Ανακοινώσεις
12/09/2012
Η Έρημος των καταναλωτών και η αδιαφορία του κράτους

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να υποστηριχτεί ότι οι κύπριοι καταναλωτές οδηγήθηκαν από το κράτος και την ανικανότητα του να διαχειριστεί με επιτυχία την οικονομική κρίση (αντίθετα μάλιστα με την αδράνεια του αλλά και με τις κακές, τις λανθασμένες και πάντοτε ετεροχρονισμένες πρακτικές και επιλογές του), σε μια έρημο χωρίς όαση.

Σε μια έρημο όπου τον κτυπούν οι ανεμοθύελλες της ακρίβειας, της εξαπάτησης και της αχαλίνωτης και ανεμπόδιστης αισχροκέρδειας. Και είναι να διερωτάσαι: Που είναι το κράτος; Υπάρχει κράτος; Η αβίαστη απάντηση; Ναι υπάρχει αλλά μόνο για να επιβάλλει ή/και να αυξάνει τους φόρους με άμεσο και έμμεσο τρόπο.

Σε μια έρημο όπου οι καταναλωτές εξαναγκάζονται, χωρίς επιλογές, να πληρώνουν τα πιο ψηλά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Σε μια έρημο όπου υπάρχει μια κρατική Επιτροπή Σιτηρών που, εξαιρουμένων των σκανδάλων της, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό, με τις κερδοσκοπικές αποφάσεις της (που πολλές φορές εξυπηρετούν και ιδιωτικά συμφέροντα), τη διαμόρφωση των τιμών στα πιο βασικά προϊόντα διατροφής και των συναφών παραγώγων τους όπως το ψωμί, το γάλα και το κρέας.

Σε μια έρημο όπου το λιανικό εμπόριο έχει αποκλειστικά περιέλθει στα χέρια των μεσαζόντων και των εισαγωγέων προμηθευτών και το κράτος δεν κάνει κίνηση για δεκαετίες για να πάρει μέτρα διαμόρφωσης σωστού ανταγωνιστικού πλαισίου. Σε αυτή τη δίνη, αφέθηκαν αυτοί να κερδοσκοπούν ανεμπόδιστοι σε βάρος των κυπρίων παραγωγών τους οποίους όχι μόνο τα έξοδα τους δεν αφήνουν να καλύψουν αλλά σιγά-σιγά εξαναγκάζουν σε εγκατάλειψη της παραγωγικής τους δραστηριότητας.

Σε μια έρημο όπου οι ελληνοκύπριοι πολίτες (παραγωγοί και καταναλωτές που είναι οι μόνοι που καταβάλλουν φόρους) στην πράξη υφίστανται από το κράτος διάκριση δεύτερης κατηγορίας πολιτών, αφού το κράτος δίνει στους τουρκοκύπριους δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ιατρική περίθαλψη χωρίς όρια κλπ, υπηρεσίες που επιβαρύνουν τη τσέπη και την ποιότητα ζωής των ελληνοκυπρίων. Και μετά τους δίνει και κάθε διευκόλυνση να στέλλουν ανεξέλεγκτα τα προϊόντα τους στις ελεύθερες περιοχές και να μα δηλητηριάζουν με τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα.

Σε μια έρημο όπου η κοροϊδία με τα καύσιμα σε βάρος των καταναλωτών καλά κρατεί. Ενώ ακριβαίνουν δυσανάλογα και χρηματικά και χρονικά, ποτέ δεν μειώνονται στο χρόνο και στο βαθμό που θα έπρεπε. Και γιατί να μην είναι έτσι αφού δεν υπάρχει επαρκής και αποτελεσματικός έλεγχος στις τιμολογήσεις των εταιρειών αλλά και των πρατηρίων;

Και να έχεις και τους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς να κάνουν τους καλύτερους δικηγόρους στις εταιρείες βγαίνοντας πάντα πρώτοι και με σπουδή να αναγκέλουν ότι οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες. Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου λειτουργεί το κράτος τόσο άτσαλα και ανεύθυνα απέναντι στους καταναλωτές;

Είναι όμως και το νέο φρούτο που ακούμε τον υπουργό να διαφημίζει εδώ και σχεδόν δύο μήνες, αφότου άρχισε το νέο κύμα αυξήσεων. Άκουσον-άκουσον: Κάνουμε νέες έρευνες και μελέτες για το πώς θα κάνουμε έρευνες (εμείς αυτό συμπεραίνουμε). Οι δε απλοί πολίτες-καταναλωτές που φορολογούνται και συντηρούν υπουργούς διευθυντές και παραδιευθυντές, διερωτούνται δικαιολογημένα: «Μας πήραν τέλια στον μεζέ; Κορόιδα τους γίναμε;»

Στ’ αλήθεια αυτή είναι η διευθυντική και τεχνική ικανότητα των αρμοδίων στο αρμόδιο υπουργείο; Τόσα χρόνια δεν ήσαν άξιοι να κατασκευάσουν ένα απλό μοντέλο το οποίο καθημερινά να τροφοδοτούν με όλες τις σχετικές παραμέτρους και να έχουν κάθε πρωί πρώτοι και να υποβάλλουν τις σωστές τιμές και το πότε θα πρέπει να αυξηθούν ή να μειωθούν οι τιμές και πόσα;

Σ’ αυτή τη έρημο οι καταναλωτές αφέθηκαν έρημοι στην ερημιά τους να καταναλώνουν το πιο ακριβό γάλα, το πιο ακριβό νερό, το πιο ακριβό ψωμί, το πιο ακριβό ρεύμα, τα πιο ακριβά τηλέφωνα και άλλες υπηρεσίες. Να μαστίζονται από ολιγοπώλια και μονοπώλια που, ενώ φωνάζουν, οι θεσμοί βρίσκονται, με την έγνοια και την φροντίδα του κράτους, σε ανικανότητα αποτελεσματικής δράσης.

Και τι να πει κάποιος για τους νόμους;;; Που ενώ, εν πολλοίς «ράβονται» στα μέτρα των διαφόρων τύπων συμφερόντων, ούτε έτσι δεν εφαρμόζονται; Τι να πει κάποιος για θεσμούς που ενώ απορροφούν ένα μεγάλο ποσό των προϋπολογισμών δεν έχουν τη ικανότητα ή την πολιτική βούληση να δράσουν;

Είναι γι’ αυτό που για δεκαετίες φωνάζουμε και ζητούμε από κυβερνήσεις, κόμματα και βουλή, δώστε στους καταναλωτές τον θεσμό του Επιτρόπου Καταναλωτών, τον φύλακα άγγελο, όπως τον ονομάζουν σε προοδευμένες χώρες που τον έχουν από σχεδόν μισό αιώνα. Αλλά και εδώ τα διάφορα συμφέροντα και ή άτιμη και ανήθηκη διαπλοκή του πάρε δώσε με τα κόμματα και πολλούς από αυτούς οι πολίτες-καταναλωτές εκλέγουν να αντιπροσωπεύουν και τα δικά τους συμφέροντα.

Και, το άκρον άωτον, αν είναι δυνατόν, να έχουν οι πολίτες-καταναλωτές φτάσει, μέσα στην απελπισία τους και την στείρα ελπίδα τους, στη θέση να περιμένουν την τρόικα, ελπίζοντας ότι και κάτι καλό μπορεί να προκύψει!!! 


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by