Άρθρα
02/10/2008
Τα Trans λιπαρά οξέα και η υγεία μας
Του Δρα Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου*


Τα Trans – λιπαρά οξέα παράγονται κατά την οξείδωση των λιπών και μετατρέπει τα υγρά λίπη σε μαλακά στερεά λίπη. Χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων μακράς διάρκειας ζωής . Χρησιμοποιούνται ευρέως για τηγάνισμα ,στην μαγειρική όπως και στην ζαχαροπλαστική, σε ποτά όπως hot chocolate, ακόμη στις μαργαρίνες ,στα fast food κ.α… 

Προτιμώνται γιατί είναι φθηνά, προσθέτουν όγκο στα τρόφιμα, έχουν ουδέτερη γεύση και παρατείνουν τον χρόνο ζωής των τροφίμων. Δεν έχουν καμιά θρεπτική αξία..

Τουναντίον αυξάνουν την κακή LDL-C χοληστερόλη και τις καρδιοπάθειες.

Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine to 2006 έδειξε πως υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης trans λίπη και στεφανιαίας νόσου της καρδιάς .

Ακόμη και μικρή μείωση τους θα είχε πολύ ευεργετικά αποτελέσματα στα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια .Δεν υπάρχει επιτρεπτό όριο κατανάλωσης και η αποφυγή τους πρέπει να είναι πλήρης.

Τα trans λίπη αυξάνουν την κακή LDL-C χοληστερόλη και αν τα αφαιρούσαμε από την διατροφή μας θα μπορούσαν να μειώσουν μέχρι και 19% τα καρδιακά επεισόδια και τους θανάτους που προκαλούνται από αυτά..

Το FDA (Food and Drug Administration) των ΗΠΑ υπολόγισε πως κατά μέσο όρο οι Αμερικανοί καταναλώνουν κατά έτος 2,14 kg(4,7 lb) trans λίπη.

Στην Κύπρο η κατανάλωση των Trans λιπών είναι αυξημένη. Από μελέτες του Ινστιτούτου «Υγεία του Παιδιού» στα πλαίσια του ερευνητικού πρωτοκόλλου IDEFICS βρέθηκε ότι επτά στα δέκα παιδιά καταναλώνουν περισσότερο λίπος από όσο πρέπει. Το βρίσκουν στα πατατάκια τσιπς, στα σοκολατούχα γαλατάκια, στα γλυκά, στις σοκολάτες, στις σφολιάτες, στο βούτυρο, στις μαργαρίνες καθώς και σε άλλα εδέσματα με τα οποία συμπληρώνουν ή πιο σωστά αντικαθιστούν τα φαγητά της υγιεινής διατροφής. Το 75% των παιδιών καταναλώνει κορεσμένα λίπη σε μεγαλύτερες ποσότητες από τις συνιστάμενες. Τα πιο πάνω λίπη αφού δεν καίγονται με άσκηση είναι από τα κύρια δομικά υλικά της κακής χοληστερόλης και υλικά για την παχυσαρκία. Όμως τονίζεται ότι είναι χαμηλής βιολογικής αξίας και κακά υλικά για την ανάπτυξη του σώματος των παιδιών αφού εύκολα οξειδώνονται, προδιαθέτοντας σε αθηροσκλήρωση και καρκίνους.

Το 66% των παιδιών δεν καταναλώνει επαρκή ποσότητα της βιταμίνης C και το 60% δεν καταναλώνει επαρκή ποσότητα της βιταμίνης Α. Οι βιταμίνες αυτές αποτελούν ασπίδα του οργανισμού κατά της οξείδωσης των λιπών που δημιουργεί αθηροσκλήρωση (κλείσιμο αρτηριών) και καρκίνους.

Αντιθέτως, με την κατανάλωση των «κακών» λιπών, το 93% των παιδιών δεν καταναλώνει αρκετά ω3 λιπαρά, τα οποία ονομάζονται και «απαραίτητα» διότι χρειάζονται για τη δημιουργία των μεμβρανών των κυττάρων του σώματος.

Δύο με τρείς φορές την εβδομάδα κατανάλωση ψαριού δίνει ικανοποιητικές ποσότητές ω3 λιπαρών.

Η βελτίωση της διατροφής μας είναι μια αναγκαιότητα. Ο εμπλουτισμός της με φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και ελαιόλαδο μόνο ευεργετικά αποτελέσματα θα έχει στο επίπεδο υγείας μας.

Η μείωση μέχρι εξάλειψης των trans λιπών από την διατροφή μας αποτελεί σημαντικό βήμα για την βελτίωση της ποιότητας της .

Η δια νόμου απαγόρευση χρήσης των trans λιπών στην παρασκευή τροφίμων, όπως έκαναν αρκετές πολιτείες στις ΗΠΑ, θα αποτελέσει ένα πολύ θετικό βήμα.

Η πολιτεία θα πρέπει να επιβάλει αυτήν την απαγόρευση της χρήσης των trans λιπών  γιατί ο καταναλωτής από μόνος του δεν μπορεί να προστατευθεί και να αποφύγει την αγορά τους .
__________________________________

Παιδίατρος, Ερευνητικό και εκπαιδευτικό
Ινστιτούτο «Υγεία του Παιδιού»
chadjigeo@otenet.com.cy


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by