Άρθρα
08/05/2013
«Τ ‘είχες Γιάννη τ ‘είχα πάντα…»
Του Δρα Λουκά Αριστοδήμου


Κυρίες και κύριοι πολιτικοί, απ’ όπου κι’ αν προέρχεστε, δεν μας ξεγελάτε πια μάθαμε να διαβάζουμε τη γλώσσα και την προπαγάνδα σας. Εσείς φροντίσατε γι’ αυτό…

Τη στιγμή που ανακοινώνεται νέα αύξηση κατά 26,5% της ανεργίας, η νέα Υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες με δημοσιογραφικές φανφάρες τα «νέα σχέδια» για την εργοδότηση , λέει, 8000 άνεργων στη ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία.

Κάποιος που το ακούει αυτό, αν δεν καταλάβει τη γλώσσα της προπαγάνδας, ο νους του πάει σε κύπριους άνεργους και σκέφτεται ότι, μερικοί νέοι θα βρουν επί τέλους, έστω και για μερικούς μήνες και με ένα χαμηλό μισθό, εργασία να ανασάνουν λίγο.

Ακούοντας όμως τις ραδιοφωνικές συζητήσεις, καταλάβαμε τις διάφορες πικρές αλήθειες που δεν μας λένε. Έτσι μάθαμε π.χ. ότι από 80% μέχρι, σε μερικές περιπτώσεις, και το 100%, από αυτούς που θα προσληφθούν με τα σχέδια, θα είναι χαμηλόμισθοι κοινοτικοί.

Αναφέρθηκε μάλιστα από δημοσιογράφο και παράδειγμα ξενοδόχου που ζήτησε από το γραφείο εργασίας κατάλογο άνεργων για εργοδότηση και σ’ αυτόν δεν υπήρχε ούτε μια κύπρια, ούτε ένας κύπριος, ούτε νέος ούτε μεγάλος.

Οι πιο «κακές» μάλιστα γλώσσες λένε ότι, όλο το σχέδιο έχει κρυφό στόχο την εργοδότηση χαμηλόμισθων κοινοτικών, γιατί οι κύπριοι κατέχουν πιο ψηλά προσόντα και άρα είναι πιο ακριβοί. Αυτές οι προσλήψεις φτηνών κοινοτικών, λένε οι «κακές» γλώσσες, είναι φανερό μάλιστα ότι θα χρησιμοποιηθούν για να ασκηθούν πιέσεις μείωσης γενικά των μισθών. Αυτό που ήθελαν πάντοτε οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες, αυτό που πάντα επιδιώκει το ΔΝΤ γιατί ευνοεί την παγκοσμιοποίηση και αυτό που θέλει και επιβάλλει με τα μνημόνια της η τρόικα για την δήθεν «βελτίωση του ανταγωνισμού».

Στο τέλος της συζήτησης, που κράτησε μια ώρα, μπήκε και η υπουργός σ’ αυτή με την «αντιπολιτευτική» της ατάκα: «Μα η ανεργία δε ξεκίνησε την πρώτη του Μάρτη»! «Είναι νέο πρόγραμμα να το αφήσουμε να δουλέψει και θα δούμε». Τι να δούμε αφού το πρόγραμμα είναι διάρκειας εφτά μηνών μόνο… Ίσα-ίσα για να βολέψει τους «ημέτερους» τους ξενοδόχους (τους διαχρονικά βολεμένους από τη μονοδιάστατη πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, που έχει και το δικό της μερίδιο ευθύνης στα δεινά που περνά ο τόπος σήμερα) και μετά βλέπουμε… (Μήπως ήταν και αυτό προεκλογική δέσμευση, αλλά από εκείνες που τις κάνουμε πραγματικότητα, λόγω συναλλαγής;!)

Ποιο το συμπέρασμα; Νομίζω θα συμφωνήσετε με αυτό: «Άλλαξε ο Μανωλιός κι’ έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». 


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by