Ανακοινώσεις
22/11/2007
Αγορά, τιμές και έλεγχος αυξήσεων

Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής συνεχίζει την παρακολούθηση της αγοράς, τις τάσεις των τιμών και τις αυξομειώσεις τους καθώς και την εμφάνιση των νέων εποχιακών προϊόντων εν όψει Χριστουγέννων.

Οι τελευταίες διαπιστώσεις μας είναι καλύτερες απ’ ότι την αμέσως προηγούμενη περίοδο που παρατηρήθηκαν τάσεις αυξήσεων και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις σε παράλογα και υπερβολικά επίπεδα που άγγιζαν, σε μερικές περιπτώσεις και τα όρια της αισχροκέρδειας,

Είχαμε μάλιστα τότε προβεί και σε μια σειρά ενεργειών, μεταξύ των οποίων δημοσιογραφική διάσκεψη, συναντήσεις με υπουργούς και αρμόδιους καθώς και άσκηση πίεσης με τρόπο άμεσο και έμμεσο.

Είχαμε ιδιαίτερα ζητήσει τη δραστική και άμεση παρέμβαση της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Από τότε παρακολουθήσαμε με πολύ ενδιαφέρον τις δράσεις που η Υπηρεσία αυτή ανέπτυξε και τη δυναμική αναβάθμιση των μεθόδων που χρησιμοποίησε και δεν βιαστήκαμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να εκφέρουμε άποψη.

Σήμερα, ιδιαίτερα και μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών που ανακοινώθηκαν και που προήλθαν τόσο από τις δράσεις της Υπηρεσίας αλλά και από δικές μας επιθεωρήσεις στην αγορά, είμαστε στη ευτυχή θέση, που από χρόνια περιμέναμε, να διαπιστώνουμε τα ακόλουθα:

1. ΟΙ τάσεις αυξήσεων έχουν με σημαντική επιτυχία αναχαιτισθεί και οι τιμές, στα περισσότερα προϊόντα στα οποία παρατηρήθηκαν αυξήσεις την προηγούμενη περίοδο, έχουν τώρα σταθεροποιηθεί, μάλιστα με τάσεις προς μειώσεις σε αρκετές περιπτώσεις, όπως σε ορισμένα είδη γάλακτος, αλευροποιίας, λάδια, φρέσκα φρούτα και κηπευτικά κλπ.
2. Ασκήθηκε πίεση «παρακολούθησης» στους προμηθευτές αλλά και στους λιανέμπορους με αποτέλεσμα αυτοί να χαλιναγωγήσουν τις διαθέσεις τους για παράλογες αυξήσεις.
3. Υπήρξε σαφώς θετική επίδραση πάνω στους καταναλωτές που, με την ενημέρωση και τη γνώση που συνεχώς δέχονται αλλά και με την αίσθηση ότι δεν είναι μόνοι και εγκαταλελειμμένοι στην αγορά, αλλά ότι κάποιοι παρακολουθούν και γνοιάζονται, έχουν οι ίδιοι αυξήσει το ενδιαφέρον τους και την παρέμβαση τους στο τι βλέπουν στα καταστήματα αλλά και τις καταγγελίες τους.

Εμείς, σαν οργάνωση με αντικείμενο τους καταναλωτές και την προστασία τους, θα θέλαμε να εκφράσουμε με ειλικρίνεια τη μεγάλη ικανοποίηση μας για την αποφασιστικότητα και την ευρηματικότητα με την οποία η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έδρασε και τα θετικά αποτελέσματα που έφερε.

Θα θέλαμε παράλληλα να την παροτρύνουμε να συνεχίσει, να θεσμοθετήσει και να αναβαθμίσει συνεχώς και κατά τρόπο συστηματικό και προγραμματισμένο τη δράση της στην αγορά και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα κατά την αμέσως επόμενη περίοδο των Χριστουγέννων, γιατί από τα πρώτα προϊόντα, όπως οι γαλοπούλες, που άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους διαφαίνεται κάποια σχετική τάση αυξημένων τιμών.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by