Ανακοινώσεις
24/04/2012
Σαν κράτος είμαστε σοβαροί με τις τιμές των καυσίμων;

Η κοροϊδία με τα καύσιμα σε βάρος των καταναλωτών καλά κρατεί. Ενώ ακριβαίνουν δυσανάλογα και χρηματικά και χρονικά, ποτέ δεν μειώνονται στο χρόνο και στο βαθμό που θα έπρεπε. Και γιατί να μην είναι έτσι αφού δεν υπάρχει επαρκής και αποτελεσματικός έλεγχος στις τιμολογήσεις των εταιρειών αλλά και των πρατηρίων;

Το θεσμικό κράτος απέτυχε παταγωδώς κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επανάληψη τα τελευταία οκτώ χρόνια περίπου, να διασφαλίσει τον ανταγωνισμό και να δώσει αποτελεσματική προστασία στους καταναλωτές, πατάσσοντας την αισχροκέρδεια και τις αθέμιτες μεθοδεύσεις, αφού σε κάθε απόπειρα του απέτυχε λόγω ανεπάρκειας και ανικανότητας του.

Όπως τον περασμένο Φεβρουάριο έτσι και τώρα οι εταιρείες και τα πρατήρια ακολούθησαν την ίδια σπουδασμένη και εφαρμοσμένη για χρόνια μέθοδο. Όταν οι τιμές διεθνώς ανεβαίνουν ανεβάζουν αμέσως και περισσότερο απ’ όσο θα ‘πρεπε τις λιανικές τιμές, όταν μειώνονται, πρώτα τις ανεβάζουν ακόμα πιο πολύ και μετά από 10-15 μέρες αρχίζουν με το σταγονόμετρο να τις κατεβάζουν μέχρι την επόμενη άνοδο που θα είναι πάλιν πιο μεγάλη από την πραγματική αύξηση. Έτσι συνεχώς διατηρείται ένα περιθώριο υπερτίμησης 7 ως 10 σεντ που δεν εξαλείφεται ποτέ και πάνω στο οποίο κτίζουν συνεχώς και σε μεγαλύτερο ύψος τις τιμές στον καταναλωτή.

Αυτό που εμείς, σαν Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής δεν κατανοήσαμε ποτέ, είναι το τι πληροφορίες παίρνουν οι εκάστοτε υπουργοί από τη λεγόμενη Συμβουλευτική Επιτροπή του υπουργείου για να κάνουν όλοι, σαν «κουρδισμένοι», το ίδιο λάθος, να βγαίνουν και να λένε ότι οι λιανικές τιμές είναι «δικαιολογημένες». Από τον νέον υπουργό εμείς αναμέναμε να ενδιατρίψει περισσότερο και με μεγαλύτερη απαιτητικότητα στο θέμα και να μη δίνει, όπως έκανε και τώρα, συγχωροχάρτι σ’ αυτούς που αισχροκερδούν. Όταν βγαίνει και λέει ότι οι τιμές δικαιολογούνται, δεν είναι σαν να ενθαρρύνει ο ίδιος έμμεσα, εμείς πιστεύουμε άθελα του, το παράλογο στις τιμές και την αισχροκέρδεια;

Εμείς σαν Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας θα θέλαμε να ενισχυθεί ο θεσμός της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού κατά τέτοιον τρόπο που να μπορέσει να δώσει επί τέλους πρακτικό αποτέλεσμα στην πάταξη των παντός τύπου καρτέλ στην κυπριακή αγορά, με πρώτα τα καύσιμα και τα βασικά είδη διατροφής, για να προστατεύσει αποτελεσματικά και αποτρεπτικά τον ανταγωνισμό και έμμεσα και τους καταναλωτές που υφίστανται και τη συμπίεση της αγοραστικής τους δύναμης λόγω κρίσης.

Στην Ευρωπαϊκή Κύπρο ο καταναλωτής δικαιούται πραγματικής προστασίας και εμείς συμμεριζόμαστε τη δικαιολογημένη άποψη κάθε κύπριου καταναλωτή ότι, επί τέλους η Κύπρος πρέπει να σταματήσει να είναι η μοναδική χώρα μέλος της ΕΕ που δεν έχει νομολογία αφού είναι και η μοναδική που καμία υπόθεση παραβίασης των Περί Ανταγωνισμού Κανόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν οδηγήθηκε ακόμα στα δικαστήρια.

Νήσος Αγίων ΝΑΙ αλλά Νήσος των εμπόρων αγίων ΟΧΙ. Αυτό δεν μας τιμά.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by