Ανακοινώσεις
22/03/2009
Παγκόσμια μέρα νερού: Εδώ και τώρα Ανεξάρτητη Ενιαία Αρχή Υδάτων

Κάθε χρόνο η 22η μέρα του Μάρτη, γιορτάζεται ως η παγκόσμια μέρα νερού, του πολυτιμότερου αγαθού στη φύση.

Το νερό, είναι γνωστό πως χαρακτηρίζεται ως άοσμο, άχρωμο και άγευστο. Μόνο που στην Κύπρο ούτε άοσμο είναι, γιατί όζει συμφερόντων, ούτε άχρωμο γιατί έχει την πολυχρωμία της πολιτικής, ούτε άγευστο γιατί έχει την πολύ πικρή γεύση που συνεχώς δίνει σε όλους εμάς τους καταναλωτές.

Το υδατικό, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, είναι ένα τεράστιο και κρίσιμο πρόβλημα το οποίο επηρεάζει ποικιλοτρόπως την καθημερινή ζωή του κύπριου καταναλωτή από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας.

Όλες οι προσπάθειες που έγιναν για την επίλυση του, έχουν απολήξει σε πλήρη αποτυχία, γιατί ακολουθήθηκε μια συμφεροντολογική μυωπική πολιτική και γιατί έχουν πλεονάσει η προχειρότητα, η ανευθυνότητα και ο ερασιτεχνισμός.

Αυτοί, στους οποίους ανατέθηκε η ευθύνη της διαχείρισης των νερών μας, κατά εγκληματικό τρόπο, κατ’ εξακολούθηση ταλανίζουν τον καταναλωτή και θέτουν την υγεία του σε κινδύνους, αρνούμενοι πεισματικά, για τόσα πολλά χρόνια, να εφαρμόσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για σχεδόν μισό αιώνα δεν έγινε δυνατό να πειστούν να υιοθετήσουν τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου, κοινά αποδεχτού σχεδίου διαχείρισης των υδάτινων πόρων ως μέρος του εθνικού πλούτου της Κύπρου. Μετέτρεψαν έτσι, ένα κατ’ εξοχή τεχνικό θέμα σε πολιτικό και στη συνέχεια και σε ταξικό.

Γιατί, τι άλλο από ταξικό είναι ένα θέμα, που διαχωρίζει τους πολίτες-καταναλωτές σε έχοντες και μη έχοντες, σε κάποιους που το πληρώνουν ακριβά και τους περικόπτεται και σε άλλους που, ενώ το φτηνοπληρώνουν, έχουν στη διάθεση τους όσο θέλουν.

Σε κάποιους που τους δίνεται με εύνοια και τους μετατρέπει από εκατομμυριούχους σε δισεκατομμυριούχους και σε άλλους που, όπως πρόσφατα είπαν και κάποιοι αρμόδιοι στη Βουλή, χρειάζονται παραδειγματικά πρόστιμα για να μη το σπαταλούν. Νομίζω πως ο κάθε ένας καταλαβαίνει τι λέμε και δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις.

Για δεκαετίες ολόκληρες προτιμήθηκαν και συνεχίζουν να προτιμούνται οι πρόχειρες και εύκολες λύσεις της στιγμής. Λύσεις που διαρκούν συνήθως τόσο όσο διαρκεί μια κρίση λειψυδρίας και μετά ξανά από την αρχή στην επόμενη κρίση.

Πρώτη σε προτίμηση λύση, αν είναι λύση, αυτή της περικοπής της παροχής στους καταναλωτές που και κόστος τους φορτώνει και τη ζωή τους πιο δύσκολη την κάνει.

Το επώδυνο αποτέλεσμα αυτής της νοοτροπίας ο κύπριος καταναλωτής το ζει πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, αφού ταλαιπωρείται καθημερινά και καταβάλλει αυξημένο οικονομικό κόστος είτε σε πρόσθετα ντεπόζιτα, είτε λόγω της μεταφοράς νερού από το εξωτερικό όπως πέρσι.

Το χειρότερο, αναγκάζεται να εκθέτει σε πραγματικό κίνδυνο την υγεία του και κυρίως αυτή των μικρών παιδιών του και με απογοήτευση να βλέπει την ποιότητα ζωής του να υποχωρεί, έστω και αν έγινε ευρωπαίος.

Παράλληλα, χωρίς επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση, αποφασίστηκε πως η λύση του μέλλοντος είναι η αφαλάτωση. Είναι όμως η αφαλάτωση, ειδικά για μια χώρα όπως η Κύπρος, η καλύτερη λύση; Μήπως στο τέλος ο κύπριος καταναλωτής θα αναγκασθεί να πιει το νερό και πολύ αλμυρό;

Είναι στ’ αλήθεια, η επιλογή της αφαλάτωσης, που συνεπάγεται τεράστια κατανάλωση ενέργειας, που η Κύπρος εισάγει με πού μεγάλο κόστος, η σωστή λύση; Δεν πρέπει κάποιος να αναλογιστεί και τις αρνητικές επιπτώσεις των εκπομπών στο περιβάλλον, αλλά και ενδεχόμενη καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος; Θα ήταν ίσως η αφαλάτωση ανεχτή λύση, αν είχαμε σαν κράτος και ανάλογη πολιτική αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Δεν χωρά προφανώς καμιά αμφιβολία, πως όποια κι’ αν είναι τελικά η λύση, αυτή περνά μέσα από μια διάφανη εθνική πολιτική η οποία να διαχειριστεί ολοκληρωμένα, τόσο την εξασφάλιση, σε συνεχή και σταθερή βάση, των αναγκαίων ποσοτήτων νερού, όσο και τον τρόπο ισότιμης κατανομής και δίκαιης τιμολόγησης του σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Το ίδιο προφανές είναι πως μια τέτοια εθνική πολιτική χρειάζεται να αναληφθεί από ένα ανεξάρτητο και αντικειμενικό διαχειριστή που να ασπάζεται αυτή την πολιτική, να χαίρει γενικής εμπιστοσύνης και να μπορεί να τη φέρει με επιστημονική προσέγγιση σε πέρας.

Των πιο πάνω λεχθέντων και με στόχο την ριζική επί τέλους αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος κατά τρόπο υπεύθυνο, ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό, καταλήγουμε, σαν Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας ζωής, στην υποστήριξη της θέσης πως είναι αδήριτη ανάγκη να δημιουργηθεί μία Ανεξάρτητη Ενιαία Αρχή Υδάτων.

Σ’ αυτή την Αρχή το κράτος να αναθέσει τον πλήρη συντονισμό για τη χάραξη μιας μακρόχρονης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την επισκόπηση των υπόγειων και των επιφανειακών αποθεμάτων νερού, για την επιστημονική σχεδίαση και εφαρμογή μεθόδων αύξησης τους και για την ορθολογιστική διαχείριση τους σε ενιαία βάση.

Μέρος αυτής της στρατηγικής θα πρέπει να είναι η ενοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης σε παγκύπρια βάση, κατά τρόπο που από τη μια να διασφαλίζεται η ικανοποίηση και η υγεία των καταναλωτών αλλά και για περιορισμό στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό των απωλειών.

Επίσης θα πρέπει να της ανατεθεί να διαχειριστεί τις επερχόμενες αρνητικές επιπτώσεις ξηρασίας, λειψυδρίας και ερημοποίησης εξ αιτίας των κλιματικών αλλαγών. Απαραίτητη ευθύνη της θα είναι η με διάφορους τρόπους εξοικονόμηση νερού και η μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας από τη χρήση του, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Στην ευθύνη της θα είναι επίσης η χρηματοδότηση και η εφαρμογή πολιτικών για την παροχή κίνητρων στους καταναλωτές, οικιακούς, αγροτικούς, βιομηχανικούς κ.ά., για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του λεγόμενου «γκρίζου νερού» και για την περισυλλογή και χρήση του βρόχινου νερού.

Επίσης θα διαχειρίζεται με ενιαίο και καθολικό τρόπο την τιμολογιακή πολιτική, με βάση την οποία, κάθε είδος χρήση θα αξιολογείται με γνώμονα τη σημασία, την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα της και θα παίρνει και την αρμόζουσα, με βάση το πραγματικό κόστος του διαθέσιμου νερού, τιμή.

Κατά τον τρόπο αυτό η κάθε κατηγορία καταναλωτή θα γνωρίζει από πριν αν και σε ποια ποσότητα και ποιότητα και σε ποια τιμή θα είναι δυνατό να πάρει νερό για τις ανάγκες του.

Τέλος στις αρμοδιότητες της σαν αποκλειστικός και μοναδικός φορέας διαχείρισης σε εθνική βάση του νερού, θα είναι και η εφαρμογή και υλοποίηση όλων των αποφάσεων και οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

θεμελιώδεις αρχή της σύστασης και λειτουργίας της Αρχής θα πρέπει να είναι η διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις δράσεις και ενέργειες της, έτσι που να αποτρέπεται η κάθε είδους διαπλοκή και η εξυπηρέτηση συμφερόντων που είναι ξένα προς αυτά των πολιτών, του κράτους και των σκοπών ίδρυσης της.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by