Ανακοινώσεις
28/10/2009
Άδικη, Παράλογη και Απαράδεχτη η νέα αύξηση της ΑΗΚ

Μεγάλη απογοήτευση διακατέχει τους καταναλωτές, γιατί παρά τις κάποιες αντιδράσεις, στο τέλος όλοι έμειναν για ακόμα μια φορά στα λόγια. Το αποτέλεσμα μετρά και οι πραγματικές επιπτώσεις τις οποίες μόνο ο καταναλωτής, για πολλοστή φορά, με υποτιμητικές κολακείες και εύσχημους, πλην κενούς περιεχομένου καθησυχασμούς, καλείται να πληρώσει.

Οι καταναλωτές δεν διερωτώνται πια, γιατί. Την αδικία την αναγνωρίζουν και ακόμα περισσότερο την βιώνουν. Μέσα στην βαθύτερη οικονομική κρίση, τις τελικές και συνολικές επιπτώσεις της οποίας επωμίζονται οι καταναλωτές, το κράτος δίνει σήμερα τις ευλογίες του στην ΑΗΚ για τη νέα αύξηση της τιμής του ρεύματος, επικαλούμενο το επιχείρημα πως από το 1983 οι διατιμήσεις της ΑΗΚ δεν έχουν αυξηθεί.

Μα πού στηρίζεται αυτό το επιχείρημα; Μήπως πάνω στο γεγονός ότι κατά την υπό αναφορά περίοδο η ΑΗΚ, με την ανοχή και/ή την ενθάρρυνση του το κράτος καρπώθηκε εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες από κέρδη που εκταμιεύθηκαν από την τσέπη του ίδιου του καταναλωτή, κατά τρόπο μάλιστα παράνομο και αντισυνταγματικό;

Ή μήπως πάνω στο ότι με την άδικη, για την ΑΗΚ αλλά κυρίως για τον καταναλωτή που καλείται στο τέλος να πληρώσει, κατανομή του προστίμου για τους ρύπους που, σύμφωνα με τη πρόσφατη δήλωση της γενικής ελέγκτριας, κας Γιωρκάτζη, έφερε στην ΑΗΚ έλλειμμα €9,6 εκ., στις δε ιδιωτικές επιχειρήσεις περίσσευμα €1,9 εκ: Δεν είναι αυτό άδικο και παράλογο;

Η ΠΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί τη νέα αύξηση σαν παράλογη και απαράδεχτη και για ένα άλλο λόγο, που, αφού τον καταναλωτή δεν τον υπολογίζουν, αυτό δε θα ‘πρεπε να τον παραγνωρίσουν. Ο λόγος αυτός παραπέμπει σ’ ένα φαύλο κύκλο αυξήσεων και ανατιμήσεων που με σιγουριά θα ακολουθήσουν, σε προϊόντα και υπηρεσίες και θα οδηγήσει την ήδη καταποντισμένη, λόγο οικονομικής κρίσης, αγοραστική ικανότητα του καταναλωτή, ακόμα πιο χαμηλά, με απώτερο αρνητικό αποτέλεσμα πάνω στην ίδια την πραγματική οικονομία.

Εμείς, για τους πιο πάνω λόγους και κυρίως ένεκα του γεγονότος ότι, ο ίδιος ο καταναλωτής έχει ήδη καταβάλει, υπό μορφή έμμεσης φορολογίας τα εκατομμύρια των παράνομων κερδών που διοχετεύτηκαν στα ταμεία του κράτους, καλούμε το κράτος να ακυρώσει την αύξηση που έχει αποφασιστεί και να την καλύψει το ίδιο επιστρέφοντας έστω και ένα μικρό μέρος αυτών των κερδών στον Κύπριο καταναλωτή.

Επίσης, βρίσκοντας λογική την εισήγηση της μείωσης του ΦΠΑ στο ρεύμα, (πράγμα που έκαναν και άλλες χώρες), να την υιοθετήσει, κατά τρόπο αντισταθμιστικό.
Καλούμε παράλληλα τον Κύπριο καταναλωτή, συνειδητοποιώντας ότι βάλλεται πανταχόθεν και κατά διαρκή τρόπο το εισόδημα του ο οικογενειακός του προϋπολογισμός, το μέλλον των παιδιών του και η ποιότητα ζωής του, να μαζευτεί, να ασκήσει σώφρονα και συντηρητική αγοραστική νοοτροπία, να περιορίσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο ελάχιστο δυνατό και να περιορίσει τις αγορές του μόνο στα απαραίτητα αναγκαία, γιατί οι καιροί προδιαγράφονται εξαιρετικά δύσκολοι και με μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις.

Τέλος, επειδή κάποιοι δεν περιορίστηκαν στο άχαρο έργο της επιβολής της νέας αύξησης, και μίλησαν και για δήθεν «δημόσια διαβούλευση», να μας επιτρέψουν να τους πούμε πως, είτε δεν ξέρουν τι σημαίνει και πως πρέπει να γίνεται αυτή, είτε μας κοροϊδεύουν. Τους καλούμε δε να ανατρέξουν στις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες για να μορφωθούν.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by