Άρθρα
05/12/2007
To Νικέλιο και οι βλαπτικές επιδράσεις του
Του Γιώργου Π. Γεωργίου*


Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας για εκτίμηση του κινδύνου που προέρχεται από χημικές ουσίες που έχουν ευρεία χρήση, αποφάσισε να προχωρήσει στη διεξαγωγή μιας πανευρωπαϊκής εκστρατείας/ελέγχου για τα καταναλωτικά προϊόντα που περιέχουν Νικέλιο και έρχονται σε απευθείας επαφή με το ανθρώπινο δέρμα. Τα προϊόντα αυτά, χρησιμοποιούνται, ως επί το πλείστον, από το γυναικείο πληθυσμό είναι τα κάθε λογής κοσμήματα και κυρίως τα «ψεύτικα κοσμήματα» όπως σκουλαρίκια, περιδέραια, μενταγιόν, βραχιόλια, αλυσίδες, δακτυλίδια, περιβλήματα ρολογιών χειρός κ.ά.
Αφορμή για προώθηση της συγκεκριμένης εκστρατείας, η οποία βασίζεται στο περιεχόμενο της Οδηγίας 2004/96/ΕΚ που εκδόθηκε στις 27.9.2004 και αποτελεί μια από τις θυγατρικές οδηγίες της Οδηγίας 76/769/ΕΟΚ, είναι η ευαισθητοποίηση που προκαλείται στον άνθρωπο από την μακροχρόνια επαφή με το συγκεκριμένο μέταλλο.

Το χημικό στοιχείο Νικέλιο είναι ένα μέταλλο με αργυρόλευκο χρώμα που κάτω από τους 385 βαθμούς Κελσίου παρουσιάζει μαγνητικές ιδιότητες. Είναι σκληρό όπως ο σίδηρος ή και σκληρότερο, ελατό, ανθεκτικότερο του σιδήρου και αμετάβλητο στον αέρα σε συμπαγή μορφή. Στιλβωμένο παίρνει λαμπρή όψη ενώ βρίσκεται στο περιβάλλον σε μικρές ποσότητες.
Το Νικέλιο ταξινομείται ως καρκινογόνο κατηγορίας 3, φέρει το σύμβολο και την ένδειξη κινδύνου «Επιβλαβές» και εφόσον διατίθεται σε καθαρή μορφή η συσκευασία του σημαίνεται με τις φράσεις προστασίας: «Ύποπτο καρκινογένεσης», «Μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση σε επαφή με το δέρμα» και τις φράσεις ασφαλούς χρήσης: «Μακριά από παιδιά», «Μην αναπνέετε την σκόνη» και «Να φοράτε κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία».
Xn

Επιβλαβές

Το Νικέλιο εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό με την εισπνοή, τη λήψη πόσιμου νερού, την κατανάλωση τροφίμων, του καπνίσματος και την επαφή αντικειμένων με επίστρωση Νικελίου με το ανθρώπινο δέρμα.
Σε μικρές ποσότητες το Νικέλιο, ως ιχνοστοιχείο, είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, προκαλώντας διάφορα προβλήματα. Αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων, του λάρυγγα και του προστάτη. Δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων ενώ συνεργεί στην ανάπτυξη άσθματος, χρόνιας βρογχίτιδας και ιλίγγου. Προκαλεί δερματικά προβλήματα σχετικά εύκολα στον άνθρωπο όταν είναι συστατικό επινικελωμένων κοσμημάτων που έρχονται σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα και συμβάλει στην ανάπτυξη δερματίτιδας εξ επαφής, προκαλώντας μετά από κάποιες ώρες δερματικής επαφής κνησμό, ερεθισμό της περιοχής επαφής και συμπτώματα ερυθρότητας, οιδήματος, λειχηνοποίησης, απολέπισης που όταν δεν αντιμετωπιστούν ταλαιπωρούν τον παθόντα.

Η προστασία των ανθρώπων από την επαφή του δέρματος με κοσμήματα επιστρωμένα με Νικέλιο είναι εφικτή εάν οι καταναλωτές δώσουν την πρέπουσα προσοχή στις αγορές τους. Αξιόπιστες πηγές αγοράς είναι οι Ευρωπαϊκές με πολλά Ευρωπαϊκής προέλευσης προϊόντα να αναγράφουν στην ετικέτα τους την προειδοποίηση «Nickel Free», και άρα να είναι εγγυημένα ότι δεν περιέχουν Νικέλιο. Ορισμένες απλές, χρήσιμες συμβουλές αποφυγής της επαφής του ανθρώπινου δέρματος με Νικέλιο είναι η αγορά προϊόντων από αλουμίνιο, ανοξείδωτο χάλυβα και χρυσό που είναι συνήθως ασφαλή εναλλακτικά μέταλλα. Η αγορά ρούχων χωρίς μεταλλικά φερμουάρ, κουμπιά ή ζώνες, η χρήση γυαλιών με κοκκάλινο και όχι μεταλλικό σκελετό. Προτείνεται επίσης η χρήση δερμάτινου λουριού στο ρολόι και όχι μεταλλικού, εκτός εάν αυτό είναι κατασκευασμένο από ασφαλή μέταλλα. Μερικές φορές επίσης, θα ήταν καλή λύση η προσθήκη στο τζιν παντελόνι ενός κομματιού υφάσματος στην εσωτερική επιφάνεια που είναι το μεταλλικό κουμπί έτσι ώστε να μην υπάρχει άμεση επαφή του μετάλλου με το δέρμα. Σημειώνεται ότι το ιδρωμένο ή βρεγμένο δέρμα διευκολύνει την απορρόφηση του Νικελίου.

Ο Γιώργος Π. Γεωργίου είναι Λειτουργός Επιθεώρησης Εργασίας


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by