Ανακοινώσεις
25/08/2008
Αφλατοξίνες: Απογοήτευση αλλά και τιμωρία για την τόση ανευθυνότητα

Στις 08/07/08 σε ανακοίνωση μας με τίτλο «Τι απέγιναν οι αφλατοξίνες και οι μολυσμένες ζωοτροφές;» εκφράζαμε τη δική μας ανησυχία αλλά και των πολλών καταναλωτών που συνέχιζαν να τηλεφωνούν και να ρωτούν, ιδιαίτερα με πιο έντονη ανησυχία μητέρες και γιαγιάδες που έχουν μικρά παιδιά, αλλά και άνθρωποι για τους οποίους το γάλα δεν μπορεί, για λόγους υγείας να λείψει από τη διατροφή τους.

Επισημαίναμε τότε το γεγονός ότι οι αρμόδιοι σίγησαν χωρίς μια τελευταία ξεκάθαρη κουβέντα, χωρίς μια επίσημη ανακοίνωση για την τελική κατάσταση και θέταμε μια σειρά ερωτήματα σχετικά με το αν συνέχιζαν ακόμα να ελέγχουν, αν εξακολουθούσε να βρίσκεται μολυσμένο γάλα και προϊόντα γάλακτος, τι απέγιναν οι μολυσμένες ζωοτροφές, αν είχαν καταστραφεί ή εξαχθεί, αν μπορούσαν οι καταναλωτές να καταναλώνουν άφοβα οποιαδήποτε προϊόντα γάλακτος κ.ά.

Υποβάλλαμε παράλληλα αν η σιωπή των αρμοδίων ήταν θετικό συμβάν και αν ήταν αυτό ένδειξη ότι τα πράγματα έχουν μπει απόλυτα κάτω από έλεγχο ή αν απλά ήταν αποσιώπηση και κλείσιμο σαν απαλό γλίστρημα από το θόρυβο και το «μαστίγωμα» της ευθύνης.

Δυστυχώς το δεύτερο είχε συμβεί. Η όλη υπόθεση ξεθύμανε, την έριξαν οι άμεσα υπεύθυνοι στα μαλακά χωρίς να λογοδοτήσουν για τις ευθύνες τους και το χειρότερο, όπως τα τελευταία γεγονότα μαρτυρούν, με την στάση τους διευκόλυναν και πάλι τα οικονομικά συμφέροντα να δράσουν ξανά αδίστακτα σε βάρος της υγείας των καταναλωτών.   

Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής εκφράζει την δικαιολογημένη απογοήτευση της για την τόση ανευθυνότητα και αδιαφορία των αρμοδίων και ζητά επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση για όλη την αλήθεια γύρω από το πώς διοχετεύθηκαν ξανά μολυσμένες με αφλατοξίνες ζωοτροφές.

Επίσης ζητούμε να πληροφορηθούμε και εμείς και οι καταναλωτές αν αληθεύουν οι καταγγελίες αγελαδοτρόφων ότι απλά κάποιοι αρμόδιοι και πάλι «έκαναν τόπο» στους εισαγωγείς για να διοχετεύσουν σε «μικρές δόσεις» τις παλιές μολυσμένες ζωοτροφές για να μη «ζημιώσουν».

Αν αυτό το τελευταίο είναι αλήθεια, τότε ζητούμε από τον ίδιο τον Υπουργό ή ακόμα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσουν από την αστυνομία και την εισαγγελία να διεξάγουν έρευνες και ανακρίσεις και οι υπεύθυνοι για ένα τέτοιο έγκλημα σε βάρος της υγείας των πολιτών να προσαχθούν στη δικαιοσύνη για να πληρώσουν.

Τέλος ζητούμε την πειθαρχική τιμωρία των κρατικών υπεύθυνων «ανεύθυνων» και την επίσπευση της δημιουργίας πραγματικά ανεξάρτητης Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων.   
_________________________
Από την Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Λευκωσία, 25/08/08


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by