Ανακοινώσεις
18/03/2010
Επί τέλους κάντε κάτι για την προστασία του καταναλωτή

Την αγωνιώδη αυτή έκκληση απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΕΚΠΟΙΖΩ Δρ. Λούκας Αριστοδήμου στις 18/03/10 στους βουλευτές, στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και στον Πρόεδρο της Επιτροπής για την Προστασία του Ανταγωνισμού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Η Επιτροπή είχε συνέλθει για πολλοστή φορά να συζητήσει πέντε πολύ σοβαρά, άλλα επίκαιρα αλλά και παλιά, όπως το θέμα των τιμών των καυσίμων και της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας και άλλα παλιά άλλα πάντα επίκαιρα, όπως το θέμα της δημιουργίας του Επιτρόπου Καταναλωτή.

Ο κ. Αριστοδήμου τόνισε πως ενώ οι Κύπριοι καταναλωτές βρίσκονται στην μέγγενη της οικονομικής κρίσης χωρίς καμιά βοήθεια από κανένα, πριν τρεις μέρες, ενώ «γιορτάζαμε» την παγκόσμια μέρα καταναλωτή, κανείς δεν μίλησε, μέσα από τόσες συζητήσεις που γίνονται για μέτρα, να πει ότι και κάτι θα γίνει για τον ίδιο.

Ενώ είχαμε ζητήσει, όταν δίνονταν τα χρήματα στις τράπεζες, να ληφθεί μέριμνα για κάποια αντισταθμιστικά ωφέλιμα και στους καταναλωτές, άφησαν τις τράπεζες αν και πότε θα βουληθούν να μειώσουν κατά τι τα δανειστικά επιτόκια. Ασφαλώς οι ελπίδες και οι προσδοκίες αποδείχτηκαν φρούδες.

Τόνισε επίσης ότι, παρά τα πρόστιμα που έχει επιβάλει η ΕΠΑ στις εταιρείες πετρελαιοειδών, ύστερα από πέντε χρόνια «καταλήστευσης» της τσέπης και των εισοδημάτων των καταναλωτών, η όλη κατάσταση δεν άλλαξε. Από κει που ήσαν μόνο οι εταιρείες τώρα είναι και οι πρατηριούχοι. Ακόμα χειρότερο αποδείχτηκε και ότι ο περίφημος νόμος για «οροφή» είναι ανώφελος αφού δεν καλύπτει τις χονδρικές τιμές.

Έκαμε αναφορά και στις συνεχείς αυξήσεις που επιβάλλει η μονοπωλιακή ΑΗΚ στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, καθιστώντας το, το ακριβότερο στην Ευρώπη. Επανέλαβε την σταθερή απαίτηση μας όπως τα πρόστιμα των ρίπων μη φορτωθούν σε καμία περίπτωση στους καταναλωτές, που δεν έχουν απολύτως καμιά ευθύνη γι’ αυτούς.

Για την πληρωμή των ρύπων ζήτησε όπως αυτή γίνει από ειδικό ταμείο που θα δημιουργηθεί και σ’ αυτό θα κατατίθενται τα ποσά προστίμων που επιβάλλει η ΕΠΑ. Με αυτό τον έμμεσο τρόπο τα χρήματα θα επιστρέφονται στου καταναλωτές από τους οποίους με δόλιο τρόπο αποσπάστηκαν. Επίσης από αυτό το ταμείο, εισηγήθηκε να ενισχύονται και οι οργανώσεις καταναλωτών για να μπορούν να κινούν αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών.

Σχετικά με τα πρόστιμα για τους ρύπους, είπε πως, αυτά θα αποφεύγονταν αν η ΑΗΚ δεν έκανε λάθη στρατηγικών επιλογών και αν το κράτος λειτουργούσε πιο αποδοτικά και κοίταζε μόνο και αυστηρά το δημόσιο όφελος. Αν δηλαδή δεν προσπαθούσε μαζί με την ΑΗΚ να της διασφαλίσει, να της διαιωνίσει και ακόμα να της δημιουργήσει και τη δυνατότητα διεύρυνσης του μονοπωλίου της σε βάρος των καταναλωτών και, όπως θα αποδειχτεί και της οικονομίας ολόκληρης.

Για την έλευση του φυσικού αερίου είπε, θα έπρεπε να παρθεί απόφαση έγκαιρα, όταν είχαμε τις προσφορές από τη Γαλλία και την Αίγυπτο για πλωτές εξέδρες που, με επίσημες εγγυήσεις θα είχαμε το φυσικό αέριο από το 2008 και, ταυτόχρονα με άλλα στρατηγικά πλεονεκτήματα για τη χώρα μας.

Υπερθεμάτισε ασφαλώς για την ίδρυση, το συντομότερο δυνατό, του θεσμού του Επιτρόπου καταναλωτών στη βάση μιας ισχυρής νομοθεσίας, έτσι που πραγματικά να έχει την ικανότητα να προστατεύει αποτελεσματικά το αδύναμο καταναλωτή.

Τέλος, σε σχέση με την ακρίβεια έκανε αναφορά σε διαπιστώσεις και συγκρίσεις που γίνονται όταν κάποιος ταξιδεύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι πολύ φθηνότερες σε βασικά είδη όπως το γάλα, το ψωμί, τον καφέ, τα εστιατόρια και τις υπηρεσίες. Στην Κύπρο, επεσήμανε η μόνη πίεση που ασκήθηκε για μείωση τιμών ήταν από το μποϊκοτάζ που εμείς κάναμε πέρσι τον Ιούλιο με αποτέλεσμα τις μοναδικές μειώσεις τιμών σε γάλα και ψωμί.

Σ’ αυτό το θέμα ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τη συνεδρία πως υπάλληλοι του υπουργείου του βρίσκονταν στις Βρυξέλλες συζητώντας τη δυνατότητα επιβολής διαταγμάτων «οροφής» σε μια σειρά από 15-25 προϊόντα. Ευχόμαστε να γυρίσουν με θετικό αποτέλεσμα.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by