Ανακοινώσεις
05/06/2012
Το Πλαφόν του Λαϊκισμού

Όταν πριν ενάμισι χρόνο περίπου η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι πήρε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δυνατότητα επιβολής πλαφόν, ανώτατης δηλαδή τιμής στα τρία βασικά είδη διατροφής ψωμί, γάλα και νερό δεν ενθουσιαστήκαμε ιδιαίτερα.

Σε ανακοίνωση μας λέγαμε ότι αντικρίζαμε θετικά το όλο θέμα αλλά παράλληλα λέγαμε αυτό που είναι η μεγάλη αλήθεια. Ότι δηλαδή το πλαφόν δεν είναι η λύση στην αντιμετώπισης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Το βλέπαμε και το βλέπουμε και σήμερα σαν ένα εργαλείο το οποίον αν χρησιμοποιηθεί σωστά είναι δυνατό να αποτελέσει ένα ανασταλτικό παράγοντα στην αχαλίνωτη και συνεχή αύληση των τιμών στα είδη αυτά.

Ύστερα λοιπόν από ενάμισι χρόνο στις 31 Μαΐου η πλειοψηφία της Βουλής ψήφισε νόμο με τον οποίο να δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό Εμπορίου να αποφασίζει την επιβολή πλαφόν στις τιμές των πιο πάνω τριών βασικών ειδών διατροφής και επιπρόσθετα στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παρακολουθώντας τη συζήτηση είδαμε κάποιους από τους βουλευτές μας να μπαίνουν σε ένα ανταγωνισμό ποιός θα φανεί ότι φροντίζει τους καταναλωτές περισσότερο. Τους είδαμε να ανταγωνίζονται σε τροποποιήσεις που στο τέλος έκαναν ένα νόμο που, αν στο τέλος δεν κριθεί αντισυνταγματικός, λόγω της ιδιαιτερότητας του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι ενδεχόμενο, όχι μόνο να μην ωφελήσει, αλλά και να βλάψει τόσο τους καταναλωτές όσο και την αγορά της οποίας μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτες στρεβλώσεις.

Αποφάσισαν τελικά το πλαφόν να μπορεί να επιβληθεί στις τιμές, άκουσον, άκουσον του κυπριακού καφέ, σάμπως το πρόβλημα το έχει ο κυπριακός καφές. Σάμπως οι, κατά τα άλλα άνεργοι και χαμηλοαμειβόμενοι νέοι μας στις καφετέριες είναι κυπριακό καφέ που πίνουν σε τιμές από €4-€6, και σε τουριστικές περιοχές μέχρι και €8.

Αποφάσισαν επίσης πλαφόν στο παραδοσιακό ψωμί και στο πλήρες γάλα. Μα η μεγάλη απάτη και κλεψιά είναι στα υποπροϊόντα της αρτοποιίας όπου για να κόψεις την πείνα σου με μια τυρόπιττα ή μια κολοκυθόπιτα σου κόβεται η όρεξη αφού πρέπει να καταβάλεις το ελάχιστο €2. Και τι γίνεται με τα παιδικά γαλατάκια που είναι σκέτη εκμετάλλευση; Τα γιαούρτια; Όλα αυτά, όπως έδειξε η έρευνα της ΠΕΚΠΟΙΖΩ τον περασμένο χρόνο ο κύπριος καταναλωτής τα πληρώνει 3 και 4 φορές περισσότερο και από τη Γερμανία.

Φαίνεται ότι μέσα στη ανταγωνιστική τους άμιλλα για να «προστατεύσουν» τους δύσμοιρους καταναλωτές, εισηγούμενοι τροποποιήσεις που απηχούσαν όχι τις θέσεις των καταναλωτών αλλά των επιχειρηματιών, δεν σκέφτηκαν οι αθεόφοβοι ότι με αυτό που ψήφιζαν είναι ενδεχόμενο να οδηγήσουν και στην εξάλειψη τόσο του παραδοσιακού ψωμιού όσο και του κυπριακού καφέ, αφού πολύ εύκολα κάποιοι θα αποφασίσουν να μην τα προσφέρουν πια. Και οι στρεβλώσεις στην αγορά;

Φαίνεται ότι κάποιοι βουλευτές πρέπει πρώτα να μάθουν να βάλλουν πλαφόν στο λαϊκισμό τους και μετά στις τιμές.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by