Ανακοινώσεις
03/09/2015
H επιστολή που επιδόθηκε στον υπουργό στη σύσκεψη για τα καύσιμα

Κύριο Γιώργο Λακκοτρύπη
Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Έντιμε κύριε Υπουργέ,

Θέμα: Άλλη μια σύσκεψη για τα καύσιμα

Θα θέλαμε κατ’ αρχή να σας ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση σας να παραστούμε στην πιο πάνω σύσκεψη και επίσης για το τηλεφώνημα σας της Δευτέρας 24/08/2015. Κατά την διάρκεια εκείνης της μακράς συνομιλίας μας, σας ανάπτυξα και σας τεκμηρίωσα τη θέση της Οργάνωσης μας για το απαράδεχτο, κι δυστυχώς ανεχτό από το κράτος, μέγεθος της κλοπής που συντελείται από το καρτέλ των εταιρειών εισαγωγής και διάθεσης καυσίμων στην Κύπρο. Κατά τη συνομιλία μας αμφισβητήσατε τη μεγάλη διαφορά των τιμών στα πρατήρια από αυτές που θα έπρεπε αντικειμενικά να ήταν και διερωτηθήκατε αν είναι δυνατό να υπάρχει 30% αισχροκέρδεια (το ποσοστό δικό σας).

Μα κύριε υπουργέ, με όλο το σεβασμό, μήπως νοιάστηκε ποτέ κανείς από τους αρμόδιους αν, στη λεγόμενη ελεύθερη αγορά μας, υπάρχει 30%, 50%, 100% ή/και 300% αισχροκέρδεια; Μήπως νοιάστηκε κανείς από τους προκατόχους σας, αλλά, παρά την ελπίδα μας και εσείς, αν για παράδειγμα ο κύπριος καταναλωτής αγοράζει τα βασικά είδη διατροφής όπως γάλα, ψωμί και νερό τρεις φορές πιο ακριβά απ ότι στις πιο πλούσιες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία κλπ.

Μ’ όλο το σεβασμό, νοιαστήκατε καθόλου εσείς και οι υπηρεσίες σας αν εδώ και τρία χρόνια τα κόστη των βασικών συντελεστών αυτών των προϊόντων, όπως οι πρώτες ύλες, η ενέργεια, τα εργατικά, τα μεταφορικά κλπ, έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ οι τιμές των προϊόντων δεν έχουν μειωθεί ούτε κατά ένα σεντ;

Νοιαστήκατε αν οι κύπριοι καταναλωτές αλλά και οι τουρίστες πληρώνουν στον Πρόδρομο και στον Κύκκο €7 για ένα κυτίο αναψυκτικού 33cl, €11,90 για μια πίτα σουβλάκια στην Αγία Νάπα, €4 για ένα κυπριακό καφέ, ή για ένα πλαστικό ποτήρι 20 cl μπύρα πάνω στην άμμο σε κέντρο του ΚΟΤ, €17,50 για 2 σάντουιτς και δύο χυμούς σε περίπτερο του ΚΟΤ (και χωρίς απόδειξη) ή €1,5 για ένα μπουκαλάκι νερό 50cl, €10 για ένα πιάτο μακαρόνια στην Πάφο, ή €2 για ένα μπαλάκι παγωτό; (όλα αυτά από πρόσφατες καταγγελίες και επαληθευμένα από τις έρευνες του ίδιου του ΚΟΤ).

Τι να πει κανείς για το τι υποφέρουν οι κύπριοι καταναλωτές με τις διάφορες όλο και πιο εφευρετικές απάτες σε δήθεν προσφορές, με προϊόντα κράχτες και δολώματα. Τι να πει για τον μη σεβασμό του δικαιώματος της εγγύησης, της μη επιστροφής και της κατακράτηση των χρημάτων του… Θέλετε κι άλλα; Μα δε θα ήταν δυνατό να χωρέσουν τόσα πολλά εδώ. Και το χειρότερο κύριε υπουργέ, ότι δεν εφαρμόζονται οι οδηγίες της ΕΕ και όλα αυτά παραμένουν δυστυχώς είτε παντελώς χωρίς τιμωρία, είτε οι τιμωρίες με διοικητικά πρόστιμα που, σπάνια και κατ’ επιλογή, επιβάλλονται είναι μάλλον «χαϊδέματα» και σε καμιά περίπτωση αποτρεπτικές. (Είναι εδώ χαρακτηριστικό ότι για την ίδια ακριβώς παρανομία και την ίδια ακριβώς περίοδο, αλυσίδα υπεραγορών τιμωρήθηκε στην Ελλάδα με €100.000 και στην Κύπρο μόνο με €10.000. Άσε που, ακόμα και ενδοϋπηρεσιακά, κάποια πρόστιμα εφευρίσκονται τρόποι να διαγράφονται).

Με τον ίδιο τρόπο, ούτε οι προκάτοχοι σας στο υπουργείο, αλλά δυστυχώς ούτε και εσείς, προς απογοήτευση μας, νοιαστήκατε μέχρι τώρα ουσιαστικά και αποφασιστικά, για τη διαμόρφωση, ως έχετε υποχρέωση, ενός σωστού ανταγωνιστικού πλαισίου και για τη θεραπεία του καρκινώματος που τρώει την τσέπη του κύπριου καταναλωτή και που ακούει στο όνομα καρτέλ στην επιβολή των τιμών των καυσίμων.

Θα μας πείτε, ότι εσείς νοιαστήκατε και ξεκινήσατε κάτι. Ναι, κι εμείς σας επαινέσαμε και πολλές φορές εκφράσαμε την ευαρέσκεια μας ότι, από την πρώτη στιγμή του διορισμού σας, μας ακούσατε με προσοχή, δείξατε να κατανοείτε και όντως κάνατε, ύστερα από δικές μας εισηγήσεις, κινήσεις προς κάποιες κατευθύνσεις που αποτελούσαν ένα μέρος των μακρόχρονων αιτημάτων μας που θα βελτιώσουν τα πράγματα.

Δυστυχώς όμως, δεν ξεκινήσατε με την ουσία αλλά με τα παρεμφερή. Αντί δηλαδή να βάλετε μπροστά την περίφημη φόρμουλα που αφορά στη δομή των τιμών και στην απελευθέρωση τους από όλα εκείνα τα έξοδα που, σύμφωνα και με τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με την ανοχή της υπηρεσίας του υπουργείου σας, παράτυπα και παράνομα οι εταιρείες, τουλάχιστο για μια δεκαετία, την επιφορτίζουν. Κατά την άποψη μας, σε δύο περιπτώσεις κατά το 2015 είχατε τη δυνατότητα να επιβάλετε πλαφόν και να απαιτήσετε πρώτα το καθάρισμα της βάσης υπολογισμού των τιμών. Αντί να δώσετε δηλαδή στους καταναλωτές φαί, που είναι οι μειώσεις στις τιμές, τους δίνετε να πιπιλίσουν καραμέλες.

Γιατί κύριε υπουργέ, ποιο θα είναι το ουσιαστικό όφελος των καταναλωτών αφού: (α) τη βελτίωση του ανταγωνισμού, με τη δημιουργία χαμηλόκοστων πρατηρίων δεν είναι αντικειμενικά εφικτό, να την κατορθώσετε, τουλάχιστο μέχρι τη λήξη της θητείας σας, αφού οι εταιρείες ελέγχουν το 85% περίπου των πρατηρίων και (β) στον τομέα της ενημέρωσης, ακόμα και αν ετοιμάσετε και δώσετε στους καταναλωτές το πιο αποτελεσματικά άρτιο, έγκαιρο και έγκυρο ηλεκτρονικό μέσο, αφού οι τιμές θα διατηρηθούν παραφουσκωμένες όπως είναι σήμερα;

Σήμερα δε οι κύπριοι καταναλωτές πληρώνουν τα καύσιμα κατά το λιγότερο με €0,17σεντ έως και €0,27σεντ ακριβότερα από όσα έπρεπε να πληρώνουν, με αποτέλεσμα διαχρονικά η καμπύλη της τάσης των κατωτάτων τιμών στην Κύπρο να μην έχει ακολουθήσει ποτέ καθοδική πορεία ακόμα και από την εποχή που οι διεθνείς τιμές ήταν τρείς φορές πιο ψηλές απ ότι σήμερα.

Οι δε κύπριοι καταναλωτές δικαιολογημένα ερωτούν με αγανάκτηση, γιατί το πετρέλαιο κίνησης οι ίδιοι να το πληρώνουν στα €1,23σεντ/λίτρο, οι δε ισπανοί το πληρώνουν μόνο €0,96σεντ και οι έλληνες μόνο €0,98σεντ; Να μη λάβουμε υπόψη και το ότι σ αυτές τις χώρες οι καταναλωτές έχουν στη διάθεση του άρτια και χαμηλόκοστα μέσα δημόσιων συγκοινωνιών ενώ οι κύπριοι είναι εγκλωβισμένοι στα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα;

Στην υπό αναφορά τηλεφωνική συνομιλία μας, για να τα τεκμηριώσουμε τη θέση μας για τη μεγάλη διαφορά στις τιμές που πληρώνουμε, από αυτές που θα έπρεπε να πληρώνουμε, σας εξηγήσαμε και σας εισηγηθήκαμε να δώσετε οδηγίες σε λειτουργούς του υπουργείου σας να ελέγξουν τα ακόλουθα:

  1. Μόνο μέσα στον Αύγουστο οι τιμές των καυσίμων στη διεθνή αγορά έχασαν 17%-18%, φτάνοντας το πιο χαμηλό επίπεδο από το 1986, το δε ευρώ είχε μια αύξηση της τάξης του 7%-8%, ενώ στην Κύπρο καμιά μείωση (πλην της τελευταίας που ήρθε ύστερα από τη δική μας και στη συνέχεια και τη δική σας παρέμβαση) και που είναι τόσο μικρή που προσβάλλει τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια των πολιτών-καταναλωτών).
  2. Από τις 5 του Μάη που άρχισε το τελευταίο κύμα αυξήσεων, τελείως αδικαιολόγητα, αφού μόνο για 2-3 μέρες οι τιμές διεθνώς αυξήθηκαν κατά $5 και μετά μειώθηκαν συνεχώς και έφτασαν την περασμένη βδομάδα σε μια διαφορά της τάξης των $24-$27 πιο χαμηλά, χωρίς βέβαια το καρτέλ να προβεί σε καθόλου μειώσεις.
  3. Μια σύγκριση των τιμών διεθνώς της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2015 και των διεθνών τιμών του Αυγούστου, δείχνει πως τα επίπεδα είναι περίπου τα ίδια και κάτι καλύτερα τώρα. Οι λιανικές τιμές στα πρατήρια την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ήταν από €1,07-€1,19 ανά λίτρο. Τον Αύγουστο οι τιμές ήταν €1,23-€1,375. Πως μπορεί να εξηγηθεί αυτό παρά με μια θρασύτατη αισχροκέρδεια του χειρίστου είδους, κοινώς κλεψιά;
  4. Την μελέτη μείωσης του φόρου στα καύσιμα, όπως εξ άλλου ήταν και η υπόσχεση της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι ο πρόσθετος φόρος θα αφαιρείτο το 2014.

Από τα πιο πάνω καταδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι στην Κύπρο αυτή την περίοδο πληρώνουμε τα καύσιμα κατά τουλάχιστο €0,17σεντ-€0,27σεντ ανά λίτρο πιο ακριβά. Αυτό αντανακλά και στις διαφορές με την Ισπανία και την Ελλάδα.

Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, διαπιστώνοντας με πολλή θλίψη, ότι για ανεξήγητους σε μας λόγους, εσείς ως εκπρόσωπος της σημερινής κυβέρνησης, απογοητευτικά για μας, δείχνετε την ίδια, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αδυναμία ή/και έλλειψη πολιτικής βούλησης να προστατεύσετε, ως έχετε υποχρέωση, τα συλλογικά συμφέροντα των υπερφορολογημένων καταναλωτών και να πατάξετε κατά αποτελεσματικό τρόπο τη δράση του καρτέλ, και αντίθετα ακολουθείτε παρελκυστική για μας και επιβραβευτική για το καρτέλ πολιτική, δηλώνουμε πως αδυνατούμε να συνεχίσουμε να δείχνουμε ανοχή απέναντι στο κράτος.

Στο επόμενο διάστημα, αν δε δούμε στην πράξη αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση μείωσης των τιμών, θα μελετήσουμε και θα αποφασίσουμε να πάρουμε, κατά τρόπο κλιμακωτό, σημαντικά και πρωτότυπα μέτρα, μη αποκλειόμενης και της προσφυγής στα Θεσμικά Όργανα Ανταγωνισμού της ΕΕ, ενάγοντας την Κυπριακή Δημοκρατία για τη μακρόχρονη ακαταλόγιστη συμπεριφορά της να δείχνει απαράδεχτη αδιαφορία για την μη λειτουργία σωστού ανταγωνισμού και να ανέχεται μέχρι αναλγησίας το καρτέλ των καυσίμων και ταυτόχρονα να δείχνει πλήρη αδιαφορία και ασέβεια για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των καταναλωτών από την παράνομη δράση του.

Κύριε Υπουργέ, εμείς ως Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, σας έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη και κατ’ ιδίαν και δημόσια ότι σας εμπιστευόμαστε και ότι μπορείτε να αλλάξετε την κατάσταση στα καύσιμα αν διασφαλίσετε από την κυβέρνηση σας την πολιτική θέληση προς τούτο. Από την άλλη, δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε και εμείς το καθήκον μας απέναντι στους πολίτες - καταναλωτές με κάθε νόμιμα προσφερόμενο μέσο. Σας παρακαλούμε λοιπόν να πάρτε την πιο πάνω δήλωση μας ως σοβαρή και αληθινή προειδοποίηση και όχι ως σχήμα λόγου.


Με εκτίμηση,
Για το ΔΣ της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής,

Δρ. Λούκας Αριστοδήμου,
Πρόεδρος


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by