Ανακοινώσεις
18/07/2012
Πλαφόν στα καύσιμα εδώ και τώρα

Το πρόβλημα των καυσίμων έρχεται και επανέρχεται συνεχώς και για περίπου μια δεκαετία τίποτε ουσιαστικό για να λύσει το πρόβλημα της αυξομείωσης των τιμών που καίει τις τσέπες των καταναλωτών δεν γίνεται.

Τα καύσιμα είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία για τον Κύπριο καταναλωτή. Μια πληγή που έφερε μια διαχρονική και πολύχρονη τεράστια αφαίμαξη στις τσέπες των καταναλωτών. Μια ιστορία που συνεχίζει, δυστυχώς, να φέρει πολύ πόνο και πολλή δυστυχία στους καταναλωτές.

Μια ιστορία με πολλές απάτες διαφόρων τύπων και σε διάφορα επίπεδα με σχεδόν όλους τους πρωταγωνιστές να εμπλέκονται. Μια ιστορία που έφερε και συνεχίζει να φέρει στον Κύπριο Καταναλωτή και τεράστια απογοήτευση γιατί το κράτος δομικά και θεσμικά αποδείχτηκε ανίκανο να τον προστατεύσει ως έχει ευθύνη.

Το κράτος που εισπράττει τεράστια ποσά από τους φόρους που επιβάλλει απέτυχε είτε άμεσα με τον έλεγχο της σωστής και δίκαιης διαμόρφωσης των τιμών, είτε έμμεσα με την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών του και κυρίως της ΕΠΑ για την τιμωρία όσων έχουν ευθύνη και την αποτροπή της εξαπάτησης με τη λήψη προς τούτο μέτρων.

Η κοροϊδία με τα καύσιμα σε βάρος των καταναλωτών καλά κρατεί. Από τις αρχές του χρόνου οι τιμές των καυσίμων διεθνώς αυξομειώθηκαν συνέχεα, με περισσότερο καιρό χαμηλές παρά ψηλές. Όμως οι καταναλωτές δεν έχουν ωφεληθεί γιατί οι γνωστοί εκμεταλλευτές συνεχίζουν ελεύθεροι και ανενόχλητοι να παίζουν τα γνωστά παιχνίδια τους με τα ανεβοκατεβάσματα των τιμών.

Την αμέσως προηγούμενη περίοδο ενώ οι τιμές κατρακύλησαν από τα 126 δολάρια το βαρέλι στα 96 οι μειώσεις ήσαν, όπως πάντα γίνεται ήσαν εξοντωτικά αργές και με πολύ μικρές τιμές. Έρευνες του Υπουργείου έδειχναν ότι από τη στιγμή που έπρεπε να ολοκληρωθούν οι μειώσεις το 75% των πρατηρίων συνέχιζαν για 5-8 μέρες να πουλούν καύσιμα στις προηγούμενες ψηλές τιμές. Η δικαιολογία των πρατηριούχων ήταν ότι έχουν «μεγάλες» δεξαμενές και «αργούν» να αδειάσουν.

Τώρα, για μια αύξηση 2-3 ημερών, με βάση έρευνα πάλι του Υπουργείου το 83-98% των πρατηρίων αύξησαν τις τιμές μεταξύ 2-5σεντ ανά λίτρο. Τι αλήθεια συμβαίνει; Έχουν μικρύνει οι δεξαμενές τους και εξάντλησαν αμέσως τα αποθέματα τους; Ή άμα ακριβαίνουν ανοίγουν την αντλία και το παίρνουν αμέσως ενώ όταν πέφτουν οι τιμές τα προμηθεύονται με τα ατμόπλοια;

Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή (και διαπιστωμένα πλέον με τις έρευνες του Υπουργείου) εξαπάτηση των καταναλωτών, την οικονομική κρίση με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, καθώς και τις επερχόμενες διακοπές, καλεί τον Υπουργό Εμπορίου να μελετήσει και να αποφασίσει και να επιβάλει με τον σωστό τρόπο πλαφόν στις τιμές των καυσίμων εδώ και τώρα για να μπορέσουν οι καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν τα οχήματα τους σε ένα λογικό κόστος.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by