Ανακοινώσεις
29/03/2010
Μην «κοσκινίζετε» τη Δημοκρατία

Στην δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Legal & More” και στο προηγούμενο τεύχος της «Ποιότητας Ζωής» δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο «…και να είναι και να φαίνεται» στο οποίο σχολιάζαμε συνέντευξη στο πρώτο τεύχος του «Legal & More» του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου (ΔΣ) κ. Δ. Ιωαννίδη και του πρώην δικαστή κ. Σ. Δημητρίου.

Ο κ. Ιωαννίδης έγραφε ότι «δεν μπορεί ο βουλευτής-δικηγόρος να είναι αμερόληπτος» και παρακάτω ότι «ότι υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ δικηγορίας και βουλευτικής ιδιότητας», προσθέτοντας ότι υπάρχει δυσπιστία της κοινωνίας έναντι των δικηγόρων. Από την άλλη ο κ. Δημητρίου τασσόταν με επιχειρήματα υπέρ του θεσμού της εξώδικης διαιτησίας.

Εμείς σχολιάζοντας τις θέσεις και των δύο κάναμε αναφορά στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ο Περί της Εξώδικης Διευθέτησης Καταναλωτικών Απαιτήσεων με την Παραπομπή σε Διαιτησία Νόμος του 2005» και είχαμε καυτηριάσει την απόλυτα αρνητική στάση του κ. Ιωαννίδη εκ μέρους του ΔΣ, αλλά και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών (ΚΕΝ), που απαρτίζεται εξ’ ολοκλήρου από δικηγόρους. Τους καλούσαμε δε να ταχθούν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο.

Το νομοσχέδιο αυτό λοιπόν κατατέθηκε (για πολλοστή φορά) εκ νέου προς το τέλος του 2009. Στη συνεδρία της ΚΕΝ, ο κ. Ιωαννίδης τάχθηκε για πρώτη φορά υπέρ και εμείς χαιρετίσαμε την αλλαγή στάσης. Ακόμη πιο ισχυρή φάνηκε να ήταν η τοποθέτηση των μελών της ΚΕΝ που το έστειλαν άλλη μια φορά πίσω για να ενισχυθούν κάποιες πρόνοιες «υπέρ των καταναλωτών» όπως π.χ. η πρόνοια για την εκτέλεση των αποφάσεων. Μας κάλεσαν μάλιστα να δώσουμε και τις θέσεις και απόψεις μας, τις οποίες διαβιβάσαμε γραπτώς στις 26/10.2009.

Τις προηγούμενες μέρες μας στάλθηκε το νέο νομοσχέδιο, για να διαπιστώσουμε για ακόμα μια φορά πόσο δίκαιο είχε ο κ. Ιωαννίδης στα σχόλια του για τους βουλευτές-δικηγόρους αλλά και το πόσο καλή «δικηγορία» ασκούν υπέρ των συμφερόντων τους.

Το νομοσχέδιο λοιπόν υπό τη νέα του μορφή μας έχει καταπλήξει! Όχι μόνο δεν εισακούστηκαν οι απόψεις μας και δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη οι εισηγήσεις μας, αλλά δυστυχώς έχουν υπεισέλθει τέτοιες τροποποιήσεις που το καθιστούν δώρο άδωρο, και εξηγούμε:

  1. Ενώ όλα τα προηγούμενα νομοσχέδια προνοούσαν ότι το ύψος των «καταναλωτικών απαιτήσεων» θα μπορούσε να είναι μέχρι €5000, τώρα έχει μειωθεί στις μόνο €2000!;
  2. Για την ενίσχυση εκτέλεσης των αποφάσεων εμείς είχαμε εισηγηθεί μεταξύ άλλων την άμεση δημοσιοποίηση των ονομάτων των παραβατών, τον αποκλεισμό των μη συμμορφούμενων από δημόσιες προσφορές και την επιβολή διοικητικών προστίμων.
    Όχι μόνο τίποτε από αυτά δεν εισήχθη στο νέο νομοσχέδιο αλλά, αν είναι δυνατόν, οι υποθέσεις των οποίων οι αποφάσεις δεν εκτελούνται παραπέμπονται στο δικαστήριο!; (υποτίθεται ότι ο βασικός σκοπός του υπό δημιουργία θεσμού αποσκοπεί στην παράκαμψη των χρονοβόρων δικαστικών διαδικασιών και η άμεση αποζημίωση των καταναλωτών)
  3. Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη(;) έμελλε να ήταν η εξαίρεση των δικηγόρων από την εφαρμογή της μέλλουσας νομοθεσίας στις τυχόν διαφορές τους μς καταναλωτές πελάτες του!!!

Τι άλλο να πει κανείς; Πόσο καλοί δικηγόροι είναι οι δικηγόροι-βουλευτές μας;! Εμείς απλά λέμε πως δεν είναι δυνατό μέσα στον ίδιο το ναό της δημοκρατίας κάποιοι να «κοσκινίζουν» τη δημοκρατία, μάλιστα μεγαλώνοντας ή μικραίνοντας τις τρύπες του κόσκινου ανάλογα με τα συμφέροντα τους.

Θα υποστηρίξουμε με σθένος τα πέρα για πέρα δίκαια συμφέροντα των Κυπρίων καταναλωτών, γιατί εμείς δεν είμαστε υποδεέστεροι ευρωπαίοι πολίτες. Τώρα, για το πόσες δυνατότητες έχουμε να εισακουστούμε, δεν τρέφουμε αυταπάτες. Εξ’ άλλου δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για το «Χρηματοοικονομικό Διαμεσολαβητή», όπου, παρά τα τεκμηριωμένα με παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιχειρήματα, επικράτησαν τα συμφέροντα των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών. Μπορεί ο φτωχός καταναλωτής να συγκριθεί με τα μεγαθήρια του χρήματος;!!!


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by