Ανακοινώσεις
28/09/2009
Πρόστιμα ΕΠΑ: Τα χρήματα να επιστραφούν στους καταναλωτές

Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, δηλώνει ικανοποιημένη από την απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού γιατί δικαιώνει τις διαμαρτυρίες και τους αγώνες της για τις τιμές των καυσίμων.

Δυστυχώς όμως η ικανοποίηση αυτή δεν μπορεί να μεταφραστεί και σε χαρά. Αντίθετα μας δίνει μια δόση πικρίας, αγανάκτησης και προβληματισμού, κατά πόσο αυτός είναι ο θεσμικός τρόπος της ευρωπαϊκής Κύπρου για την προστασία του καταναλωτή.

Μας προβληματίζει επίσης το τι θα γίνει με τα άλλα χρόνια μέχρι σήμερα, που η έρευνα δεν κάλυψε, αλλά και με τα ενδεχόμενα άλλα καρτέλ που αισχροκερδούν ατιμώρητα σε βάρος του Κύπριου καταναλωτή, όπως ίσως στους τομείς των αρτοποιημάτων, του γάλακτος, των υπεραγορών κλπ. Ποιος και πότε θα αποφασίσει για όλα αυτά;

Γιατί για την καθημερινά διευρυμένη και εντεινόμενη σε βάρος του καταναλωτή αισχροκέρδεια ευθύνεται το όλο σύστημα και ασφαλώς όσοι δήθεν προστατεύουν τον καταναλωτή και δεν επιθυμούν για μικροσυμφέροντα αντιδρούν στη δημιουργία του ανεξάρτητου θεσμού του Επιτρόπου Καταναλωτή.

Τόσο στο όσο αφορά τα χρήματα από τα πρόστιμα στις εταιρείες καυσίμων, αυτά αναντίλεκτα ανήκουν στους καταναλωτές από τις τσέπες των οποίων τα έχου υφαρπάξει. Και δικαιολογημένα μπαίνει το ερώτημα: Πώς αποζημιώνεται ο καταναλωτής; Η δική μας απάντηση είναι: Με επιστροφή από το κράτος των χρημάτων άμεσα στον καταναλωτή.

Το κράτος μπορεί και πρέπει να το κάνει προς πλήρη ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος του καταναλωτή, αλλά και για αποκατάσταση μέρους της ζημιάς του. Εξ’ άλλου το κράτος είσπραξε όλα αυτά τα χρόνια αυξημένα ποσά από τις φορολογίες.

Η δική μας εισήγηση είναι όπως το κράτος καλύψει τις όποιες αυξήσεις της ΑΗΚ, στο ίσο ποσό των προστίμων, και απαλλάξει τους καταναλωτές από αυτές.

Επίσης μέρος των χρημάτων από αυτά τα πρόστιμα να δοθούν υπό μορφή αυξημένης χορηγίας προς τις οργανώσεις των καταναλωτών, ώστε να μπορέσουν να οργανωθούν και στελεχωθούν καλύτερα για να είναι σε θέση να κοινούν συλλογικές αγωγές για την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by