Ανακοινώσεις
20/06/2012
Καύσιμα – Μια Πονεμένη Ιστορία

Το πρόβλημα των καυσίμων έρχεται και επανέρχεται συνεχώς και για περίπου μια δεκαετία τίποτε ουσιαστικό για να λύσει το πρόβλημα της αυξομείωσης των τιμών που καίει τις τσέπες των καταναλωτών δεν γίνεται.

Τα καύσιμα είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία για τον κύπριο Καταναλωτή. Μια πληγή που έφερε μια διαχρονική και πολύχρονη τεράστια αφαίμαξη στις τσέπες των καταναλωτών. Μια ιστορία που συνεχίζει, δυστυχώς, να φέρει πολύ πόνο και πολλή δυστυχία στους καταναλωτές.

Μια ιστορία με πολλές απάτες διαφόρων τύπων και σε διάφορα επίπεδα με σχεδόν όλους τους πρωταγωνιστές να εμπλέκονται. Μια ιστορία που έφερε και συνεχίζει να φέρει στον Κύπριο Καταναλωτή και τεράστια απογοήτευση γιατί το κράτος δομικά και θεσμικά αποδείχτηκε ανίκανο να τον προστατεύσει ως έχει ευθύνη.

Το κράτος που εισπράττει τεράστια ποσά από τους φόρους που επιβάλλει απέτυχε είτε άμεσα με τον έλεγχο της σωστής και δίκαιης διαμόρφωσης των τιμών, είτε έμμεσα με την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών του και κυρίως της ΕΠΑ για την τιμωρία όσων έχουν ευθύνη και την αποτροπή της εξαπάτησης με τη λήψη προς τούτο μέτρων.

Η κοροϊδία με τα καύσιμα σε βάρος των καταναλωτών καλά κρατεί και την περίοδο αυτή όπου για πολλοστή και επαναλαμβανόμενη φορά οι μειώσεις από τα $126 στα $96 της διεθνούς τιμής του πετρελαίου ανά βαρέλι, ούτε χρονικά αλλά ούτε και ποσοτικά ακολουθήθηκαν οι μειώσεις.

Έτσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που είμαστε σε θέση να κατέχουμε οι διαφορές των τιμών από αυτές που έπρεπε να ήσαν κυμαίνονται από 4-6 σεντ ανά λίτρο η δε καθυστέρηση στην προσαρμογή από 4-5 ημέρες. Οι πιο καθυστερημένες προσαρμογές όπως και οι πιο ψηλές διαφορές στις τιμές είναι στην Πάφο, με ένοχους τα τρία τέταρτα των πρατηρίων και στην Αμμόχωστο το 60%, με τη Λεμεσό στο 50% και οι μικρότερες διαφορές σε Λάρνακα 19% και Λευκωσία 11%. (Οι πιο χαμηλές τιμές ήταν στη Λάρνακα).

Με βάση ένα πρόχειρο υπολογισμό, με βάση τις πιο πάνω διαφορές, το ετήσιο χαράτσι που αναγκάζονται παράνομα οι καταναλωτές να πληρώνουν, ανέρχεται στα €150-€200 ανά αυτοκίνητο. Αυτό πολλαπλασιάζεται ανάλογα για κάθε οικογένεια ή επιχείρηση με περισσότερα αυτοκίνητα. Ταυτόχρονα γίνεται αντιληπτό πόσο μεγάλο είναι το παράνομο κέρδος των πρατηριούχων και ίσως και των εταιρειών καυσίμων.

Εμείς σαν Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής καλούμε, την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής να εγγράψει ως επείγον το θέμα προς συζήτηση, αλλά και με έγνοια τη φορά αυτή να βρεθεί ο αποτελεσματικό μηχανισμός για την επίλυση του προβλήματος.

Καλούμε παράλληλα τον Υπουργό Εμπορίου να δώσει οδηγίες στην ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή που λειτουργεί στο υπουργείο να υπολογίζει και να ανακοινώνει σε εβδομαδιαία βάση ενδεικτικές τιμές καυσίμων και ημερομηνίες προσαρμογής.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by