Άρθρα
14/07/2009
"Παίζει" η τιμή του εμφιαλωμένου νερού αναλόγως ανταγωνισμού
Της Κάτιας Σάββα*


Καπέλο για διψασμένους.
Έρευνα του «Π» καταδεικνύει ότι συμφέρει τους καταναλωτές να προμηθεύονται εμφιαλωμένο νερό από υπεραγορές και να το συντηρούν σε... παγωνιέρες στην παραλία, αφού η δίψα των λουομένων αποτελεί πηγή κέρδους.

Ένα πράγμα φαίνεται να είναι σίγουρο για το εμφιαλωμένο νερό ως προς το ύψος της λιανικής τιμής: Δεν υπάρχει προσυνεννόηση μεταξύ των λιανοπωλητών. Υπάρχει μόνο κοστολόγηση αναλόγως... ανάγκης (του καταναλωτή) και αναλόγως των συνθηκών της αγοράς. Αποτέλεσμα, σε περιοχές όπου δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, τότε προστίθεται και - μικρό ή μεγάλο - καπέλο!
Kατά την έρευνα που πραγματοποίησε ο «Π» για την τιμή του εμφιαλωμένου νερού συσκευασίας 0,5 L από ψυγείο, το οποίο κοστίζει περίπου 20% πιo ακριβά λόγω της ψύξης, ωστόσο πωλείται περισσότερο σε ώρα... δίψας από αυτό του ραφιού, εντοπίσαμε νερό από 27 σεντ μέχρι και 2 ευρώ! Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα σημεία λιανικής πώλησης αγοράζουν από τις εταιρείες παραγωγής και διανομής του νερού (επιλέξαμε τις επωνυμίες Αγρός και 'Αγιος Νικόλαος) στην τιμή των 26 σεντ (με το επιπλέον κόστος 20% για το ψυγείο η τιμή αγοράς ανέρχεται στα 31,2 σεντ), τότε το κέρδος αυτού ο οποίος πωλεί στα 2 ευρώ ανέρχεται στο 540%.
Όπως προκύπτει από την έρευνά μας, που πραγματοποιήθηκε σε όλες τις επαρχίες και συμπεριέλαβε υπεραγορές, περίπτερα και φούρνους, σαφώς φθηνότερα αγοράζει κανείς το εμφιαλωμένο νερό από τις υπεραγορές και ακριβότερα από τα περίπτερα, ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται σε παραλίες. Εκεί δηλαδή όπου ο καταναλωτής το έχει περισσότερο ανάγκη και δεν υπάρχει και ο αναγκαίος ανταγωνισμός. Ωστόσο, έστω και αν προτιθέμεθα να δικαιολογήσουμε το ακριβό κόστος συντήρησης ενός υποστατικού στην παραλία, σε σύγκριση με μια υπεραγορά που το πωλεί στο εν τέταρτο της τιμής δύο παράλληλους δρόμους πιο μέσα, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει καθώς εντοπίζεται μεγάλη ψαλίδα και μεταξύ των παραλιακών περιπτέρων των διαφόρων πόλεων. Και εξηγούμε κατωτέρω.

Για τους διψασμένους
Σύμφωνα με την έρευνά μας, ένα μπουκαλάκι νερό από supermarket της Πάφου στοίχιζε στις 3 Ιουλίου, μέρα κατά την οποία λάβαμε τα στοιχεία, 27 σεντ και σε περίπτερο επί της παραλιακής στην Ελεύθερη Αμμόχωστο 2 ευρώ. Ας σημειωθεί ότι στην Ελεύθερη Αμμόχωστο δεν εντοπίσαμε νερό 'Αγιος Νικόλαος σε παραλιακό περίπτερο, αλλά σε παράλληλο δρόμο της παραλίας, εξ ου και η διαφορά 1,5 ευρώ στην τιμή από το αντίστοιχο νερό Αγρός που αγοράσαμε από παραλιακό περίπτερο (βλ. Πίνακας). Ωστόσο από παραλιακά περίπτερα που βρίσκονται σχεδόν στην αμμουδιά και στα οποία καταφεύγουν διψασμένοι λουόμενοι - σε άλλες παραλιακές πόλεις, Λάρνακα, Πάφο και Λεμεσό - η τιμή του νερού που αγοράσαμε κυμάνθηκε από 0,50 -1,00 ευρώ.
Όσον αφορά στα άλλα σημεία λιανικής πώλησης αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Λευκωσία η τιμή του νερού κυμαίνεται πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα μεταξύ φούρνων, περιπτέρων και supermarket (βλ. πίνακας), με υψηλότερη (0,60 ευρώ) αυτήν του περιπτέρου που επιλέξαμε στον πεζόδρομο της Λήδρας, ο οποίος μπορεί να συγκριθεί ως προς τη ζήτηση με τις παραλιακές οδούς των υπόλοιπων πόλεων.

Μέχρι και πενταπλάσια
Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Σώζου, εμπορικό διευθυντή της ΚΕΟ, εταιρεία παραγωγής και διανομής του νερού «'Αγιος Νικόλαος», η τιμή καταλόγου της εταιρείας, ήτοι η τιμή στην οποία πωλεί στα λιανικά σημεία πώλησης μια δωδεκάδα του μισού λίτρου, ανέρχεται στα 3,12 ευρώ. Επομένως η εταιρεία πωλεί χονδρικά 0,26 ευρώ κάθε φιάλη του μισού λίτρου. Από εκεί και πέρα οι λιανοπωλητές εξασφαλίζουν κίνητρα από την εταιρεία, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Σώζου, μεταφράζονται σε εκπτώσεις επί του τιμολογίου από 9% (δηλαδή κόστος 0,24 αντί 0,26) στους μικρούς και 25% (0,195 αντί 0,26) στους μεγάλους πελάτες. Υπάρχουν πελάτες, όπως οι μεγάλες υπεραγορές» μάς εξήγησε, «οι οποίες με την έκπτωση 25% που τους παρέχεται λόγω του μεγάλου αριθμού πωλήσεών τους, διατηρούν την τιμή βάσει της διακηρυγμένης τιμολόγησης της εταιρείας και είναι απόλυτα ευχαριστημένοι». Παρόμοια είναι και η πολιτική της εταιρείας Φώτος Φωτιάδη που διανέμει το εμφιαλωμένο νερό Αγρός. Η χονδρική τιμή στην οποία πωλείται το εν λόγω νερό ανέρχεται στα 3,15 ευρώ τη 12άδα, άρα 0,2625 η φιάλη μισού λίτρου. Πάντως αν λάβει κανείς υπόψη πως μικροί και μεγάλοι λιανοπωλητές πουλώντας το νερό στην τιμή των 26 σεντ πάλι κερδίζουν λόγω των παροχών, τότε δεν δικαιολογείται να το πωλούν ένα ή ακόμη και δύο ευρώ.
Ωστόσο ο κ. Σώζος εξήγησε πως τουλάχιστον η εταιρεία του δεν παρεμβαίνει όταν κάποιο σημείο λιανικής πώλησης πωλεί πολύ ακριβά το νερό, αλλά όταν το πωλεί ιδιαίτερα φθηνά, χρησιμοποιώντας το ως κράχτη και μειώνοντας το κύρος του, ως ποιοτικό νερό.

Η έρευνα

Για την έρευνα λήφθηκαν τιμές εμφιαλωμένου νερού συσκευασίας 0,5 L από δύο φυσικά μεταλλικά νερά της Κύπρου - «Αγρός» (Διανομείς Φώτος Φωτιάδης Λτδ) και «'Αγιος Νικόλαος»(ΚΕΟ) - τα οποία θεωρούνται αναγνωρίσιμες μάρκες νερού για το μέσο καταναλωτή και πωλούνται παγκύπρια. Τιμές λήφθηκαν από τρία σημεία λιανικής πώλησης στα οποία δεν χρεώνεται κουβέρ, η όποιαδήποτε άλλη υπηρεσία. Και αυτό γιατί σε παραλιακά κέντρα, ή πισίνες μπορεί να αγοράσει κανείς το συγκεκριμένο είδος εμφιαλωμένου νερού μέχρι και 3,5 ευρώ (τουλάχιστον εμείς αυτή τη μέγιστη τιμή εντοπίσαμε).
Έτσι για να είναι ορθή η έρευνα, αφού ο κάθε καταστηματάρχης που προσφέρει πέρα από τα προϊόντα και υπηρεσίες μπορούσε να δικαιολογήσει ποικιλοτρόπως τις τιμές του (σερβίρισμα, ποτήρι, παγάκια), προτιμήσαμε να αποκλείσουμε τέτοια μέρη και να περιοριστούμε σε περίπτερα, supermarket και φούρνους, όσο δυνατόν γίνεται πλησίον τουριστικών περιοχών. Για τη Λευκωσία επιλέξαμε τον πεζόδρομο της Λήδρας και παραπλήσιους δρόμους.
Επιλέξαμε επίσης να συγκρίνουμε τιμές νερού από ψυγείο στο οποίο προστίθεται περίπου ένα ποσοστό 20% για κατανάλωση ρεύματος, ωστόσο είναι αυτό το οποίο προτιμούν οι καταναλωτές, ειδικά τους θερμούς μήνες του έτους. Για τη διεξαγωγή της έρευνας συνέβαλαν οι ανταποκριτές του «Π» σε Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και ελεύθερη Αμμόχωστο.

*δημοσιογράφος


 


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by