Άρθρα
10/12/2008
Εμβόλια: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Οι εμβολιασμοί αποτελούν βασικό κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και σημαντικό σημείο προόδου της ιατρικής στην πρόληψη λοιμωδών και όχι μόνο νοσημάτων. Οι παιδίατροι διαθέτουν μεγάλη πείρα ,ενημερώνονται συνεχώς και θέτουν τους εμβολιασμούς ψηλά στα θέματα της καθημερινής τους πράξης.
Οι γονείς θα πρέπει να ρωτούν και οι παιδίατροι οφείλουν να ενημερώνουν τους γονείς για  κάθε εμβόλιο που γίνετε στο παιδί τους.

Τι ρωτάμε , γιατί ενημερωνόμαστε:

 1. Πιο εμβόλιο έγινε: Τι νοσήματα καλύπτει ο εμβολιασμός που έγινε και τι σημαίνουν τα αρχικά γράμματα που βλέπουν στο βιβλιάριο υγείας των παιδιών τους.
 2. Πότε μπορεί ένα παιδί να εμβολιαστεί: 
  Το παιδί μπορεί να εμβολιαστεί εφόσον είναι υγιές δηλαδή δεν πάσχει από κάποια οξέα ή χρόνια  νοσήματα δεν λαμβάνει  ορισμένα φάρμακα και γενικά εφόσον έχει την σύμφωνο γνώμη του θεράποντος παιδιάτρου που γνωρίζει το παιδί και το ιατρικό  ιστορικό του . Η κλινική εξέταση του παιδιού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ασφαλή εμβολιασμό και αποφυγή ανεπιθύμητων παρενεργειών .Πότε γίνεται το κάθε εμβόλιο:
  Οι γονείς θα  πρέπει να γνωρίζουν  το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών και να το τηρούν όσο γίνεται καλύτερα. Μερικές φορές τα χρονοδιαγράμματα αλλάζουν π.χ  για το MMR η 2η δόση μεταφέρθηκε από την ηλικία των 12 ετών στην ηλικία των 5 ετών,  η 4η δόση Ηπατίτιδας Β καταργήθηκε, προστέθηκε και 2η δόση για το εμβόλιο της Ανεμευλογιάς στην ηλικία των 5 χρονών.
 3. Τι πιθανές παρενέργειες έχει ένας εμβολιασμός : Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τόσο τις τοπικές (ερύθημα, πόνος, πρήξιμο) όσο και τις συστηματικές (πυρετός ανησυχία ,κλάμα ) παρενέργειες που μπορεί να έχει ένα εμβόλιο.
  Αλλά επίσης να γνωρίζουν και την σοβαρότητα των ασθενειών από τις οποίες προφυλάσονται και το όφελος τελικά που αποκομίζουν τα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί πλήρως .
 4. Τι επιπτώσεις έχει ο ατομικός εμβολιασμός στην δημόσια υγεία :
  Ο εμβολιασμός προφυλάσσει όχι μόνο το παιδί αλλά και τους γύρω του πχ η 5 η δόση του αντικοκκυτικού εμβολίου δεν αποβλέπει τόσο στην προστασία της υγείας του εμβολιαζόμενου αλλά στην προστασία των νεογνών και μικρών βρεφών μέσω της συλλογικής ανοσίας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο που προστατεύει και μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας και γενικά της κοινότητας .
 5. Οι επιδημιολογικές συνθήκες αλλάζουν: Δεν γίνεται πια το εμβόλιο της
  Ευλογιάς. Καινούργια εμβόλια εμφανίζονται , εμβόλια πιο ασφαλή και πιο αποτελεσματικά με νέα βιοτεχνολογία αντικαθιστούν παλαιότερα εμβόλια . Ακόμη εμβόλια που δεν απευθύνονται μόνο σε λοιμώξεις θα  κάνουν της εμφάνιση τους.
  Άρα οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται και οι παιδίατροί έχουν καθήκον να πληροφορούν  στην καθημερινή επαφή τους με τους γονείς και τα παιδιά .
 6. Τα εμβόλια δεν είναι μόνο για την παιδική ηλικία: Οι γονείς να φροντίσουν για την δική τους εμβολιαστική κάλυψη. Για μερικά εμβόλια θα πρέπει να γίνονται επαναληπτικές δόσεις π.χ για τον τέτανο κάθε 10 χρόνια ,το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο  κ.α
 7. Τα καινούργια εμβόλια:  Η επιστήμη προοδεύει και καινούργια εμβόλια κάνουν την εμφάνιση τους όπως αυτό κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας HPV που πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 11-14 χρονών κατά προτίμηση , για καλύτερη αντισωματική απάντηση που διαρκεί εφ΄ όρου ζωής. Ακόμη αναμένεται το εμβόλιο κατά του καρκίνου του Νεφρού του Δέρματος(μελανώματος) και του ιού HIV (AIDS) κ.α.

Τα εμβόλια πρέπει να αναφέρονται μπροστά στα παιδιά ως κάτι απαραίτητο και μη διαπραγματεύσιμο. Δεν πρέπει να ακούγεται  η απειλή ¨θα σε πάω στο γιατρό να σου κάνει εμβόλιο αν δεν πίνεις το γάλα σου¨ ούτε η παρηγοριά ¨θα τον κάνουμε ντα το γιατρό που σε τσίμπησε¨ .
Η φράση ¨μη φοβάσαι δεν πονάει καθόλου¨ δεν πρέπει να λέγεται γιατί είναι ψέματα.  Όλες οι ενέσεις πονούν λίγο τα δε από του στόματος εμβόλια δεν έχουν και την καλύτερη γεύση μάλλον το αντίθετο. Καλύτερα να το γνωρίζει το παιδί παρά να νιώθει ότι το κορόιδεψαν.
Η Φράση ¨¨ μην κλαις ρεζίλη μ’ έκανες ¨¨αποτελεί άχρηστη ψυχολογική βία .Ας μην ξεχνάμε πως πολλοί γενναίοι ενήλικοι λιγοψυχούν μπροστά σε μια σύριγγα .

*Παιδίατρος


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by