Άρθρα
27/08/2009
Ποιος είναι ο ρόλος της μη φαρμακευτικής θεραπευτικής παρέμβασης στην αντιμετώπιση της βρογχιολίτιδας - βρογχικού άσθματος στην προσχολική - σχολική ηλικία.
Του Δρ. Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου*


Όπως σε όλα τα παιδιά - ενήλικες με βρογχικό άσθμα ισχύουν οι κανόνες υγιεινούς τρόπου διαβίωσης. Δηλαδή το παιδί θα πρέπει να ζει σε καθαρό περιβάλλον που αερίζεται τακτικά και καθαρίζετε συστηματικά κατά προτίμηση με υγρό πανί, να μη χρησιμοποιείτε η ηλεκτρική σκούπα στην παρουσία του παιδιού και να αποφεύγονται τα αλλεργιογόνα που πιθανό ενοχλούν το παιδί.
Απαγορεύεται αυστηρά το παθητικό κάπνισμα. Απαγορεύεται το κάπνισμα μέσα στο σπίτι τόσο στην παρουσία όσο και όταν το παιδί λείπει από το σπίτι γιατί τα προϊόντα του καπνού διαποτίζουν τους καναπέδες, ρούχα, μπουλουκάκια του παιδιού και έτσι αυτό «καπνίζει –παθητικά» μετά που θα επιστρέψει στο σπίτι.
Το παιδί πρέπει να ζει σε περιβάλλον διαμορφωμένο ανάλογα με την ενδεχόμενη αλλεργική του ευαισθητοποίηση, στα ακάρεα της οικιακής σκόνης, μύκητες, τρίχωμα γάτας ή σκύλου, κατσαρίδες, γύρη φυτών, δένδρων ή ζιζανίων.

Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό εάν δεν ληφθούν μέτρα προφύλαξης από τα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος.

  • Ακάρεα της οικιακής σκόνης: Συνιστάται να περιβάλλεται το στρώμα και το μαξιλάρι του παιδιού με κάλυμμα αδιαπέραστο από τα ακάρεα, να απομακρύνονται η μοκέτα, οι κουρτίνες και τα χνουδωτά παιχνίδια από το δωμάτιο του, να πλένονται τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα του (εσώρουχα>60 βαθμούς κελσίου) 2 φορές την εβδομάδα ώστε να απομακρύνονται τα ακάρεα και να εκτίθενται συχνά στον ήλιο. Τα ακάρεα αναπτύσσονται καλύτερα σε υγρό και θερμό περιβάλλον. Δεν αναπτύσσονται σε ξηρό περιβάλλον, στο πολύ κρύο και σε υψόμετρο άνω των 1200 πόδια.
  • Κατοικίδια ζώα (σκύλος, γάτα): Τα αλλεργιογόνα εντοπίζονται στις τρίχες, στο δέρμα, στο σάλιο και στα ούρα των ζώων. Συνιστάται η απομάκρυνση τους από το σπίτι και ο καλός καθαρισμός χαλιών και επίπλων. Έχει βρεθεί πως το τρίχωμα της γάτας παραμένει (στα έπιπλα, χαλιά κ.α) τουλάχιστον επί ένα τρίμηνο μετά την απομάκρυνση της γάτας από το σπίτι. Οι διάφοροι τρόποι μείωσης του αλλεργικού φορτίου με πλύσιμο, καθαρισμό, ψεκασμούς κλπ αποτελούν ημίμετρα και εφαρμόζονται μόνο σε περιπτώσεις έντονου συναισθηματικού δεσμού του παιδιού με το κατοικίδιο ζώο του.
  • Μύκητες του σπιτιού: Αναπτύσσονται σε μέρη όπου υπάρχει υγρασία, σκοτάδι και κακός αερισμός. Συνιστάται η ελάττωση της υγρασίας του αέρα στο σπίτι σε <50%, η επισκευή υδραυλικών εγκαταστάσεων, που παρουσιάζουν διαρροή νερού και ο καθαρισμός των μουχλιασμένων επιφανειών με χλωρίνη. Ακόμη η αποφυγή των ενδοοικιακών ανθώνων και φυτών.
  • Γύρη φυτών (αγρωστωδη, σιτηρά, αγριάδα, δακτυλίδα), δένδρων (ελιά, ακακία, λεύκα, πλατάνι) και ζιζανίων (περδικάκι, παριετάρια): Υψηλές συγκεντρώσεις γύρης στον αέρα παρατηρούνται κυρίως το πρωί (7-10 π.μ.) και το βράδυ (6-9μ.μ.) ενώ η ξηρασία, η ζέστη και ο αέρας ευνοούν την μεταφορά της γύρης. Οι γονείς ενημερώνονται σχετικά με τα φυτά που είναι δυνατό να προκαλέσουν αλλεργία και το χρόνο ανθοφορίας τους. Έτσι είναι δυνατό να λαμβάνουν κάποια μέτρα προφύλαξης (π.χ. τις ώρες υψηλών συγκεντρώσεων να μην κυκλοφορούν έξω τα παιδιά, να κλείνουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού, όταν πάνε ταξίδι με το αυτοκίνητο να προτιμούν να έχουν κλειστά τα παράθυρα).
  • Κατσαρίδες: Φαγητό και σκουπίδια δεν θα πρέπει να παραμένουν εκτεθειμένα, ενώ καλό είναι να ελαττώνεται η υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού σε <50% και να επιδιορθώνονται οι υδραυλικές εγκαταστάσεις που παρουσιάζουν διαρροή. Οι παγίδες βορικού οξέος και οι ψεκασμοί των αποχετεύσεων με κατσαριδοκτόνα φάρμακα αποτελούν επιπλέον τρόπους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η διενέργεια δερματικών τεστ αλλεργίας σε παιδιά άνω των 2 χρονών αποτελεί ένα αξιόπιστο, εύκολο και πρακτικό τρόπο ανίχνευσης των πιθανών αλλεργιογόνων που επιδεινώνουν το βρογχικό άσθμα και αποφυγής - απομάκρυνσης των όσο αυτό είναι εφικτό.


*Παιδοαλλεργιολόγος
chadjigeo@otenet.com.cy


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by