Ανακοινώσεις
09/04/2008
Όχι νέες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό. Φτάνει η αφαίμαξη της ΑΗΚ από το κράτος και των καταναλωτών από την ΑΗΚ

Με απογοήτευση και δικαιολογημένο σκεπτικισμό παρακολουθούμε τις συζητήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες από τα ΜΜΕ, και τις διαφαινόμενες προθέσεις των αρμοδίων της ΑΗΚ για νέες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μας καταπλήσσει κυριολεκτικά η απαράδεχτη και συνεχιζόμενη στάση του κράτους να υπερφορολογεί τους κοινωφελείς ημικρατικούς οργανισμούς, να απομυζά κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και να καλείται ο καταναλωτής να καλύπτει αυτή την αφαίμαξη.

Για μας είναι όχι μόνο ανεξήγητη η απαίτηση για αυξήσεις, τη στιγμή που για το κύριο συστατικό κόστους της ΑΗΚ, τα καύσιμα, εφαρμόζονται απ’ ευθείας αυξήσεις πάνω στα τιμολόγια, αλλά είναι και απαράδεχτη η μεθόδευση, εν είδη έμμεσης φορολογίας, να καλείται ο καταναλωτής να συνεισφέρει μέσω κερδών στο κράτος.

Ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει εξηγήσεις από τους κυρίους της ΑΗΚ και τον αρμόδιο υπουργό, που είναι ταυτόχρονα και ο προστάτης των καταναλωτών, να λάβει άμεσα μέτρα για να σταματήσει η εύκολη επιλογή της αύξησης τιμών και της συνεχούς αφαίμαξης των εισοδημάτων των καταναλωτών.

Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, είχε στο παρελθόν, όταν παράνομα η ΑΗΚ και η ΑΤΗΚ κερδοσκοπούσαν μεταφέροντας έμμεσα τεράστια ποσά από τους πολίτες – καταναλωτές προς το κράτος, κάνει διάφορες ενέργειες και προσφυγές σε θεσμούς, ζητώντας επίσης την επιστροφή των παράνομων κερδών με μειώσεις τιμών.

Αντί να σταματήσει η παράνομη κερδοσκοπία, σε βάρος των καταναλωτών, ήρθαν οι πιο πάνω οργανισμοί με τροποποιήσεις στις νομοθεσίες τους για να δικαιούνται να κερδοσκοπούν, δήθεν νόμιμα.

Εμείς εκφράζουμε επιφυλάξεις για τη νομιμότητα αυτή, γιατί έχουμε την άποψη πως οι νέες νομοθεσίες τους συγκρούονται με άλλες σχετικές νομοθεσίες και ενδεχόμενα με το σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Επιφυλασσόμαστε, σε περίπτωση που θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις τιμών να εξετάσουμε το ενδεχόμενο προσφυγής τόσο σε κυπριακά όσο και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για να δικαιώσουμε και να προστατεύσουμε τον δύσμοιρο τον κύπριο καταναλωτή.

Παράλληλα θα επαναφέρουμε την δικαιολογημένη απαίτηση μας, της 27ης Μαΐου του 2005, για επιστροφή των παράνομων κερδών στους καταναλωτές με σχετικές μειώσεις τιμών ή/και με άλλους προσιτούς τρόπους.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by