Ανακοινώσεις
25/04/2017
Σκανδαλώδεις οι νέες αυξήσεις των τιμών των καυσίμων

Σκανδαλώδεις και απαράδεχτα ψηλές είναι οι νέες αυξήσεις των 4-6σεντ/λίτρο που έχουν επιβληθεί τις τελευταίες μέρες. Το ίδιο απαράδεχτη και σκανδαλώδης είναι και η ανοχή της κυβέρνησης, του αρμόδιου υπουργού, αλλά και της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, τη στιγμή που παραδέχονται ότι δε λειτουργεί ο ανταγωνισμός στον συγκεκριμένο τομέα, να ανέχονται το ολιγοπώλιο που έχει καταδικαστεί ως καρτέλ, να αποφασίζει κατά το δοκούν και με αυθαίρετο τρόπο να επιβάλλει τιμές στους φορολογούμενους ευρωπαίους πολίτες. Αυτή η συμπεριφορά του, κατά τα άλλα ευρωπαϊκού κράτους, είναι προφανές ότι παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Θα θέλαμε ο κ. υπουργός να μας εξηγήσει πάνω σε ποια δεδομένα μπορεί να δικαιολογηθεί η νέα τεράστια αύξηση των τιμών από όλες τις εταιρείες και στα ίδια επίπεδα, τη στιγμή μάλιστα που τα διεθνή χρηματιστήρια και ΜΜΕ βοούν για την «απογείωση» της τιμής του ευρώ σε σχέση με το δολάριο και την τεράστια «καθίζηση» της τιμής του πετρελαίου μπρεντ από τα 56 δολάρια στα λιγότερο από 52 δολάρια το βαρέλι.

Επειδή δε η ανοχή του κράτους παράγινε, έχουμε κάθε δικαίωμα ως φορολογούμενοι ευρωπαίοι πολίτες να ζητήσουμε ξανά και με επίφαση από τον υπουργό να μεριμνήσει για τα ακόλουθα, που, έτσι κι αλλιώς  εμπίπτουν μέσα στα πλαίσια της περίφημης διαφάνειας που έχει μείνει μόνο στις υποσχέσεις:

 1. Να ελέγξει την υπηρεσία του υπουργείου του που ασχολείται με την επιτήρηση της διαμόρφωσης των τιμών
 2. Να αλλάξει πλήρως το σύστημα και να επιβάλει, στα πλαίσια υγιούς ανταγωνισμού, την συνεχή αντικειμενική διαμόρφωση και ροή των τιμών, όπως γίνεται στις πλείστες χώρες, με βάση τους αντικειμενικά διαμορφούμενους παράγοντες της διεθνούς τιμής καυσίμων και της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου και να σταματήσει η κοροϊδία και ο εμπαιγμός, ανάλογα με τις διαθέσεις των εταιρειών.
 3. Να συμπληρώσει την ενημέρωση των καταναλωτών με συνεχή παρουσίαση των αυξομειώσεων των τιμών ανά εταιρεία από του τηλεοπτικούς δέκτες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Μέχρις ότου υιοθετηθεί το νέο αντικειμενικό σύστημα, καλούμε τον υπουργό να δίνει στη δημοσιότητα τα ακόλουθα, έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι και πως γίνονται οι αυξομειώσεις:

 1. Τις διεθνείς τιμές κατά τη στιγμή παραγγελίας της κάθε εταιρείας
 2. Τις ημερομηνίες αφίξεων των φορτίων της κάθε εταιρείας ξεχωριστά
 3. Τις ποσότητες που παραλαμβάνονται κάθε φορά και τις τιμές τους
 4. Τα υφιστάμενα αποθέματα των εταιρειών και πότε τα νέα φορτία μπαίνουν στα πρατήρια
 5. Τα υφιστάμενα αποθέματα των πρατηρίων και πότε οι νέες παραλαβές τους περνούν στις αντλίες και τα οχήματα
 6. Όλα τα επιφορτιζόμενα έξοδα των εταιρειών και το πώς δικαιολογούνται
 7. Την μεθοδολογία και την ανάλυση των κοστολογήσεων και της διαμόρφωσης των λιανικών τιμών
 8. Καμπύλες διαμόρφωσης της τάσης των κατωτάτων και των ανωτάτων τιμών για κάθε ένα των καυσίμων

Μόνο έτσι θα υπάρξει αντικειμενική απόδοση των λιανικών τιμών και θα εκλείψει ο υποκειμενισμός και τα δόλια παίγνια των εταιρειών με αυθαίρετες αυξομειώσεις και σε χρόνους που τις βολεύουν.

Μόνο έτσι θα νιώσουν οι Κύπριοι Καταναλωτές ότι ευρίσκονται σε ευρωπαϊκή χώρα.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by