρου Διαιτησίας» στην Κύπρο, θα μπορούσε να την καταστήσει αξιόλογο κέντρο επίλυσης διαφορών και για γειτονικές χώρες με τις ανάλογες πολύπλευρες θετικές επιπτώσεις.


*Πρόεδρος Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by