Ανακοινώσεις
14/10/2015
ΑΥΞΗΣΗ 14% ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ

Το ότι ζούμε σε ένα κράτος αντιλαϊκό, εκμεταλλευτή που σκοτώνει την ελπίδα και την ευημερία των πολιτών του, ένα κράτος παράσιτο που τρέφεται από τον μόχθο των πολιτών καταναλωτών μας το έχει αποδείξει τόσες πολλές φορές που το έχουμε καλά εμπεδώσει.

Τώρα μας προκύπτει και κράτος καιροσκόπο και σπεκουλαδόρο που ψάχνει, αντίθετα με τις διακηρύξεις του, να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες να αφαιμάξει τους πολίτες-καταναλωτές ύπουλα με απάτη και εν κρυπτώ, αφού εκμεταλλεύεται ευκαιρίες, όπως ο επερχόμενος χειμώνας και η υγραεριοκίνηση των αυτοκινήτων από 01/01/2016.

Μια τέτοια απόφαση-διάταγμα είναι και αυτή που πάρθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο με εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, για αύξηση του ΦΠΑ στο υγραέριο χύμα από 5% σε 19%, που μπήκε ήδη σε εφαρμογή από τις 2 Οκτωβρίου.

Η απόφαση αυτή επηρεάζει άμεσα κυρίως τους απλούς καταναλωτές ενόψει χειμώνα, αφού πολλοί χρησιμοποιούν υγραέριο για τη θέρμανση τους, αλλά και έμμεσα, αφού οποιοδήποτε άλλο κόστος προκύψει σε χώρους εστίασης και γενικά επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν υγραέριο χύμα, είναι βέβαιο πως θα μεταφερθεί στις τιμές των παραγόμενων προϊόντων.

Μας έχει ενοχλήσει πολύ η σημαντική αύξηση αλλά μας έχει ενοχλήσει και ο τρόπος και η περίοδος που έχει επιβληθεί, μάλιστα υπό μορφή διατάγματος,  που παραπέμπει σε παρωχημένες εποχές και παρωχημένα καθεστώτα. Είναι όμως και κάτι άλλο που κάποιοι, με όλα όσα συμβαίνουν σ αυτό το κράτος, υποβάλλουν. Μήπως η απόφαση αυτή δεν είναι τυχαία; Μήπως, για περιορισμό του ανταγωνισμού με τα παραδοσιακά καύσιμα, σε συσχετισμό και με την υγραεριοκίνηση, έβαλε χέρι το καρτέλ των καυσίμων; Έτσι απλά δηλαδή, για να επαληθευθεί για άλλη μια φορά η διαπλοκή του κράτους;

Κατά τα άλλα ο Υπουργός Οικονομικών, με έπαρση που ενοχλεί, μιλά για «ανάπτυξη». Αλλά άραγε για ποια ανάπτυξη; Γι αυτή που είναι πλαστή και που χρηματοδοτούν οι πολίτες-καταναλωτές με τους φόρους που τους φορτώνει και που παράγουν εισόδημα και κέρδος οι μεγαλοεπιχειρηματίες;

Μόλις τις προηγούμενες μέρες των ακούαμε από το κρατικό ραδιόφωνο να δηλώνει σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφου, ότι δε θα επιβάλει άλλους φόρους. Ή μήπως ακολουθεί τις «δεσμεύσεις» με τις οποίες μας συνήθισαν ή θα πει μα δεν είπα ψέματα αφού η αύξηση φόρων δε σημαίνει και νέους φόρους.

Εμείς, ως Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, καλούμε τον υπουργό να κάνει δεύτερες σκέψεις και να αναστείλει την εφαρμογή της εφαρμογής του διατάγματος για μια περίοδο τουλάχιστο έξι-οκτώ μηνών για να περάσει ο χειμώνας και να δοθεί ευκαιρία στην υγραεριοκίνηση στα οχήματα να λειτουργήσει απερίσπαστα.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by