Άρθρα
17/03/2008
Επικίνδυνα παιδικά μπιμπερά

Σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες που έχουν γίνει απο δεκαέξι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις των Ενωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Κανδά, σε συνεργασία με Κέντρο Περιβαλλοντικών Ερευνών και Πολιτικής της Καλιφόρνιας, αρκετά παιδικά μπιμπερά (θήλαστρα), παρουσιάζουν δυνητικά σοβαρούς κινδύνους για τα παιδιά.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε κάποια δημοφιλή πλαστικά μπιμπερά κατασκευασμένα από πολύ-ανθρακικά (polycarbonate) υλικά που περιέχουν την χημική ουσία δισφαινόλη Α’ (bisphenol A’ ή σε συντομογραφία BPA). Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται για να προσφέρει τη διαφάνεια και την απαιτούμενη σκληρότητα των πλαστικών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, έχουν ελεγχθεί πλαστικά μπιμπερά γνωστών ονομασιών (τα ονόματα, όπως και άλλες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα διαβάσουν στις ιστοσελίδες που παραπέμπουμε πιο κάτω).

Όλα έχουν βρεθεί ότι με τη συνεχή χρήση, με το επανειλημμένο πλύσιμο και κυρίως με το ζέσταμα ελευθερώνουν δισφαινόλη Α’ που είναι τοξική και η οποία μεταναστεύει στο γάλα με αποτέλεσμα να εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των παιδιών.

Μεταξύ άλλων η ουσία αυτή είναι ύποπτη ότι προκαλεί τάση για αύξηση του βάρους των παιδιών, για νευρικές διαταραχές (υπερκινητικότητα), για πρόωρη ανάπτυξη του στήθους στα κορίτσια ακόμα και για διαβήτη και καρκίνο.

Δυστυχώς τα υπό αναφορά μπιμπερά αλλά, πρέπει να προσθέσουμε εμείς, και άλλα πλαστικά διαφανή σκεύη που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα όπως και τα μπουκάλια νερού που είναι κατασκευασμένα με την ίδια τεχνολογία, δεν έχουν επαρκή σήμανση για να πληροφορούν τον καταναλωτή για την περιεκτικότητα της δισφαινόλης Α’.

Παρόλο που οι βλαβερές επιπτώσεις της ουσίας αυτής έχει αποδειχτεί μόνο σε ζώα (σε ανθρώπους δεν έχουν ελεγχθεί), οι επιστήμονες συμβουλεύουν τις μητέρες και τους καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν σε συνεχή βάση αυτά τα μπιμπερά και τα πλαστικά σκεύη.

Οι περισσότερες εταιρείες που παράγουν μπιμπερά και σκεύη που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των βρεφών και των παιδιών, σταμάτησαν την διάθεση στην αγορά αυτών που θεωρούνται ύποπτα και άρχισαν να παράγουν και να διαφημίζουν γυάλινα, μεταλλικά, ή από άλλα υλικά που δεν περιέχουν δισφαινόλη Α’.

Εμείς, για την προστασία των καταναλωτών και ιδιαίτερα των παιδιών, θα θέλαμε να ζητήσουμε, όπως κάνουν και άλλες οργανώσεις στην Αμερική, Καναδά και Ευρώπη την απόσυρση των ύποπτων μπιμπερών και των άλλων παιδικών σκευών, καθώς και την απαγόρευση της χρήσης της δισφαινόλης Α’. όπως έγινε και με τις φθαλικές ουσίες στα παιδικά παιχνίδια.

Για καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων παραθέτουμε πιο κάτω δύο από τις πολλές ιστοσελίδες που μπορούν να βρουν στο διαδίκτυο. Τυπώστε επίσης ολόκληρη την έκθεση των ερευνητών και ενημερωθείτε για εναλλακτικές επιλογές για τα παιδιά σας.

www.foxreno.com/print/11126871/detail.html

www.baby411.typepad.com/babybargains/2007/08/consumer-alert-.html


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by