Άρθρα
28/08/2007
Αντίδραση για τις αυξήσεις τιμών σε βασικά είδη διατροφής πρώτης ανάγκης
(Δημοσιογραφική διάσκεψη Π.Ε.Κ.Ποι.Ζω και Συνδέσμου Υπεραγορών)


Θα φανεί ίσως παράξενη και ασυνήθιστη η παρουσία δίπλα-δίπλα μιας Ένωσης Καταναλωτών και ενός Συνδέσμου Υπεραγορών. Για μας όμως δεν είναι παράξενη γιατί το καταστατικό μας, σε σχέση με την προάσπιση των καλώς νοουμένων συμφερόντων των καταναλωτών, δεν μας θέτει σε σύγκρουση με τις επιχειρήσεις. Μιλά για «αλληλοσεβασμό και για υγιή και προς αμοιβαίο όφελος αλληλοεπίδραση μεταξύ καταναλωτών, επιχειρήσεων και θεσμικών οργάνων ως κοινωνικών εταίρων με πλήρη δικαιώματα, υποχρεώσεις και ισότιμη αντιμετώπιση». 

Τη στιγμή που,
• κάποιοι έκαμαν επιχείρηση τους την αισχροκέρδεια αντί το καλώς νοούμενο συμφέρον αδιαφορώντας για ένα λογικό και αμοιβαίο όφελος,
• κάποιοι επιχειρούν να καταργήσουν το σεβασμό προς τους καταναλωτές που είναι οι αιμοδότες της ίδιας της ύπαρξης τους
• σημειώνουμε πως μας προσφέρεται μια κοινή βάση που δεν είναι παρά αυτό το αμοιβαίο όφελος,

Ε ναι! Εμείς, μια ορθόδοξη Ένωση Καταναλωτών, θα συμμαχήσουμε και θα συνεργαστούμε με όποιο χρειαστεί, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των καταναλωτών και του τόπου και οι οργανωμένες υπεραγορές έχουν δείξει, με την προσπάθεια συγκράτησης των τιμών, ότι ενεργούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτές τις μέρες και μάλιστα στις παραμονές της έναρξης της διπλής αναγραφής των τιμών για το πέρασμα από τη Λίρα στο Ευρώ, κάποιοι καιροσκόποι και κακοί επιχειρηματίες, «επιχειρούν» με διάφορους τρόπους σε βάρος των συμφερόντων των καταναλωτών, σε βάρος της Αγοράς, σε βάρος του Υγιούς Ανταγωνισμού.

Από ενάμιση περίπου μήνα δεχθήκαμε καταγγελίες, όχι παρακαλώ από καταναλωτές αλλά από επιχειρηματίες περιπτέρων και μικροκαταστημάτων ότι, προφανώς εν όψει στρογγυλοποίησης τιμών, κάποιοι προμηθευτές άρχισαν να ανεβάζουν τις τιμές σιγά-σιγά σε ορισμένα είδη.

Εμείς ύστερα από δική μας έρευνα επαληθεύσαμε την καταγγελία και τη μεταφέραμε σε συνεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την εισαγωγή του Ευρώ στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών, Εμπορίου, Βιομηχανίας και τουρισμού και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Δυστυχώς ελέω «ελεύθερης αγοράς» οι καταγγελίες μας δεν απέδωσαν. Κάποιοι μάλιστα που δήθεν είναι ταγμένοι να προστατεύουν τους καταναλωτές, θεώρησαν τις αυξήσεις «δικαιολογημένες.

Οι αυξήσεις συνέχισαν δυστυχώς και πριν ένα περίπου μήνα ανακοινώθηκαν αυξήσεις στο ψωμί και τα σχετικά με τα άλευρα προϊόντα. Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη νέο κύμα αυξήσεων σε βασικά είδη διατροφής πρώτης ανάγκης, όπως είναι το ψωμί, το γάλα, το κρέας και παράγωγα τους και, ασφαλώς όπως συνήθως, οι αυξήσεις θα επηρεάσουν και άλλα προϊόντα.

Εμείς σαν οργάνωση καταναλωτών αλλά και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών αντιδράσαμε και θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως θεωρούμε τις αυξήσεις και κυρίως το ύψος τους (σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως το κρέας φτάνει το 30% και 50%), που συλλήβδην και ενορχηστρωμένα ανακοινώνονται από κάποιους παραγωγούς-βιομήχανους, διανομείς και κρεοπώλες σαν αδικαιολόγητες, απαράδεχτες, προκλητικές και δείχνουν έλλειψη σεβασμού προς τον καταναλωτή.

Θέλουμε 1ο:
Να καλέσουμε όλους όσοι με ασέβεια και άκρατη φόρα επιβουλεύονται, για εξυπηρέτηση και μόνον των δικών τους συμφερόντων, τα συμφέροντα άλλων και κυρίως των καταναλωτών αλλά και την υγιή λειτουργία της αγοράς, πως είναι καλά:
1. Να κάμουν δεύτερες σκέψεις δείχνοντας υπευθυνότητα και σεβασμό στο αμοιβαίο όφελος και στον πολίτη-καταναλωτή.
2. Να σεβαστούν το μόχθο του εργαζόμενου και το δικαίωμα του για ίση συμμετοχή στην πρόοδο και στο μερίδιο της ανάπτυξης και της ευημερίας.
3. Να σεβαστούν ακόμα το επιχειρησιακό περιβάλλον και την αγορά και κυρίως
4. Να μη σκοτώσουν τον ανταγωνισμό και την πρόοδο του τόπου, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη καμπή της κυπριακής οικονομίας όπως είναι το πέρασμα από τη Λίρα στο Ευρώ.

Θέλουμε 2ο:
1. Να ζητήσουμε από το κράτος και τις υπηρεσίες του να μη στέκουν απαθείς και άπραχτοι και δήθεν με τα χέρια δεμένα από τον παρεξηγημένο στην Κύπρο όρο της ελεύθερης αγοράς.
2. Ελεύθερη η αγορά δε λογιέται, όταν αυτή γίνεται όπλο στα χέρια κάποιων επιτήδειων, που με κανένα τρόπο δεν τιμούν το όνομα και τη φήμη του κύπριου επιχειρηματία, για να επιχειρούν με ασυδοσία και αισχροκέρδεια σε βάρος του σωστού επιχειρηματία και του μόχθου και των συμφερόντων του πολίτη-καταναλωτή.
3. Δεν αρκεί για μας και το λαό, κύριοι υπουργοί, απλά να πετύχει το εγχείρημα της εισαγωγής του Ευρώ αν το συνεπαγόμενο κόστος και μάλιστα με «καπέλο» θα επιτραπεί να το πληρώσουν άνισα και μόνο οι σωστοί και τίμιοι επιχειρηματίες και κυρίως οι πολίτες-καταναλωτές.

Θέλουμε 3ο:
Να απευθυνθούμε στους καταναλωτές, όπως ίσως ποτέ άλλοτε, και να τους ζητήσουμε:
1. Να στρατευθούν και να αντιδράσουν συζητώντας το θέμα μεταξύ τους και αν χρειαστεί να απέχουν από αγορές από όσους δεν τους σέβονται.
2. Να ανταμείβουν με αγορές επιχειρηματίες και καταστήματα μικρά και/η μεγάλα που τους σέβονται και αντίθετα να δείχνουν αποστροφή προς τους καιροσκόπους και αυτούς που φανερώνουν τάσεις αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης.
3. Να παρακολουθούν την ιστοσελίδα, την εφημερίδα και τις ανακοινώσεις μας και να είναι σε επαφή μαζί μας πληροφορώντας μας και καταγγέλλοντας μας ότι τους φαίνεται άτοπο.

Στις 30 Αυγούστου θα εγείρουμε το θέμα στη συνάντηση που έχουμε με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και θα ζητήσουμε σύγκληση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Καταναλωτών προς τούτο.

Η καλώς νοούμενη «ελεύθερη αγορά» δε στερεί από την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και προστασίας των Καταναλωτών να διεξάγει ελέγχους και να λαμβάνει μέτρα για τη σωστή λειτουργία της αγοράς. Θα ζητήσουμε λοιπόν από τον Υπουργό όπως εξεταστεί η δημιουργία μιας ειδικής επιτροπής στην οποία να συμμετέχουμε και εμείς με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για να παρακολουθεί τη λειτουργία της αγοράς και να κάνει εισηγήσεις.

Θα ζητήσουμε από τους φυσικούς μας εταίρους που είναι η άλλη οργάνωση καταναλωτών και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τη σύγκληση συνεδρίας του Μετώπου κατά της Αισχροκέρδειας για να συζητήσει επίσης το θέμα και να συντονίσει τις από κοινού ενέργειες.

Τέλος θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα διαμορφώνουμε ανάλογα άλλες ενέργειες και αντιδράσεις.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by