Ανακοινώσεις
10/02/2013
ΦΑΡΜΑΚΑ: Μείωση τιμών ή … Μας Χρύσωσαν το Χάπι;;;

Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (Π.Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ), παρόλο που θέλει να είναι θετική και να επικροτήσει την πρόθεση για μείωση των τιμών στα φάρμακα, ώστε ο Κύπριος Καταναλωτής να μπορέσει να ανασάνει, αφού πληρώνει σχεδόν τα ακριβότερα φάρμακα απ’ όλους τους άλλους Ευρωπαίους, δεν μπορεί να μην σχολιάσει την από αύριο μείωση ορισμένων τιμών σαν «χρύσωμα του χαπιού».

Δυστυχώς ο Κύπριος Καταναλωτής θα συνεχίσει να αγοράζει σχεδόν τα πιο ακριβά φάρμακα στην Ευρώπη. Οι μειώσεις είναι περιορισμένες τόσο σε έκταση αφού δεν καλύπτει όλες τις κατηγορίες των φαρμάκων, αλλά και σε βάθος αφού οι μειώσεις έγινα με το σταγονόμετρο.

Μεταξύ των αρνητικών επιπτώσεων που έχουν σχέση και με την τακτική κάποιων εμπόρων θα είναι η εξαφάνιση ορισμένων φαρμάκων, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, καθώς και το γεγονός της συνέχισης της προσφυγής των καταναλωτών σε πηγές προμήθειας φαρμάκων, όπως το διαδίκτυο, τα κατεχόμενα και οι ξένες χώρες.

Πολύ αρνητική επίσης θεωρούμε την αύξηση των τιμών σε κάποια φάρμακα, μάλιστα σε πολύ μεγάλο ποσοστό που σχεδόν διπλασιάζει τις τιμές, όπως π.χ. στη τιμή των ασπιρινών. Στην περίπτωση αυτή θεωρούμε μόνο ως πρόφαση εν αμαρτίαις την αναφορά ότι είναι «φτηνά» φάρμακα. Φτηνά αλλά με πολύ μεγάλη κατανάλωση, άρα και το κέρδος πολλαπλασιαζόμενο ανάλογα.

Η Π.Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ θεωρεί εξευτελιστικό και απάνθρωπο το τέλος εκτέλεσης συνταγής που έχει επιβληθεί ύστερα από απαίτηση των φαρμακοποιών και το οποίο ανέρχεται σε ένα ευρώ ανά συνταγή. Δεν είναι ντροπή και δεν είναι απάνθρωπο ο φαρμακοποιός να απαιτεί από κάθε ασθενή, κάθε συνταξιούχο, κάθε πολύτεκνο, κάθε άνεργο ακόμα και από κάθε δυστυχισμένο που δεν έχει να θρέψει τα παιδιά του, στερώντας του ακόμα και το γάλα των παιδιών του; Ντροπή κύριοι!

Τέλος η Π.Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ πιστεύει πως η μόνη σίγουρη και αποτελεσματική λύση στο όλο πρόβλημα των τιμών των φαρμάκων, όπως και της επίλυσης όλων των άλλων συναφών προβλημάτων στον τομέα της υγείας, είναι η όσο το ταχύτερο υιοθέτηση του ΓΕΣΥ. Γι’ αυτό καλεί το κράτος (εκτελεστική και νομοθετική εξουσία) να αφήσει κατά μέρος τα διάφορα οικονομικά συμφέροντα και να δώσει το σχέδιο υγείας στην υπηρεσία και του κύπριου πολίτη που είναι ο μόνος σε όλη την Ευρώπη που δεν έχει. 


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by