Άρθρα
20/11/2013
Ομιλία στα 10χρονα της Π.Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.
Του Δρα Λουκά Αριστοδήμου


Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, ολοκληρώνει φέτος δέκα χρόνια ευδόκιμης ζωής με έντονη και πολυδιάστατη δράση.

Δέκα χρόνια που δεν ήταν καθόλου εύκολα. Αντιμετωπίσαμε πολλά εμπόδια που ξεκίνησαν από τα πρώτα βήματα, με την αντίδραση του επίσημου κράτους. Είχε ζητήσει από την τότε Έφορο Εταιρειών, μέσω του τότε Διευθυντή της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών, όχι μόνο να μην εγγράψει την Οργάνωση μας, αλλά ούτε καν το όνομα της να μην εγκρίνει.

Ακολούθησαν παντός είδους, υποτιμήσεις, απαξιώσεις και διακρίσεις. Ακόμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο που αφορά στην ισότιμη μεταχείριση και τη μη διάκριση δεν σεβάστηκαν. Το δε αποκορύφωμα των διακρίσεων που, ακόμα συνεχίζεται, είναι αυτή που αφορά στην κατανομή της κρατικής χορηγίας.

Παράλληλα η απαξίωση και η αλαζονική συμπεριφορά, τόσο από το κράτος όσο και από το διαπλεκόμενο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο, κράτησαν την Οργάνωση μας στην αφάνεια για τα πρώτα χρόνια.

Όμως, η Οργάνωση μας έχοντας αρχές υγιείς και πίστη στην υπόθεση της, αδιαφόρησε. Δεν δείλιασε μπροστά σε όλα τα εμπόδια. Υιοθέτησε και εφάρμοσε πιστά χωρίς φόβο και άγχος δύο βασικές φιλοσοφικές αρχές λειτουργίας:

  1. Το αντικείμενο και η αποστολή μας είναι στην Κύπρο και είναι οι Καταναλωτές, τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και η ποιότητα ζωής τους και,
  2. Το καθημερινό κοίταγμα μας στον καθρέφτη, για αυτοανάλυση και αυτοέλεγχο με στόχο τη συνεχή βελτίωση

Αναγκαστικά, εκ των περιστάσεων, βασισμένη πάνω στη δουλεία μιας δράκας συνειδητών και παθιασμένων εθελοντών, χωρίς ούτε καν γραμματειακό προσωπικό, η Οργάνωση μας, αργά μεν αλλά σταθερά και ασυμβίβαστα, ανελίχτηκε στη σπιράλ της σίγουρης επιτυχίας.

Προχωρήσαμε με σοβαρότητα και συνέπεια έχοντας σαν βασικό και αταλάντευτο στόχο την προστασία των Κυπρίων Καταναλωτών και την προώθηση των νόμιμων συμφερόντων τους με πλήρη διαφάνεια και μέσα από πρωτοποριακή δράση.

Με δημοσιοποιήσεις παραβατών, με έρευνες και συγκρίσεις τιμών και με την τολμηρή διοργάνωση του πρώτου και μοναδικού, στην ιστορία της Κύπρου μποϊκοτάζ τον Ιούλιο του 2009, που στέφθηκε με επιτυχία, ξεχωρίσαμε.

Έχοντας σταθερή πυξίδα της προόδου της την φιλοσοφική αρχή της σύγκρισης μόνο με τον εαυτό της και τους σκοπούς της, η Π.Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. κατάφερε να καταξιωθεί σιγά-σιγά στην συνείδηση των Καταναλωτών και να κερδίσει την εκτίμηση και την αναγνώριση, των διαφόρων θεσμικών οργάνων του κράτους, καθώς και των ΜΜΕ.

Από πλευράς της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντιμετώπιση μας δεν ήταν πολύ καλύτερη. Υποβολιμαία, δεν μας έδωσε την προσήκουσα αναγνώριση και εκτίμηση. Ήταν όμως και σ αυτή την περίπτωση ζήτημα χρόνου. Εμείς, προσηλωμένοι σε αρχές, με εμπνευσμένη στρατηγική και με σωστές προσεγγίσεις σε κάθε θέμα, και με πολλή υπομονή και επιμονή, οδηγήσαμε την αναγνώριση μας σε δρόμο χωρίς επιστροφή.

Απλώσαμε τα χέρια μας μέχρι εκεί που δεν έφταναν. Κατευθύναμε τα βήματα μας σε μονοπάτια που δεν πάτησαν άλλοι. Κάναμε σχέσεις με αδερφές Οργανώσεις στην Ελλάδα και σε μια σειρά άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Συνεργαστήκαμε μαζί τους με αλληλοσεβασμό και αμοιβαίο όφελος σε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Μεταξύ αυτών και το κορυφαίο πρόγραμμα για την εκπαίδευση δικαστών των οκτώ νέων μελών της ΕΕ, στους κανόνες ανταγωνισμού.

Πήραμε μέρος σε πανευρωπαϊκές δράσεις, όπως για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο με θέση στο Συμβούλιο. Εκπροσωπηθήκαμε, ακόμα και προεδρεύσαμε σε σημαντικά συνέδρια που οργανώθηκαν από Οργανώσεις, όπως το συνέδριο του Τορίνο για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους καταναλωτές. Προσκληθήκαμε και πήραμε μέρος και σε επίσημα συνέδρια που οργανώθηκαν σε διάφορες χώρες, από διευθύνσεις της ΕΕ, όπως π.χ. της DG Trade για το Λιανικό Εμπόριο.

Αντί να επιμείνουμε κατά τρόπο στείρο στην τυπική αναγνώριση και να αναμένουμε να μας δοθεί, κάναμε όλα τα άλλα που έπρεπε να γίνουν και τους «αναγκάσαμε» χωρίς άλλη επιλογή να μας την δώσουν. Γιατί την αξίζαμε μέσα από τη σοβαρότητα μας, τις θέσεις και απόψεις μας και τη συνέπεια των πράξεων μας.

Τα διάφορα όργανα της ΕΕ μας παρακολουθούσαν. Νιώσαμε πολλές φορές την ανάσα τους. Μας έστελλαν συχνά ερωτηματολόγια σε διάφορους τομείς. Μας πήραν συνεντεύξεις είτε τηλεφωνικά είτε μέσω απεσταλμένων. Βλέπαμε τις καλές αναφορές τους σε μας και στη δράση μας. Αναφορές που μερικές φορές ενόχλησαν μέλη του κρατικού κατεστημένου ακόμα και υπουργούς που, για ακατανόητους λόγους, δεν έβλεπαν με καλό μάτι την πρόοδο μας.

Έτσι φέτος, σαν να είναι επιβράβευση για τα δεκάχρονα μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη συνεδρία της, της 14ης Ιουλίου 2013, διόρισε τον Πρόεδρο μας μέλος της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Ομάδας Καταναλωτών που είναι το ανώτατο όργανο των Καταναλωτών στην ΕΕ.

Σίγουρα δεχτήκαμε αυτή την αναγνώριση με χαρά και ικανοποίηση και σαν επιβράβευση της δουλειάς μας. Δεν το θεωρούμε όμως παρά μόνο ένα σταθμό και εφαλτήριο για καλύτερη προώθηση των συμφερόντων των Κυπρίων Καταναλωτών στο επίπεδο της ΕΕ.

Η δουλειά μας συνεχίζεται με την ίδια ταπεινοφροσύνη και με τους ίδιους πάντα στόχους. Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, έχουμε κάνει κινήσεις προσαρμογής και παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες η προσπάθεια μας γίνεται ακόμα πιο έντονη και πολυδιάστατη.

Η αποστολή μας όμως παραμένει εδώ στην κυπριακή καθημερινότητα. Το αντικείμενο μας επίσης παραμένει το ίδιο και δεν είναι άλλο από τη συνέχιση της προστασίας των συμφερόντων των Καταναλωτών και της βελτίωσης της Ποιότητας Ζωής τους. 


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by