Ανακοινώσεις
05/11/2012
Περιορισμός της Σπατάλης στα τρόφιμα = Εξοικονόμηση Χρημάτων και κάτι Παραπάνω

Από τη μια η βαθειά οικονομική κρίση, με τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις πάνω σε όλους μας και από την άλλη το ότι σαν κύπριοι είμαστε οι πιο σπάταλοι στα τρόφιμα στην ΕΕ, αφού παράγουμε 750 κιλά σκουπίδια ανά κεφαλή το χρόνο.

Δεν μπορούμε επίσης να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι μόνο στην ΕΕ υπάρχουν 80 περίπου εκατομμύρια που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτές οι πικρές αλήθειες υποβάλλει επιτακτικά ότι ο καθένας μας κάτι πρέπει να κάνει για να περιορίσουμε τη σπατάλη στα τρόφιμα.

Οι ειδικοί μιλούν για εξοικονομήσεις σε χρήματα της τάξης του 40% και πλέον μόνο με καλύτερο ορθολογισμό των αγορών μας, της φύλαξης και τη όλης διαδικασίας παραγωγής και κατανάλωσης των τροφίμων μας γενικά.

Οι εξοικονομήσεις αυτές μπορούν να γίνουν σε όλα τα στάδια και σε όλη την αλυσίδα των τροφίμων, όπως στην παραγωγή, στο εμπόριο, στους χώρους εστίασης και στο σπίτι μας.

Ξεκινώντας από την παραγωγή και το εμπόριο θα μπορούσε, με καλύτερο προγραμματισμό, να επιτευχθεί ένας περιορισμός στις ποσότητες φρέσκων κυρίως λαχανικών και φρούτων που παράγονται, που διακινούνται και που αποθηκεύονται αλλά παράλληλα και στο χρόνο αποθήκευσης τους.

Με βάση την ίδια αρχή και στα εστιατόρια και γενικά στους χώρους εστίασης, μπορούν να μειωθούν οι ποσότητες που μαγειρεύονται από κάθε είδος, αλλά και οι ποσότητες που σερβίρονται ανά άτομο, αφού όλοι διαπιστώνουμε σε κάθε έξοδο μας πόσα φαγητά μένουν και απορρίπτονται στα σκουπίδια.

Οι μεγαλύτερες όμως εξοικονομήσεις είναι αυτές που μπορούν να προέλθουν από τον περιορισμό της σπατάλης στα νοικοκυριά. Παραθέτουμε λοιπόν πιο κάτω μερικές απλές και εφικτές συμβουλές για το πώς θα κάνουμε περιορισμό της σπατάλης στα νοικοκυριά μας και να εξοικονομήσουμε λεφτά, μειώνοντας συνάμα και τα σκουπίδια μας.

 1. Με περισσότερο και καλύτερο προγραμματισμό των αγορών μας. Σε ένα μπλοκάκι που έχουμε στον πάγκο της κουζίνας μας, σημειώνουμε κάθε μέρα τα τρόφιμα που κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας του φαγητού, βλέπουμε ότι μας τελείωσαν ή είναι κοντά να τελειώσουν.
 2. Πάντα συγκρίνουμε αυτά που ξοδεύουμε με τα εισοδήματα μας. Τώρα μάλιστα με την κρίση διατηρούμε μια επιφύλαξη για τα αυριανά μας έσοδα που είναι δυνατό να μειωθούν
 3. Στους χώρους αγοράς, υπεραγορές ή φρουταρίες, περιοριζόμαστε όσο γίνεται στην αγορά μόνον αυτών που έχουμε σημειωμένα
 4. Δεν επηρεαζόμαστε από τις διαφημίσεις και τις προσφορές που δεν μας ενδιαφέρουν άμεσα, και δεν αγοράζουμε μεγαλύτερες ποσότητες. Πάντα θα υπάρχουν προσφορές.
 5. Προτιμούμε να αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά χύμα, γιατί από τη μια μπορούμε να δούμε καλύτερα ότι δεν είναι χαλασμένα και από την άλλη μπορούμε να αγοράσουμε μικρότερε ποσότητες.
 6. Δεν αγοράζουμε φρούτα που η εποχή τους έχει παρέλθει διότι θα χαλάσουν πιο εύκολα από τη μια και από την άλλη η ποιότητα τους αλλά και κυρίως από την άλλη δε βάζουμε σε κίνδυνο τηω ασφάλεια και την υγείας μας, από τυχόν ουσίες συντήρησης που πιθανό να έχουν χρησιμοποιηθεί.
 7. Ελέγχουμε πάντοτε σχολαστικά τις ημερομηνίες λήξεις και αποφεύγουμε να αγοράζουμε τρόφιμα με ημερομηνίες πολύ κοντά στη λήξη τους.
 8. Στην υπεραγορά παίρνω τελευταία τα τρόφιμα που φυλάγονται σε ψυγεία και μόλις φτάσουμε σπίτι τα τακτοποιούμε αμέσως και πρώτα αυτά στο ψυγείο.
 9. Στο ψυγείο ελέγχουμε πάντα και ρυθμίζουμε τις θερμοκρασίες από καλοκαίρι σε χειμώνα για καλύτερη διατήρηση των τροφίμων αλλά και για εξοικονόμηση ενέργειας.
 10. Επίσης στην τοποθέτηση των τροφίμων στο ψυγείο, ακολουθούμε τις οδηγίες που είναι αναγραμμένες στις συσκευασίες και πάντα βάζουμε αυτά που χρειάζονται πιο χαμηλή θερμοκρασία χαμηλά. Επίσης βγάζουμε τα παλιά μπροστά για να καταναλωθούν πρώτα και βάζουμε πιο πίσω αυτά που αγοράσαμε τελευταία.
 11. Προσπαθούμε να μετρούμε τις ποσότητες που μαγειρεύουμε ανάλογα με τα άτομα που θα γευματίσουν και στο κάθε πιάτο βάζουμε μικρότερη ποσότητα. Αυτός που θέλει περισσότερο δε θα διστάσει να ζητήσει.
 12. Φαγητά που μένουν ή φρούτα ή λαχανικά προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να τα επαναχρησιμοποιήσουμε ή να τα κονσερβοποιήσουμε για διατήρηση.

Δεν ξεχνούμε ποτέ να σκεφτόμαστε και να τηρούμε δύο βασικές αρχές:

 1. Κάνω κάθε τι το δυνατό να μην πετώ τίποτε ή να πετώ το ελάχιστο και
 2. Δεν αγοράζω σήμερα αυτό που μπορώ να αγοράσω αύριο.

Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by