Άρθρα
25/04/2009
Νανοτεχνολογία – πρόκληση και ευκαιρίες ή κίνδυνοι και απειλή (A)
Του Δρα Λουκά Αριστοδήμου*


Τι είναι και ποια η πραγματική της δύναμη

Η Nανοτεχνολογία είναι μία δυναμική καινούρια τεχνολογία που έχει να κάνει με τον τεμαχισμό και επανασύνθεση των φυσικών στοιχείων σε ατομικό και μοριακό επίπεδο. Λέγεται ότι η Νανοτεχνολογία θα αποτελέσει την βάση για την επόμενη βιομηχανική επανάσταση και θα χρησιμοποιηθεί για να μετατρέψει και να συνθέσει ένα μεγάλο εύρος νέων υλικών, συσκευών, τεχνολογικών συστημάτων και ακόμη ζώντων οργανισμών.

Ο όρος Νανοτεχνολογία αναφέρεται σε συστήματα και διαδικασίες που λειτουργούν σε κλίμακα 100 νανόμετρων(nm) ή και λιγότερο, (ένα nm ίσο ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Για να αντιληφθούμε το μέγεθος των 100nm, να πούμε για παράδειγμα πως μία ανθρώπινη τρίχα ισούται με 80.000 nm σε διάμετρο.

Σ’ αυτή τη νανοκλίμακα, όπως λέγεται, οι βασικές ιδιότητες των υλικών αλλάζουν. Οι ιδιότητες των ατόμων και των μορίων δεν διέπονται από τους ίδιους φυσικούς νόμους όπως στα μεγαλύτερα σωματίδια ή αντικείμενα, αλλά από την κβαντική μηχανική. Γι αυτό οι φυσικές και χημικές ιδιότητες των νανοσωματιδίων μπορούν να είναι διαφορετικές από αυτές των μεγαλύτερων σωματιδίων με την ίδια σύσταση.

Οι τροποποιημένες ιδιότητες μπορούν να αφορούν στο χρώμα, στη διαλυτότητα, στην αντοχή των υλικών, στην ηλεκτρική αγωγιμότητα, στη μαγνητική συμπεριφορά, στην κινητικότητα (μέσα στο περιβάλλον και μέσα στο ανθρώπινο σώμα), στη χημική αντίδραση και στη βιολογική δραστηριότητα.

Οι τροποποιημένες ιδιότητες των νανοσωματιδίων έχουν δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για καινούρια κερδοφόρα προϊόντα και εφαρμογές. Παρόλα αυτά δημιουργούν αντίστοιχα και καινούριους κινδύνους που δεν έχουν ακόμα ρυθμιστεί.

Προσδοκίες και αλήθειες

Ο ενθουσιασμός γύρω από την Νανοτεχνολογία δημιουργείται διότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα φέρει αλλαγές πιο σημαντικές και πιο δυναμικές από αυτές που συνόδευσαν τη βιομηχανική επανάσταση.

Οι υποστηρικτές όπως και οι επικριτές της συμφωνούν πως η Νανοτεχνολογία θα δώσει την δυνατότητα ανάπτυξης καινοτόμων δράσεων και εφαρμογών σε τομείς όπως των επικοινωνιών, της γεωργίας, της ιατρικής, των στρατιωτικών συστημάτων, της αποκατάστασης του περιβάλλοντος κ. ά.

Η πραγματική δύναμη της Νανοτεχνολογίας είναι η δυνατότητα της σύγκλισης ανόμοιων τεχνολογιών που μπορούν να λειτουργούν σ αυτό το επίπεδο. Γι’ αυτό, αν επιχειρούσαμε μια σύγκριση, η Νανοτεχνολογία θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύ πιο ισχυρό όπλο ελέγχου από τη Βιοτεχνολογία.

Με εφαρμογές που εκτείνονται σε όλους τους βιομηχανικούς τομείς, η τεχνολογική σύγκλιση, σε νανοκλίμακα θα αποτελέσει, στα αμέσως επόμενα χρόνια, μία στρατηγική πλατφόρμα για παγκόσμια κυριαρχία μέσω του έλεγχου της βιομηχανίας των τροφίμων, της γεωργίας, της υγείας της στρατιωτικής βιομηχανίας και όχι μόνον.

Υπάρχουν Νανοπροϊόντα στην αγορά;

Αν και ορισμένοι περιγράφουν την τωρινή περίοδο της εμπορευματοποίησης της Νανοτεχνολογίας ως «προ-ανταγωνιστική», παρόλα αυτά περισσότερα από 700 προϊόντα που περιέχουν νανοσωματίδια βρίσκονται στην αγορά. Οι παρακάτω κατηγορίες προϊόντων αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος τους:

Διαφανή αντηλιακά
Καλλυντικά (κραγιόν, πούδρες προσώπου, σαμπουάν, και υλικά ενυδάτωσης)
Τρόφιμα που περιέχουν συστατικά υποκατάστατα γευμάτων, μίλκσέικς, διάφορα έλαια, μαστίχες, και πρόσθετα τροφίμων
Θερμικά υφάσματα, ρούχα που δεν βάφουν, ρούχα που απωθούν την υγρασία και τις οσμές
Γεωργικά λιπάσματα
Βαφές μακράς διάρκειας, βερνίκια επίπλων και κεριά αυτοκινήτων
Αυτοκαθαριζόμενα παράθυρα και επιφάνειες κτιρίων
Τσίπς υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα
Μαγνητικές ταινίες, συσκευές μνήμης
Οπτικές συσκευές
Χημικά και μηχανικά γυαλιστικά
Κυψέλες καυσίμων
Βιομηχανικοί καταλύτες
Ειδικά εξαρτήματα αυτοκινήτων και αεροσκαφών
Ευρείας κλίμακας στρατιωτικές εφαρμογές
Οθόνες υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και καμερών.
Φώτα για γήπεδα ποδοσφαίρου
Εργαλεία κοπής μετάλλων
Επικαλυπτικά για αντιανακλαστικά γυαλιών και υαλοπινάκων αυτοκινήτων
Αυτόματοι μετατροπείς καταλυτών
Προφυλακτήρες αυτοκινήτων
Μπαλάκια του τένις και ρακέτες τένις
Συγκολλητικά οδοντοστοιχιών
Γάζες και επίδεσμοι
Μπογιές αντιγκράφιτι
Προϊόντα περιβαλλοντικής αποκατάστασης
Απολυμαντικά και αντιβακτηριδιακά προϊόντα

(η συνέχεια στο Β’ μέρος)


*Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by