Ανακοινώσεις
04/12/2006
Ποιος θα προστατεύσει τον καταναλωτή από την αυθαιρεσία στην αγορά των καυσίμων

Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής θεωρεί ότι οι τιμές των καυσίμων παραμένουν απαράδεκτα ψηλές τη στιγμή που διεθνώς και στις ευρωπαϊκές χώρες οι τιμές μειώνονται συνεχώς.

Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, προτάσσοντας το αναφαίρετο και βασικό δικαίωμα τόσο του καταναλωτή όσο και του ευρωπαίου πολίτη να ενημερώνεται, ζήτησε επανειλημμένα διαφάνεια στον τρόπο και χρόνο καθορισμού των τιμών των καυσίμων από τις εταιρείες πετρελαιοειδών, χωρίς δυστυχώς ακόμη αυτό το αίτημα που είναι γενικό αίτημα των καταναλωτών να γίνει αποδεχτό.

Παράλληλα, η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, επεσήμανε επανειλημμένα τη βραδύτητα με την οποία αναγγέλλονται μειώσεις στις τιμές των καυσίμων , σε αντίθεση με την σπουδή αναγγελίας των αυξήσεων καθώς και τη διαφορά στις αυξομειώσεις, πάντοτε υπέρ των αυξήσεων και ζήτησε τον έλεγχο του τρόπου καθορισμού των τιμών από την Γενική Ελεγκτή, καθώς και την έστω και εκ των υστέρων διόρθωση των τιμών σε περίπτωση υποχρεώσεων, έτσι που οι καταναλωτές να αποζημιώνονται.

Δυστυχώς, και θα το τονίσουμε για πολλοστή φορά πως, με την έλλειψη σωστού ανταγωνισμού και με τον ύποπτο τρόπο που λειτουργεί η αγορά των καυσίμων στην Κύπρο, ο θεσμός του «ελεύθερου ανταγωνισμού», κατέληξε να είναι θεσμός «ελεύθερων ανατιμήσεων» και να λειτουργεί σε βάρος των καταναλωτών.

Δεν γνωρίζουμε τι έγινε με την αυτεπάγγελτη έρευνα που η Επιτροπή Ανταγωνισμού, από πολλού χρόνου ανέλαβε, αλλά εκ των πραγμάτων είναι φανερό πως ο καταναλωτής παραμένει απροστάτευτος και έρμαιο στις διαθέσεις του ολιγοπωλίου των εταιρειών.

Η ζητά από τον Υπουργό Εμπορίου την άμεση σύγκληση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Καταναλωτών για συζήτηση του θέματος των καυσίμων και παράλληλα, ζητά τροποποίηση των σχετικών νομοθεσιών, ώστε να καταστεί αποτελεσματική και έγκαιρη η λειτουργία των μηχανισμών προστασίας των καταναλωτών.

Τέλος, η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, λαμβάνοντας υπόψη γενικά την προβληματική λειτουργία του ανταγωνισμού και σε άλλους τομείς της αγοράς και την έλλειψη πραγματικής προστασίας των συμφερόντων του καταναλωτή, αλλά και της παντελούς έλλειψης αποζημίωσης του, ζητεί από την κυβέρνηση τη λήψη απόφασης για την ίδρυση και στην Κύπρο του θεσμού του Επιτρόπου Καταναλωτή.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by