Άρθρα
31/10/2007
Ο καταναλωτής μπορεί! Έχει δύναμη αλλά…
Του Δρα Λουκά Αριστοδήμου*


Καταλυτική η συμπεριφορά του καταναλωτή

Η περίοδος που περνούμε είναι πολύ σημαντική για την οικονομία της Κύπρου και για όλους μας. Η κυβέρνηση, οι κοινωνικοί εταίροι και όλοι οι πολίτες έχουμε στρατευθεί στη τεράστια προσπάθεια για να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα της εισαγωγής με επιτυχία του Ευρώ.

Δυστυχώς όμως, κάποιοι επιτήδειοι καιροσκόποι δεν έχασαν ευκαιρία και επιδόθηκαν σε ένα όργιο απαράδεχτης αύξησης τιμών σε μια σειρά από προϊόντα, κυρίως πρώτης ανάγκης, εκμεταλλευόμενοι και τις διεθνείς συγκυρίες.

Εμείς αναλάβαμε πλήρως τον ρόλο και την ευθύνη μας αποκαλύπτοντας και στιγματίζοντας αυτή την ενέργεια. Ασκήσαμε με διάφορους τρόπους την ανάλογη πίεση και σε συντονισμό με τη αποτελεσματική δράση των αρμόδιων υπουργών και των υπηρεσιών του κράτους έγινε κατορθωτή η ανακοπή αυτής της τάσης.

Οι ίδιοι οι καταναλωτές έδειξαν ωριμότητα και συμπεριφέρθηκαν όπως άρμοζε. Ενδιαφέρθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά για το τι συμβαίνει στην αγορά και για το πώς και πόσο τους επηρεάζει. Τα τηλεφωνήματα και οι καταγγελίες που δεχτήκαμε σε δύο μήνες ξεπερνούν σχεδόν τον αριθμό που δεχόμαστε υπό κανονικές συνθήκες σε ένα ολόκληρο χρόνο.

Ζητούμε λοιπόν από τους καταναλωτές να συνεχίσουν έτσι και κυρίως να συμπεριφέρονται ανάλογα, τιμωριτικά και με αποστροφή προς όλους όσοι δεν τους σέβονται και προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους και δείχνοντας, από την άλλη, προτίμηση προς όσους είναι σωστοί στην αγορά και εμπορεύονται με σεβασμό προς αυτούς.

Να ληφθούν μέτρα για να βελτιωθεί το περιβάλλον της αγοράς

Είναι ανησυχητικό και ενοχλητικό για μας, το γεγονός ότι, διαχρονικά έχει διαμορφωθεί ένα άδικο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον που ευνοεί τοα ολιγοπώλια, τα μονοπώλια και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και λειτουργεί δυστυχώς σε βάρος των συμφερόντων των καταναλωτών.

Ευνοεί επίσης σε μεγάλο βαθμό τη διαπλοκή και την επιτηδειότητα κάποιων να βάλλουν ατιμωρητί χέρι στην τσέπη και το μόχθο του πολίτη-καταναλωτή.

Βλέπουμε λοιπόν να παρατηρούνται φαινόμενα όπως:
• Έλλειψης διαφάνειας που οδηγεί πολλές φορές σε απάτες και σε «συνεργασίες» τύπου καρτέλ.
• Ο ανταγωνισμός σε πολλούς τομείς πάσχει
• Οι θεσμοί να απαξιώνονται και να βάλλονται και αδυνατούν να τα βάλουν με τα μεγάλα συμφέροντα

Εμείς ανησυχούμε για την κατάσταση αυτή. Ανησυχούμε περισσότερο για την σίγουρα αρνητική επίδραση που μια τέτοια κατάσταση θα επιφέρει στην ποιότητα ζωής των πολιτών. \

Είναι γι’ αυτό το λόγο που θέλομε να καλέσουμε το κράτος να πάρει μέτρα για βελτίωση του περιβάλλοντος της αγοράς . Ένα τέτοιο αποτελεσματικό μέτρο θα ήταν η δημιουργία του θεσμού του Επιτρόπου Καταναλωτή.

Για μας, την Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής η ποιότητα ζωής αποτελεί τον υπέρτατο στόχο της ανάπτυξης της χώρας μας και έχουμε την άποψη πως, αν δεν επιτυγχάνεται βελτίωση της δεν παράγεται ούτε πρόοδος.

Να ενισχυθούν οι Θεσμοί και οι Οργανώσεις Καταναλωτών

Ο καταναλωτής έχει ρόλο να παίξει, όμως αυτός δεν αρκεί. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από τη νέα στρατηγική της για τους καταναλωτές, δηλώνει πως θέλει ισχυρούς καταναλωτές και ισχυρές οργανώσεις καταναλωτών.

Οι δηλώσεις όμως δεν αρκούν. Τόσο η Ε.Ε. όσο και τα κράτη μέλη πρέπει έμπρακτα να στηρίξουν με αποφασιστικότητα τις Οργανώσεις των Καταναλωτών.

Πρέπει να δημιουργήσουν το αναγκαίο ανεξάρτητο και αποτελεσματικό Θεσμικό Πλαίσιο και να λάβουν μέτρα για την αυστηρότερη εφαρμογή των νόμων, την ενίσχυση των ελέγχων καθώς και για τη διαμόρφωση ενός υγιούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος που να αποτρέπει την επιτηδειότητα, την ασυδοσία, την εκμετάλλευση και την αισχροκέρδεια.
_____________________
Ο Δρ. Λουκάς Αριστοδήμου είναι Πρόεδρος της
Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by