Άρθρα
07/04/2013
Ας μάθουμε από τα παιδιά μας
Του Δρα Λουκά Αριστοδήμου


Χθες πήγα με μια ομάδα φίλων σε ένα περίπατο αναβάπτισης-φωτογράφισης στην παλιά πόλη της μοιρασμένης Λευκωσίας. Πήρα μαζί μου το εγγονάκι μου, τον Λούκα Αριστοδήμου τον νεότερο που σε ένα μήνα γίνεται 5 χρονών. Συμπεριφέρθηκε άψογα! Με τη τσαντούλα του με το φαγητό, το νερό του κλπ στην πλάτη του, διανύσαμε κάπου 6-7 χιλιόμετρα χωρίς να πει ούτε καν ότι κουράστηκε. Τον πήρα και στο Μουσείο Λεβέντη που δείχνει τη Λευκωσία από την εποχή των σταυροφόρων, την οθωμανική, την αγγλική μέχρι την ανεξαρτησία.

Οι ερωτήσεις βροχή ασταμάτητη αλλά ευχάριστη και δροσερή σαν καλοκαιρινή μπόρα. Όλα να τα δει και όλα να τα ρωτήσει. Κάποια στιγμή του άρεσε ένα πολύ στενό δρομάκι και πηγαίνοντας απ’ εκεί περάσαμε έξω από το μεσαιωνικό αρχοντικό του Χ’’Γιωρκάτζη Κορνέσιου το οποίο στη δυτική πλευρά περιβάλλεται από ένα πετρόκτιστο τοίχο σε ύψος 1,80 μέτρα περίπου.

«Θέλω να με ψηλώσεις να δω τι είναι πίσω από τον τοίχο» μου λέει. Μόλις που μπόρεσα να του ανεβάσω το κεφάλι πάνω από τον τοίχο. «Ωραία, είναι ένας κήπος με δέντρα με φρέσκα φύλλα» μου λέει. Το μυαλό μου, επηρεασμένο από τα τραγικά γεγονότα του κουρέματος μας των τελευταίων ημερών, ταξίδεψε θετικά και σκέφτηκε: Τι θα ήταν να μπορούσαμε όλοι εμείς που τσουρουφλιστήκαμε τις προηγούμενες μέρες, να κοιτάξουμε πάνω και πέρα από τον τοίχο της καταστροφής, της απογοήτευσης, του θυμού και της απελπισίας και να δούμε ποιος κήπος υπάρχει! Τι θα ήταν να ξεπεράσουμε όλα τα αρνητικά συναισθήματα και να δούμε τι θετικά μπορεί να προκύψουν από το μεγάλο καταστρεπτικό τσουνάμι που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του; Αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι μας! Ας μάθουμε από τα παιδιά μας και ας αντλήσουμε διδάγματα από την αγνότητα του μυαλού και ψυχής τους.


Δρ. Λούκας Αριστοδήμου

Λευκωσία, 07 Απριλίου, 2013 


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by