Άρθρα
19/09/2014
Ζούμε όπως σκεφτόμαστε Νο2 - Σκέψου έξω από το σώμα σου
Του Δρα Λούκα Αριστοδήμου*


Σκέφτηκες ποτέ πως, μέσα από τις σκέψεις και τον τρόπο που χρησιμοποιείς το μυαλό σου, γίνεσαι ο κύριος διαμορφωτής της ζωής και του «πεπρωμένου» σου; Μιλάς με τον εαυτό σου; Όταν του μιλάς έχεις πλήρη συνείδηση του διάλογου και των επιπτώσεων του πάνω στη ζωή σου; Μπορείς να λες στον εαυτό σου τα πάντα; Από την άλλη ακούς τις σκέψεις σου; Συνειδητοποιείς το πως και πόσο επηρεάζουν την πορεία της ζωής σου;

Αν έχεις καταφέρει να είσαι σε συνεχή διάλογο με τον εαυτό σου, τότε μπορείς να καταφέρεις να ελέγχεις με το μυαλό σου τα πάντα που αφορούν τις αντιλήψεις σου για τη ζωή καθώς και την ίδια την πορεία της. Μπορείς για παράδειγμα να απεμπολήσεις έννοιες όπως τα γηρατειά, το άσχημο, όλων των ειδών τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Μπορείς να κάνεις να μη σε αναστατώνει η εμφάνιση της πρώτης ρυτίδας. Να αρνηθείς το «δεν γίνεται» και το «δεν μπορώ» και να τα αντικαταστήσεις με το «όλα είναι δυνατά» και να ζεις σε αειθαλή νεότητα.

Αν έμαθες να ζεις σε έκταση και ένταση, σίγουρα θα έχεις την μεγάλη ικανοποίηση και την εσωτερική πληρότητα ότι έχεις επιμηκύνει τη ζωή σου, ή ακόμα ότι έχεις ζήσει περισσότερες ζωές μαζί. Ναι, δύσκολο να το αντιληφθεί κάποιος που δεν το βιώνει, αλλά σε διαβεβαιώνω πως δεν είναι ακατόρθωτο και ποτέ δεν είναι αργά να το κάνεις.

Δεν είμαστε μόνο ύλη. Δεν είμαστε μόνο σώμα που θα πεθάνει. Ο κάθε ένας από μας έχουμε μέσα μας μια υπόσταση απεριόριστη σε έκταση και ικανότητα. Μια υπόσταση που δε γνωρίζει όρια, εμπόδια και τέλος. Μια υπόσταση που λειτουργεί εκτός των φυσικών νόμων του χώρου, του χρόνου και της έλξης. Μια υπόσταση άυλη που ξεπερνά τα όρια της υλικής μας σωματικής φύσης. Που δε γνωρίζει όρια, δεν γερνά, δεν έχει αδυναμίες, δε γνωρίζει δυσκολίες και φυσικό, ψυχικό ή πνευματικό πόνο. Αυτό δε γιατί, το μυαλό μας μπορεί να είναι παρόν παντού και πάντοτε, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον και γιατί δεν περιορίζεται από τον χώρο και τον χρόνο και δεν έχει ανάγκη την έλξη για να κινείται.

Είναι θέμα φιλοσοφικής αντίληψης για τη ζωή και κουλτούρας που θα έπρεπε να δημιουργείται προγραμματισμένα και ενσυνείδητα. Να καλλιεργείται μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα για να μας κάνει ικανούς να χρησιμοποιούμε θετικά το μυαλό μας. Γιατί είμαστε όντα γεννημένα με ένα μέρος μας χωρίς περιορισμούς και τέλος. Ένα μέρος σε πλήρη ελευθερία που αντιπροσωπεύει την ομορφιά, τη δύναμη, που έχει την ικανότητα να αγαπά, να δίνει και να εισπράττει αγάπη και ικανοποίηση. Κάτι που μεταφράζεται στην υπέρτατη ψυχική και πνευματική πληρότητα και ευτυχία. Μόνον όσοι ζουν σαν ασυνείδητα υλικά όντα και έχουν «υπνωτίσει» το μυαλό τους να βλέπει μόνο τη σωματική τους υπόσταση, υποφέρουν και αγχώνονται από αρνητικούς περιορισμούς.

Αληθινά και πραγματικά γνωρίσματα μας γίνονται μόνο όσα το μυαλό μας πιστεύει και μας υποβάλλει ότι είναι αληθινά και πραγματικά, ή όσα, λόγω λανθασμένων και επιπόλαιων χειρισμών μας, μας γίνονται συνήθειες. Το γεγονός ότι κοιτούμε μόνο το σώμα μας και αποδεχόμαστε ότι γερνά, φθίνει και χάνει τη ζωτικότητα του, μας εμποδίζει να γευόμαστε τη χαρά να μένουμε μέσα μας νέοι και να χαιρόμαστε τη ψυχολογική και όχι την ηλικιακή ηλικία. Μας εμποδίζει να διατηρούμε την ομορφιά του έξυπνου έφηβου ή του ώριμου νέου που παραμένει στην πιο όμορφη περίοδο της ζωής του.

Υπάρχουν και άνθρωποι, που παρά το ότι γεννήθηκαν με μειωμένες ικανότητες και μειονεκτήματα, με κατάλληλη εκπαίδευση, με προσπάθεια και με τη σωστή χρήση του μυαλού τους, καταφέρνουν να ξεπερνούν τις ελλείψεις τους και να έχουν την ικανοποίηση ότι με τη βοήθεια του μυαλού τους κατέρριψαν τα τείχη της φυλακής μέσα τους και βρήκαν το κλειδί που τους βοήθησε να ανοίξουν την πόρτα προς την ελευθερία.

Σταμάτα λοιπόν να βλέπεις μόνο τις άσχημες πλευρές της ζωής και να σε βασανίζει η σκέψη ότι γερνάς. Σταμάτα να επιτρέπεις στα «δε ξέρω», «δεν μπορώ» και σε ότι άλλο σε εμποδίζει να αγαπάς και να ζεις αληθινά να κυριεύουν το μυαλό σου. Απεμπόλησε έννοιες όπως το «τίποτε» και το «ποτέ» που είναι απλά έννοιες σχετικές που μπορείς σε μεγάλο βαθμό να ελέγξεις και να ξεπεράσεις. Κατανόησε ότι είσαι εσύ ο ίδιος που τους δίνεις υπόσταση και δύναμη, ή που έχεις τη δύναμη να τα ακυρώνεις.

Ας ξεπεράσουμε τη στρεβλή σκέψη που μας βάζει εμπόδια και περιορισμούς. Ας αφήσουμε και ας εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να κινείται ανοικτά και ελεύθερα. Γιατί είναι το μυαλό μας ο απόλυτος δημιουργός όλων των υλικών και των πνευματικών αγαθών που μας περιβάλλουν. Είναι δημιούργημα του μυαλού μας όλα όσα μας συμβαίνουν και εμπλουτίζουν και βελτιώνουν τη ζωή μας, ή που την οδηγούν στη μιζέρια και μας καταστρέφουν.

Αν το πετύχουμε αυτό, θα εκπλαγούμε ευχάριστα ότι έχουμε μεταμορφώσει τον εαυτό μας και τη ζωή μας προς το καλύτερο. Τότε θα κατανοήσουμε γιατί, ενώ βλέπουμε κάποιους να γερνούν πρόωρα, ακόμα κι’ αν ηλικιακά είναι νέοι, εμείς νιώθουμε νέοι, χαρούμενοι, γεμάτοι σφριγηλότατα, με εσωτερική γαλήνη και ευτυχία και με πολλή αγάπη διαθέσιμη προς κάθε κατεύθυνση. Τότε θα νιώσουμε την απόλυτη ελευθερία να μας πλημμυρίζει.

Σίγουρα όσο αληθινά μπορούν γίνουν όλα αυτά, άλλο τόσο δύσκολα είναι να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Το πρώτο που πρέπει, είναι να πιστέψουμε ότι γίνεται και ότι από εμάς εξαρτάται. Μετά είναι η έντονη επιθυμία να το πετύχουμε και μετά σίγουρα η αποφασιστικότητα και η διάθεση θετικής ενέργειας για δράση. Χρειάζεται συνεχής βελτίωση μέσα από συστηματική ενδοσκόπηση και αυτοκριτική, φροντίζοντας πάντοτε να διατηρούμε σταθερή την πορεία προς τον στόχο.

Ξεκίνα τώρα, χωρίς άλλο χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Πίστεψε ότι μπορείς να το κάνεις και πάτα μπρός με τόλμη και αποφασιστικότητα. Η ανταμοιβή σου θα είναι ανεκτίμητης αξίας, γιατί θα μεταμορφώσει τη ζωή σου και θα την κάνει πολύ καλύτερη

*Πρόεδρος Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής 


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by