Ανακοινώσεις
19/09/2007
ΣΕΚ: Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις για προστασία των καταναλωτών

Η ευθύνη συγκράτησης της ακρίβειας ανήκει πρώτιστα στο κράτος και σε δεύτερο στάδιο στον καταναλωτή και στις οργανώσεις που τον εκπροσωπούν. 

Η ΣΕΚ αναγνωρίζει και αντιλαμβάνεται αυτή την ευθύνη – αποστολή, γι’ αυτό κατ’ επανάληψη εισηγήθηκε προς τους αρμόδιους φορείς μέσω της Συμβουλευτικής Επιτροπής Καταναλωτών, στην οποία μετέχει, τις εξής λύσεις:

(α) Πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα θα πρέπει να συσταθεί ο θεσμός του Επιτρόπου Καταναλωτή, κάτω από τη δικαιοδοσία του οποίου θα περιέλθουν όλες οι υπηρεσίες – που σήμερα είναι διάσπαρτες – που ασχολούνται με θέματα προστασίας του καταναλωτή.

(β) Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να υπάρξει έλεγχος των τιμών προϊόντων πλατιάς κατανάλωσης στις «κλειστές αγορές», όπως είναι π.χ. κυλικεία σε αεροδρόμια, λιμάνια, γήπεδα κ.λ.π. Η συζήτηση του θέματος αυτού άρχισε στο υπουργείο Εμπορίου από το Νοέμβριο του 2005 και έκτοτε οι διαδικασίες προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.

(γ) Να υπάρξει αναγραφή ενδεικτικής τιμής πώλησης σε προϊόντα πρώτης ανάγκης. Η ενέργεια αυτή θα αποτρέψει και θα περιορίσει την αισχροκέρδεια και θα συμβάλει στην καλύτερη προστασία του καταναλωτή.

(δ) Η κυβέρνηση υπερφορολογεί το πετρέλαιο θέρμανσης με 8 σεντ το λίτρο, αντί 1 σεντ που είναι η υποχρέωση μας απέναντι στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Μέσα από τη φορολόγηση αυτή δημιουργεί υπερκέρδη με τα οποία καλύπτονται δημοσιονομικά και άλλα ελλείμματα. Η πολιτική αυτή είναι λανθασμένη γιατί το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και όχι πολυτέλειας.

Η κυβέρνηση οφείλει να μειώσει τη συγκεκριμένη φορολογία, δίδοντας έμπρακτα το παράδειγμα για περιορισμό της ακρίβειας.

(ε) Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) και γενικά το κράτος οφείλουν να λάβουν μέτρα ενάντια στα μονοπώλια και ολιγοπώλια. Οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να υποδείξουν προς κάθε κατεύθυνση πως κανένας δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση του στην αγορά και να διαμορφώνει τιμές που είναι ιδιαίτερα απαγορευτικές ή ψηλές για το μέσο καταναλωτή.

Η ΣΕΚ είναι περισσότερο από βέβαιη πως αν όλες αυτές οι εισηγήσεις υλοποιούνταν στην ώρα τους, σήμερα τα πράγματα σαφώς θα ήταν καλύτερα και ο καταναλωτής θα απολάμβανε ικανοποιητικής προστασίας.

Έστω και τώρα καλούμε την πολιτεία, (εκτελεστική και νομοθετική εξουσία), να ακούσει τη φωνή μας και να υιοθετήσει τολμηρές εισηγήσεις που στοχεύουν στην πραγματική προστασία των καταναλωτών.

Οι μέσες λύσεις και οι εκ των υστέρων πυροσβεστικές κινήσεις, δεν βοηθούν σε τίποτα και κανένα.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by