Ανακοινώσεις
01/06/2009
Η ΑΗΚ και το κράτος να πληρώσουν, όχι ο καταναλωτής

Οι της «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσας αρχής», άλλως ΑΗΚ, αποφάσισαν, λέει, με την ανοχή όπως πάντα του κράτους, να επιβάλουν στους καταναλωτές 3% πρόσθετη επιβάρυνση πάνω σε κάθε τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, για την αποπληρωμή λέει, προστίμου για «αυξημένους ρύπους» που εκπέμπουν κατά την παραγωγή οι εγκαταστάσεις τους.

Είναι για μας και για κάθε κοινό μυαλό, παράλογο και εξωφρενικό. Γιατί τι φταίει ο κύπριος καταναλωτής αν οι εκάστοτε ακριβοπληρωμένοι διευθυντές της ΑΗΚ, από χρόνια τώρα αποφάσισαν λάθος και επένδυσαν σε λάθος εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ρυπογόνα καύσιμα οι δε του κράτους καθυστέρησαν, όπως συνήθως να εισάγουν το φυσικό αέριο;

Σε τι έφταιξε ο κύπριος καταναλωτής αν οι της ΑΗΚ, με την εγκληματική ανοχή του κράτους, όχι μόνο δεν επένδυσαν στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά αρνήθηκαν πεισματικά, για τη διαιώνιση του μονοπωλίου τους, να επιτρέψουν τη σύνδεση στο δίκτυο τους εγκαταστάσεων αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας;

Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική τους και ο κύπριος καταναλωτής δεν μπορεί να ξεχάσει πόσες και πόσες φορές, υπό «εκβιασμό» αφού δεν είχε άλλη επιλογή του επιβλήθηκαν παράλογες χρεώσεις. Δεν μπορεί να ξεχάσει το καταραμένο 15% ούτε την αφαίμαξη (εν είδει έμμεσης φορολογίας) για την κατά τρόπο παράνομο και αντισυνταγματικό, παραγωγή κερδών που διοχετεύονταν στο κράτος. Ούτε βέβαια μπορεί να αγνοήσει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση για ΑΠΕ.

Έχουμε την αίσθηση ότι δεν χρειάζονται παραπάνω λόγια για να καταδείξει ένας ότι αυτή νέα επιβάρυνση είναι άδικη, αυθαίρετη και ετσιθελική και έρχεται να συμπιέσει, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ακόμα περισσότερο την αγοραστική ικανότητα του καταναλωτή και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής του.

Εμείς αναμέναμε περισσότερο σεβασμό προς τον κύπριο καταναλωτή, τόσο από την ΑΗΚ αλλά και κυρίως από το κράτος. Αναμέναμε, όχι μόνο να δεχτούν την ευθύνη τους αλλά και να απολογηθούν για τα λάθη, τις παραλήψεις τους και να αναλάβουν οι ίδιοι την αποπληρωμή του σχετικού προστίμου.

Δυστυχώς, όμως, για ακόμα μια φορά ενήργησαν κατά τον προσφιλή προς αυτούς τρόπο και μετέφεραν στους ώμους των καταναλωτών και αυτό το βάρος, αδιαφορώντας για τις όποιες επιπτώσεις στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό..

Εμείς καλούμε τόσο την ΑΗΚ όσο και το κράτος να κάνουν δεύτερες σκέψεις και έστω και για μια φορά (εξ’ άλλου τώρα είμαστε ευρωπαίοι(;)) να αναλάβουν να πληρώσουν οι ίδιοι, για τις δικές τους ευθύνες, από τα κέρδη και τους τόκους που εισέπραξαν τόσα χρόνια από τους καταναλωτές.

Καλούμε τέλος τους καταναλωτές να αρνηθούν να πληρώσουν το 3% στους λογαριασμούς τους και να επικοινωνήσουν μαζί μας αν έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα ή συνέπεια, για να συμπεριληφθούν στις αγωγές που θα κινήσουμε κατά της ΑΗΚ.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by