Άρθρα
15/05/2008
Ανησυχούμε!
Του Δρα Λουκα Αριστοδήμου*


Σε απελπιστικά δεινή κατάσταση περιήλθαν οι καταναλωτές με τη νέα ομοβροντία μεγάλων αυξήσεων στις τιμές διαφόρων προϊόντων και κυρίως των καυσίμων και βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, με όλες τις επακόλουθες αρνητικές συνέπειες.

Από τη μια ο συνεχής καλπασμός της τιμής του πετρελαίου, από την άλλη οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμές των δημητριακών καθώς και η αχαλίνωτη εκμετάλλευση από τους διεθνείς σπεκουλαδόρους, δημιούργησαν ένα φαύλο κύκλο που οδηγεί στην ασύδοτη εκμετάλλευση και αισχροκέρδεια σε βάρος ποιών; των καταναλωτών.

Εμείς πραγματικά παρακολουθούμε με έντονη ανησυχία τόσο αυτά που συμβαίνουν διεθνώς αλλά ανησυχούμε δικαιολογημένα και για τις πιέσεις που δέχεται ο κύπριος καταναλωτής που βλέπει την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων του να μειώνεται και το επίπεδο ζωής του να τίθεται σε πραγματικό κίνδυνο.

Στο τέλος όσοι ασκούσαν κριτική και έβλεπαν με καχυποψία τους σχεδιασμούς για την πολύκροτη και πολλά … υποσχόμενη(;) παγκοσμιοποίηση τείνουν να επαληθευτούν.

Οι πολυδιαφημιζόμενοι ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αφορούν μόνο μια μικρή ολιγαρχία που ελέγχει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τα μέσα και το κεφάλαιο παραγωγής, το διεθνές εμπόριο, καθώς και μια δράκα σπεκουλαδόρους των χρηματιστηρίων που παρασιτούν και κερδοσκοπούν χωρίς αναστολές.

Οι στατιστικοί αριθμοί και οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης στις ευνοούμενες χώρες ανταγωνίζονται σε ύψος καθημερινά. Για τον απλό πολίτη όμως, μια σκέτη γύμνια και μια σαπίλα. Γιατί πως άλλως πώς να χαρακτηρίσεις μια τέτοια ανάπτυξη, όταν βλέπεις εικόνες όπως αυτές που μεταδόθηκαν από τη Γαλλία παρακαλώ, με τους άστεγους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους να «ανακυκλώνουν» τα σκουπίδια στη διατροφική τους αλυσίδα;

Οι επιτήδειοι δεν λείπουν ούτε στον τόπο μας. Κάποιοι, οι συνήθεις ύποπτοι, μιμούμενοι και επαυξάνοντας αυτά που συμβαίνουν διεθνώς, περνούν τη σκυτάλη των αλόγιστων αυξήσεων ο ένας στον άλλο και από προϊόν σε προϊόν είτε σχετικό είτε άσχετο με τις διεθνείς αυξήσεις.

Μιλήσατε για ελεύθερη αγορά και για ανταγωνισμό; Η ελευθερία στην αγορά είναι μαχαίρι στα χέρια αυτών που έχουν και το κρέας, ο δε καταναλωτής είναι το μεγάλο θύμα της. Ναι υπάρχει και ανταγωνισμός … μόνο για το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος και τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση και ασυδοσία, τουτέστιν την κερδοσκοπία. Και δεν αρκεί αυτό μας ταΐζουν και μηχανέλαιο!

Έτσι συντελείται η αφαίμαξη της τσέπης του καταναλωτή και έτσι ο πολίτης – καταναλωτής, αβοήθητος, απροστάτευτος και έρμαιο στη δίνη που τον οδηγούν, βλέπει το επίπεδο της ποιότητας ζωής του αντί να βελτιώνεται να κατρακυλά χωρίς σταμάτημα.

Το κράτος προστάτης υπάρχει; Να θυμίσουμε τα λόγια του τέως προέδρου της ΕΠΑ κ. Καλλή που έδωσε και σαν βασικό λόγο της παραίτησης του; «Σαν καταναλωτής δεν νοιώθω προστατευμένος». Απλή φράση με τεράστιο περιεχόμενο και νόημα.

Είναι πλέον αποδειγμένο αυτό που εμείς για δεκαετίες φωνάζουμε ότι δηλαδή, σε μια μικρή και σε τεράστιο βαθμό και ποικιλότροπα εξαρτημένη αγορά όπως η δική μας για να προστατευθεί αποτελεσματικά ο καταναλωτής χρειάζεται το κράτος να ενισχυθεί με τους απαραίτητους ικανούς και ευέλικτους θεσμούς.

Η μέχρι τώρα λειτουργία(;) της ΕΠΑ αποδείχτηκε πέρα για πέρα αναποτελεσματική για την προστασία του καταναλωτή. Αν κάποιος πιστεύει ότι υπερβάλλουμε ας μας δώσει ένα μόνο παράδειγμα που ο καταναλωτής ωφελήθηκε από τη δράση της. Αντίθετα εμείς θα αναφέρουμε μόνο ένα από πολλά παραδείγματα που είναι κλασσικό της ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας της, την πολύκροτη έρευνα για τα καύσιμα που ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2005 και ... ω δυστυχία μας απύθμενη ακόμα θα ολοκληρωθεί(;!).

Η παρούσα κυβέρνηση έδωσε υποσχέσεις και θα λέγαμε και κάποια δείγματα καλής διάθεσης με την επαναδραστηριοποίησης της ΕΠΑ, σχετικά σε σύντομο χρονικό διάστημα και ενισχύοντας την με βελτιώσεις στη νομοθεσία. (Άποψη δική μας όχι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά για την προστασία του καταναλωτή).

Εμείς επαναφέρουμε το θέμα της δημιουργίας του πιο απλού και αποτελεσματικού θεσμού που σχεδόν σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει, και λειτουργεί χωρίς μεγάλο κόστος, αυτού του Επιτρόπου Καταναλωτών. Δεν κατανοούμε γιατί τόση αντίδραση από κάποιους. Αν αυτή η κυβέρνηση πραγματικά θέλει να κάνει τη διαφορά, το θέμα είναι εύκολο. Απλά θα προσαρμόσει με ελάχιστη δουλειά νομοθεσίες που σε ορισμένες χώρες υπάρχουν από τη δεκαετία του ‘70 και απέδειξαν πόσο αποτελεσματικές είναι.

Αλλά μέχρι τότε είναι και κάποια άλλα, απλά πράγματα που το κράτος μπορεί και πρέπει να κάνει. Αυτά σε μια λίστα μη εξαντλητική είναι τα ακόλουθα:

• Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και προστασίας του Καταναλωτή να οργανώσει και διεξάγει, πέρα από τις μέχρι τώρα έρευνες που έχουν πράγματι αποδώσει, (εμείς το αναγνωρίσαμε και το εκτιμούμε) και άλλου τύπου έρευνες, όπως π.χ. για τη δομή και τη λειτουργία του χονδρικού εμπορίου, των μεσαζόντων και των αντιπροσώπων – προμηθευτών.
• Να επανεξετάσει τη δομή των φόρων κυρίως στα καύσιμα και όχι μόνο με σκοπό να τους διαφοροποιήσει προς όφελος του καταναλωτή. Είμαστε της άποψης πως στον τομέα αυτό δεν εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες, απλά, ως συνήθως ακολουθήθηκε ο εύκολος δρόμος του κέρδους.
• Να μειώσει τις φορολογίες των οργανισμών κοινής ωφελείας, π.χ. ΑΗΚ, ΑΤΗΚ κλπ, στα επίπεδα των ιδιωτικών εταιρειών (θα ‘πρεπε να ήσαν πιο χαμηλές από αυτές) και να σταματήσει να απομυζά κέρδη από αυτούς, που αναλογούν με έμμεση φορολογία προς τους πολίτες-καταναλωτές.
• Να καταργήσει τα τέλη της άδειας κυκλοφορίας των οχημάτων και να τα συνδυάσει με την υφιστάμενη φορολογία των καυσίμων.
• Να χρηματοδοτήσει συνολική και ολοκληρωμένη έρευνα για ένα νέο κυκλοφοριακό σύστημα, για τον περιορισμό της σημερινής σπατάλης καυσίμων και να δώσει κίνητρα για την ενθάρρυνση των πολιτών να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζική συγκοινωνίας.
• Να επανεξεταστεί με επιστημονικό τρόπο η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις Ανανεώσιμε Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς και τα κίνητρα προς τον πολίτη – καταναλωτή.
• Να επενδύσει στη δημιουργία ερευνητικού κέντρου προσαρμογής, στα ευνοϊκά κυπριακά δεδομένα και χρήσης των ΑΠΕ.
• Να προωθήσει δραστικά μέτρα για σμίκρυνση του χρόνου μεταφοράς στην πράξη των αποφάσεων που λαμβάνονται (π.χ. έλευση και χρήση φυσικού αερίου).
• Να προχωρήσει σε διερεύνηση των πραγματικών επιπτώσεων της ακρίβειας σε ευαίσθητες τάξεις του πληθυσμού και να παραχωρήσει αντισταθμιστικά οφέλη επανόρθωσης του επιπέδου της ποιότητας ζωής.
• Να εξετάσει όλο το φάσμα της εισαγωγής και αποθήκευσης βασικών ειδών πρώτης και απαραίτητης ανάγκης (π.χ. καύσιμα, σιτηρά κλπ) και να καθορίσει ελάχιστα επίπεδα ασφαλείας.
• Ανάγοντας σε δόγμα το «ελεύθερη αγορά δε σημαίνει ασύδοτη αγορά», να υιοθετήσει, με τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, τρόπους ρύθμισης της αγοράς έτσι που να περιορίζονται οι δυνατότητες κερδοσκοπίας σε βάρος των καταναλωτών.
• Εκτός από τη σύγκληση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Καταναλωτών που πρέπει να γίνει αμέσως, το κράτος να οργανώσει θεσμικά και να ενθαρρύνει τον κοινωνικό διάλογο (η πορεία της εισαγωγής του ευρώ είναι θετικό προηγούμενο).
____________________

*Πρόεδρος της Π.Ε.Κ.Ποι.Ζω


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by