Ανακοινώσεις
06/12/2010
ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα: Να δοθούν αντισταθμιστικά

Ζούμε το τελευταίο διάστημα τους πολιτικούς διαξιφισμούς και αλληλοκατηγορίες για το ποιός ευθύνεται για τη διάπραξη ακόμα μιας γκάφας ολκής την οποία, όπως πάντα, θα πληρώσουν οι πολίτες-καταναλωτές.

Ακούμε να εκτοξεύονται αλληλοκατηγορίες για το ποιοί δεν ζήτησαν έγκαιρα και δεν διαπραγματεύτηκαν, όπως έκαναν και πέτυχαν άλλες χώρες, εξαίρεση από την επιβολή ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα φάρμακα. Για το ποιοί επέδειξαν, στις διαπραγματεύσεις μας με την ΕΕ, ανικανότητα και αρχοντοχωριατισμό για ακόμα μια φορά.

Δυστυχώς πια είναι πολύ αργά και δεν έχει, για τον καταναλωτή, καμιά θετική αξία το ποιοί λεν αλήθεια και ποιοί ψέματα. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι μία. Αυτοί που εκάστοτε κυβερνούν, αυτοί που μας «εκπροσωπούν» και συζητούν για μας χωρίς να διεκδικούν, καλά την βγάζουν μέ τους παχυλούς μισθούς τους.

Δυστυχώς είναι πια σίγουρο ότι θα κάνουμε «Καλή Χρονιά» με 5% φόρο ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα και ασφαλώς με ανάλογη μείωση των εισοδημάτων μας. Αυτό αδιαμφισβήτητα είναι ένα γεγονός που θα επηρεάσει δυσμενώς τους καταναλωτές. Πολύ όμως περισσότερο θα επηρεάσει τους μισθοσυντήρητους, τους χαμηλά αμειβόμενους, τους άνεργους, τους πολύτεκνους, τους ζώντες κάτω από το όριο της φτώχιας, που οσημέραι αυξάνονται και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Βέβαια το κράτος, αν θέλει να κάνει σωστή και ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική και όχι μόνο «ελεημοσύνη», θα μπορούσε, η μεν νομοθετική εξουσία να αρνηθεί να περάσει τη σχετική νομοθεσία, η δε εκτελεστική εξουσία να αρνηθεί, με το ανάλογο ρίσκο, να υιοθετήσει την επιβολή της.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς, η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, έχουμε την άποψη πως, δείχνοντας την πραγματική θέληση τους, οι πολιτικοί μας αντί να τσακώνονται και να αλληλοκατηγορούνται για το ποιοί φταίνε, θα ήταν πιο εποικοδομητικό και ασφαλώς ποιό ουσιαστικό, αν όλοι συμφωνούσαν στο να ληφθούν κάποια αντισταθμιστικά μέτρα για ελάφρυνση από το πρόσθετο βάρος που το 5% ΦΠΑ θα προσθέσει στους ώμους των καταναλωτών.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by